Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Riskklassning 2024

Nästa år inför Livsmedelsverket en ny modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Den nya modellen fastställer kontrollfrekvensen och kommer avgöra hur ofta en verksamhet ska få ordinarie kontroll under en femårsperiod.

Detta innebär att alla livsmedelsföretag behöver lämna in nya uppgifter och klassas om under 2023 för att följa de nya reglerna.

Riskklassningen är uppbyggd i fyra huvudsakliga delar:

  • Huvudsaklig inriktning som handlar om hur livsmedlen som verksamheten hanterar sprids, och vilken typ av livsmedel det handlar om.
  • Aktiviteter som sker i verksamheten, alltså vad livsmedelsföretaget gör.
  • Produktgrupper som innefattar om verksamheten hanterar livsmedel som omfattas av specialregler
  • Verksamhetens omfattning som avser vilken storlek eller spridning verksamheten har, det kan exempelvis redovisas som antal årsarbetskrafter eller antal ton utgående mängd livsmedel.

Varför införs nya regler?

De nya reglerna är anpassade för att styra kontrollen dit den är mest effektiv. Reglerna tar hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter. Det betyder att det blir mer livsmedelskontroll tidigare i livsmedelskedjan för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister. Exempelvis kommer grossister att få mer kontroll än butiker för att upptäcka brister så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan

Reglerna gör även riskklassningen och kontrollen mer enhetlig, träffsäker och rättssäker i landets alla kommuner.

Vad behöver jag som företagare göra med anledning av de nya reglerna?

Du behöver lämna in uppgifter om din verksamhet så att vi vet i vilken utsträckningen den ska kontrolleras.

Du lämnar enklast uppgifterna som vi behöver genom att använda den e-tjänst för omklassning som tagits fram tillsammans nationellt med andra myndigheter. E-tjänsten kan användas av firmatecknare eller annan representant för verksamheten, och kräver inloggning med e-legitimation.

Länk till e-tjänst

Kom ihåg att det är du som står som firmatecknare, eller som representant som har rätt att lämna uppgifterna, som ska fylla i formuläret. Du behöver också ha en e-legitimation.

Hur lång tid tar det att lämna uppgifterna i e-tjänsten?

Vi uppskattar att det tar ca 20 minuter för dig att lämna uppgifterna via e-tjänsten.

Kostar det något att lämna uppgifterna eller göra omklassningen?

Nej, det kostar inget att lämna uppgifterna eller att bli omklassad till den nya modellen.

Behöver jag förbereda något inför att jag lämnar uppgifterna?

I den nya modellen kan du få reducering av antalet kontroller baserat på om din verksamhet är certifierad enligt en standard. Det är bara vissa certifieringar som kan ge reduktion, du hittar en lista med dessa i e-tjänsten.

Det är även bra om du har aktuella uppgifter på hur många sysselsatta (årsarbetskrafter) du har i verksamheten. Det gäller inte bara personal som direkt hanterar livsmedel, utan också eventuell administrativ personal och städpersonal i företaget. Om du är en producent så är det bra om du tar fram aktuell information om din produktionsvolym. Den ska anges i antal ton utgående mängd livsmedel per år.

Vad händer när jag lämnat informationen i kommunens e-tjänst?

När du har fyllt i dina uppgifter tittar vi igenom den. Om något är oklart eller fattas återkommer vi till dig för komplettering. Därefter skriver vi ett nytt riskklassningsbeslut som vi skickar till dig. I beslutet fastställs riskklass och kontrollfrekvens. Kontrollfrekvens innebär det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras i din verksamhet under en femårsperiod.

Om jag inte kan lämna information via er e-tjänst?

Då ber vi dig ta kontakt med oss så löser vi detta.

Läs mer om riskklassningsmodellen

Du kan läsa mer om den nya riskklassningsmodellen här:

Länk till Livsmedelsverket

 

 

Sidan senast granskad den 15 augusti 2023