Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Parkering

I Västervik finns ett flertal parkeringsplatser. Närmast stadskärnan på de större parkeringsplatserna får du betala en avgift för att parkera. Observera att parkeringsskiva eller motsvarande ska användas vid gatuparkering där det framgår av skyltar. I alla kransorter är det gratis parkering.

Regler

I trafikförordningen kan du hitta allmänna bestämmelser om hur du får stanna och parkera.

I Västerviks centrum finns en zon med parkeringsförbud. Det betyder att du bara får parkera på markerade platser inom det området, mot avgift eller med parkeringsskiva. Det är inte tillåtet att parkera på andra platser gator eller torg inom zonen.

När du måste betala för att parkera

Vid de större parkeringarna i Västerviks centrum måste du betala för att parkera. Parkeringsavgiften är 6 kr eller 12 kr per timmer beroende på vart du parkerar.

Står du på en laddplats med din elbil så ska du inte betala någon parkeringsavgift.  

Nya betalningsautomater har satts upp och där betalar man med kort. Vid betalning måste du ange bilens registreringsnummer för att kunna parkera. Det är viktigt att du anger rätt registreringsnummer. Råkar du slå in fel registreringsnummer kommer inte p-vakten att känna igen din parkerade bil och då kan du få en parkeringsbot. Västerviks kommun har inte möjlighet att betala tillbaka p-avgiften om du angett fel uppgifter, betalat dubbelt eller ändra ett redan genomfört köp.

Det finns alternativ till kortbetalning genom att använda din smarta telefon. Leta efter uppsatta skyltar vid parkeringsautomaten så ser du hur du kan betala med din telefon via sms eller via en app.

Biljettlös parkering

Du får numera ingen p-biljett utan du parkerar idag utan att få en pappersbiljett att lägga i framrutan. När p-vakten går runt och kontrollerar parkerade bilar så söker de på bilarnas registreringsnummer och ser då om det finns en giltig parkering.

Det är väldigt viktigt att du anger rätt registreringsnummer till bilen du vill parkera. Du får också en kontrollfråga vid parkeringsköpet om det är rätt registreringsnummer. Råkar du slå in fel registreringsnummer så gäller inte parkeringsköpet för den bil du vill parkera och du riskerar att få en parkeringsbot.

Du kan lätt kontrollera ditt köp i betalningsautomaten genom att på nytt ange registreringsnumret under parkeringstiden genom att trycka på knappen ”Kontrollera köp”. Information om aktuell taxa finns under knappen märkt med ”Taxainformation”.

Startsida vid parkeringsköp i betalningsautomat

Vill du ha ett kvitto på din parkering då kan du logga in på https://weboffice2.caleaccess.com/cwo2receipt/237 och ange ditt registreringsnummer och de fyra sista siffrorna på det kreditkort som du använt dig av vid din parkering.

Köp av långtidsparkering

Har du behov av att parkera ofta på våra betalningsparkeringar så går det att köpa parkering som gäller i 14 eller 30 dagar. Det finns dock regler hur länge du får stå parkerad utan att flytta din bil. Skyltar finns alltid uppsatta på parkeringsanläggningen som talar om hur länge du kan parkera i följd utan att behöva flytta bilen.

Avgiften betalas i våra betalningsautomater eller i din app i din smarta telefon och den kostar 350 kr från och med den 1 september 2020. Du kan också betala för 14 dagar och då kostar det 175 kr. Den normala timtaxan är annars 6 kr per timme. Biljetten gäller då på samtliga parkeringsplatser där du behöver betala för att kunna parkera, alltså inte på våra parkeringsplatser med p-skiva.

Vill du att din långtidsparkering ska gälla för ett annat av dina fordon?

Den möjligheten finns när du köpt din långtidsparkering i någon av Easyparks, Parksters eller e-PARKs app. Då kan man byta fordon som biljetten ska gälla för vid parkering. Har du däremot köpt din biljett i en av våra betalningsautomat kan du inte ändra så att biljetten gäller för ett annat registreringsnummer än det du knappat in vid köpet.

Om man vill ändra registreringsnummer i appen går man in under "Biljetter" och klickar på "Byt fordon" på den pågående långtidsparkeringen.

Parkeringsanmärkning

Du ska alltid betala en parkeringsanmärkning till bankgironummer 5051-6905 hos Transportstyrelsen. Du hittar information om detta på baksidan av parkeringsanmärkningen liksom även ditt OCR-nummer. Observera att du måste betala in avgiften även om du vill överklaga.

Om du har fått en felparkeringsanmärkning utfärdad och som du anser är fel ska du överklaga skriftligt till polisen. På böteslappen står den adress dit du ska skicka din överklagan. Kvitto på din betalning ska också skickas in med din överklagan. Om polisen anser att du har rätt så kommer dina pengar att betalas tillbaka. Du kan läsa mer på Transportstyrelsens hemsida.

Sidan senast granskad den 19 september 2023