Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Parkering

Västerviks kommun erbjuder flera olika parkeringsplatser på allmän plats. I Västerviks centrum får du bara stå på markerade platser. På de större parkeringarna i staden betalar du en avgift för att få stå och på vissa gator ska du använda parkeringsskiva eller liknande och då behöver du inte betala. I andra orter i kommunen är det gratis parkering.

Regler

I trafikförordningen kan du hitta allmänna bestämmelser om hur du får stanna och parkera.

I Västerviks centrum finns ett område med parkeringsförbud. Det betyder att du bara får parkera på markerade parkeringsplatser inom det området, mot avgift eller med parkeringsskiva. Det är inte tillåtet att parkera på andra platser, gator eller torg inom området.

När du måste betala för att parkera

Vid de större parkeringarna i Västerviks centrum måste du betala för att parkera. Parkeringsavgiften är från och med 15 mars 2024 12 kronor eller 20 kronor per timme beroende på var du parkerar. Du kan betala din parkering med kort i biljettautomat eller via sms eller appar. Se aktuell skyltning vid parkeringen för att se vad som gäller.

Om du betalar i en biljettautomat så var noga med att skriva ditt registreringsnummer rätt. Råkar du skriva fel så känner inte parkeringsvakten igen din parkerade bil och du kan få en parkeringsbot. Västerviks kommun har inte möjlighet att betala tillbaka p-avgiften om du angett fel uppgifter eller betalat dubbelt. Västerviks kommun har inte möjlighet att betala tillbaka p-avgiften om du ångrar din parkering, angett fel uppgifter eller betalat dubbelt.

Här kan du söka efter kvitto på din parkering om du har betalat för parkeringen i en betalautomat.

Står du på en laddplats med din elbil så ska du inte betala någon parkeringsavgift.  

Parkeringsanmärkning

Du ska alltid betala en parkeringsanmärkning till bankgironummer 5051-6905 hos Transportstyrelsen. Du hittar information om detta på baksidan av parkeringsanmärkningen liksom även ditt OCR-nummer. Observera att du måste betala in avgiften även om du vill överklaga.

Om du har fått en felparkeringsanmärkning utfärdad och som du anser är fel ska du överklaga skriftligt till polisen. På böteslappen står den adress dit du ska skicka din överklagan. Kvitto på din betalning ska också skickas in med din överklagan. Om polisen anser att du har rätt så kommer dina pengar att betalas tillbaka. Du kan läsa mer på Transportstyrelsens hemsida. 

Sidan senast granskad den 13 mars 2024