Starta och driva livsmedelsverksamhet
Ska du starta eller ta över en livsmedelsverksamhet? Då måste du lämna in en anmälan om registrering till miljö- och byggnadskontoret
Registrera livsmedelsverksamhet
Du behöver anmäla din verksamhet senast två veckor innan:
- du startar en ny livsmedelsverksamhet
- du tar över en livsmedelsverksamhet där någon tidigare bedrivit livsmedelsverksamhet.
- du ändrar din bolagsform till exempel från enskild firma till aktiebolag
- din livsmedelsverksamhet flyttar till en annan adress
När din anmälan kommer in till miljö- och byggnadskontoret förs uppgifterna in i vårt livsmedelsregister. Du får en bekräftelse från oss per post eller e-post och då får du starta din verksamhet. Om du inte fått en bekräftelse får du ändå öppna din verksamhet två veckor efter det att du lämnat in anmälan till oss.
Registrera dricksvattenanläggning
Tar du vatten från egen brunn till din livsmedelsverksamhet behöver du anmäla även den verksamheten.
Registrera kontaktmaterialverksamhet
Om du har en verksamhet som tillverkar, förädlar, importerar eller distribuerar produkter och material som är avsedda för kontakt med livsmedel ska du anmäla den. Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, köksmaskiner, processutrustning samt andra produkter och material som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel.
Anmäl ändring eller avslut av livsmedelsverksamhet
Om du ändrar din livsmedelsverksamhet måste du anmäla det, exempelvis att du:
- avslutar din verksamhet
- bygger om din lokal
- ändrar sortiment och tillverkningssätt
- blir livsmedelscertifierad/avslutar certifiering
Anmäl med e-tjänst
Använd kommunens e-tjänst: Livsmedelsverksamhet - anmäla ny verksamhet eller ändring/avslut av befintlig verksamhet
Du loggar in och signerar med din elektroniska legitimation (tex BankID eller Mobilt BankID).
Om du inte har möjlighet att lämna in anmälan digitalt kan du kontakta någon av våra livsmedelsinspektörer så får du hjälp.
Sanktionsavgift om du inte registrerar
Om du inte registrerar din verksamhet innan du startar den eller tar över en befintlig verksamhet kan du få betala en sanktionsavgift till staten. Det gäller även om du byter bolagsform/organisationsnummer eller flyttar din verksamhet till en annan adress.
Om en ny verksamheten påbörjas utan att en anmälan har gjorts blir sanktionsavgiften en procent av verksamhetens årsomsättning eller lägst 5 000 kronor.
Om en verksamhet tas över eller om ägandeformen ändras (annat organisationsnummer) utan att en anmälan har gjorts blir sanktionsavgiften en halv procent av verksamhetens årsomsättning eller lägst 2 500 kr.
För regioner samt kommunala och statliga verksamheter är sanktionsavgiften ett fast belopp på 40 000 kronor.
Lagstiftning
Det är din skyldighet som företagare att känna till och uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Syftet med livsmedelslagen är att skydda konsumenten.
Kontroll
Miljö- och byggnadskontoret kontrollerar att lokalen är i bra skick och att den är utformad efter vilken verksamhet som bedrivs där. Vi kontrollerar även att det finns bra rutiner för verksamheten så som rengöring, hygien och lokalens skick. Du måste ha kunskap och goda rutiner för verksamheten.
Du betalar en kontrollavgift till Miljö- och byggnadskontoret för den kontroll vi utför. Avgiften tas ut efter genomförd kontroll. Hur ofta vi besöker din verksamhet beror på vilken riskklassning din livsmedelsverksamhet har.