Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Pressmeddelande 2022-06-02: Västerviks kommun och Migrationsverket skriver kontrakt om boendeplatser för skyddsbehövande från Ukraina

2022-06-02

Under torsdagen har Migrationsverket och Västerviks kommun kommit överens om hyreskontrakt för totalt åtta tvårumslägenheter i Ankarsrum. Lägenheterna finns tillgängliga möblerade och klara omgående för anvisning av skyddsbehövande som Migrationsverket kommer att besluta.

Under våren har Västerviks kommun arbetat med att förbereda och erbjuda bostäder till skyddsbehövande som flytt från Rysslands anfallskrig i Ukraina och kommunen har under en tid stått redo att ta emot skyddsbehövande på flera olika platser i kommunen.

Boendet som kommunen nu hyr ut till Migrationsverket ligger på Tjustvägen 13-15 i Ankarsrum. Det är totalt åtta tvårumslägenheter med kök som Migrationsverket hyr av Västerviks kommun, som i sin tur hyr lägenheterna av Västerviks Bostads AB, säger Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef på Västerviks kommun. Hon fortsätter:
Avtalet sträcker sig från 1 juni till 30 september 2022 och därefter räknar vi med att den nya bosättningslagen för flyktingar som riksdagen förväntas besluta om före sommaruppehållet gäller.

Exakt vilka ukrainska familjer som kommer att få bo i de kontrakterade bostäderna är inte klart i skrivande stund, inte heller exakt när de första familjerna flyttar in.

Västerviks kommun har inte någon roll i den fördelningen. Det är helt upp till Migrationsverket att stå för anvisningen av de bostäder som myndigheten hyr, säger Andrea Brändström vidare, som hoppas att de flesta av lägenheterna kommer till användning för de ukrainska familjer som har bott hos välvilliga privatpersoner under våren men som nu av olika anledningar behöver flytta från de privatboendena:
Vi har tidigare fått muntligt överenskommet att myndigheten ska tillämpa någon form av närhetsprincip och ta stor hänsyn till barnperspektivet i bland annat frågor om skolplaceringar, men jag kan tyvärr inte svara på hur det blir för olika familjer. Det måste Migrationsverket svara på.

bild på fyra hus i Ankarsrum

Sidan senast granskad den 2 juni 2022