Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kommunen avvaktar tydligare nya regeltolkningar om eldning av trädgårdsavfall

2024-04-22

Lokalt i Västerviks kommun finns inga nya beslut om eldning av trädgårdsavfall, det innebär att det är tillåtet att elda trädgårdsavfall om man samtidigt följer lokala avfallsföreskrifter från 2023 (28 §) och lokala hälso- och miljöföreskrifter från 2012 (10 §).

Under senaste tiden har massmedier både nationellt och lokalt omtalat nya regler från EU som skulle påverka möjligheten och lagligheten i att exempelvis elda upp eget trädgådsavfall. Olika aktörer anger olika ståndpunkter och tolkningar och Västerviks kommun har bestämt att avvakta mer tydliga regeltolkningar innan kommunen startar någon process för revidering av regelverk.

Notera att 1 maj är ett viktigt datum för eldning i område med detaljplan, områdesbestämmelser och sammanhållen bebyggelse. Det är sista dagen som det är tillåtet att elda för 2 maj startar det årliga eldningsförbudet som gäller till 29 september.

Tills vidare gäller alltså de två föreskrifterna enligt nedanstående:

Avfallsföreskrifter, beslutade i kommunfullmäktige november 2023:

28 §: Trädgårds- och parkavfall från fastigheten får komposteras på fastigheten utan särskild anmälan enligt dessa föreskrifter

Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och inte strider mot andra föreskrfter eller beslut.

Förbud mot eldning till skydd för människors hälsa och miljöns meddelade med stöd av 40 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, utfärdade med stöd av förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor eller annan författning samt brandriskvarning måste beaktas.

Samt:

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö för Västerviks kommun, beslutade 2012:

10 §: Eldning av trädgårdsavfall, löv och kvistar som inte kan komposteras är i områden med detaljplan, områdesbestämmelser och sammanhållen bebyggdelse (kartbilaga 2) endast tillåten 30 september till 1 maj.

Eldning för endast ske av torrt material och på sådant sätt att inte olägenheter för människors hälsa uppstår på sådant sätt att miljön inte utsätts för skada eller olägenhet. Eldning och hantering/transport av avfall får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter och renhållningsordning.

Öppen eldning av trädgårdsavfall är generellt olämpligt och särskilt i tätbebyggt område. Röken kan skapa olägenheter för närboende i allmänhet och stora problem för allergiker. Trädgårdsavfall ska alltid i första hand lämnas till kommunens återvinningsanläggningar eller komposteras lokalt.

När det gäller valborgseldar så är inga nya regler heller beslutade där, information i relaterade länkar här intill gäller.

Sidan senast granskad den 22 april 2024