Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
 Familj och robot i vardagsrum.

För dig som tonårsförälder

Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder, men det finns mycket du kan göra som underlättar för dig och din ungdom. Bara att visa att du bryr dig, att du alltid finns där och gärna lyssnar kan göra stor skillnad, men när det inte räcker kan vi på Västerviks kommun vara en hjälpande hand.

Unga och relationer

Att skapa sunda relationer är en viktig del av ungdomars utveckling och välmående. Relationer – vare sig det handlar om vänskap, familj eller kärlek – har en stor påverkan på ungas självbild, trygghet och identitet. Västerviks kommun arbetar för att stötta både dig som förälder eller annan viktig vuxen och unga i att bygga respektfulla och hälsosamma relationer, både i skolan, hemma och online.

Våld i ungas relationer

Tonåren är en tid när unga börjar utveckla sina första nära relationer, vilket kan vara både positivt och utmanande. Tyvärr kan vissa relationer också innehålla våld, hot eller kontroll – precis som i vuxnas relationer. Våld i ungas relationer kan vara fysiskt, psykiskt, relaterat till heder, sexuellt eller digitalt. Det digitala våldet kan innebära allt från trakasserier till att sprida nakenbilder eller spåra en partner via mobilen.

Ofta är förståelsen begränsad både hos unga och vuxna kring vad våld kan vara, och därför är kunskap och samtal viktiga för att förebygga och upptäcka våldet. Du som vuxen har en viktig roll i att vara uppmärksam och stödja unga, och särskilt som förälder kan du bidra till trygghet genom att prata om sunda relationer och visa att hjälp finns att få.

Om våld i ungas relationer för föräldrar hos ungarelationer.se

Våga prata om relationer

Som förälder kan det kännas som att ditt barn inte vill att du blandar dig i, men många unga som har blivit utsatta för våld säger att de önskar att deras föräldrar hade hjälpt mer och vågat fråga. Det är viktigt att inte ge upp, även om ditt barn först säger emot.

Här är några tips för att våga prata med din tonåring om relationer:

  • Visa intresse och lyssna aktivt – Ställ öppna frågor och lyssna på vad din tonåring har att säga utan att döma eller avbryta. Visa att du bryr dig om deras tankar och känslor kring relationer.
  • Dela egna erfarenheter – Berätta om dina egna erfarenheter (utan att bli för personlig), för att skapa en öppen atmosfär. Det kan göra det lättare för din tonåring att också öppna sig.
  • Prata om sunda relationer – Diskutera vad som kännetecknar en bra relation, till exempel respekt, trygghet och kommunikation, och vad som kan vara varningstecken som svartsjuka, hot och kontroll.
  • Normalisera ämnet – Gör det till en naturlig del av samtalet genom att regelbundet nämna relationer i vardagssituationer. Det gör att ämnet känns mindre laddat och lättare att prata om.
  • Var tillgänglig och visa att du är öppen för samtal – Visa att du är där för att prata närhelst tonåringen behöver det, utan att tvinga fram ett samtal. Låt dem veta att de alltid kan komma till dig.
  • Använd media som utgångspunkt – Ta upp situationer från filmer, serier eller sociala medier som ett sätt att starta samtalet. Det kan hjälpa tonåringen att prata utan att känna sig utsatt.

Stöd för unga som upplever svåra relationer

Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer respektfullt samhälle för våra unga. Ingen ska behöva känna sig ensam i sina relationer – vi finns här för att lyssna och hjälpa:

Elevhälsan på skolan

Vi finns för att stötta elever med både hälsa och trivsel. Hit kan du vända dig om du behöver prata om saker som stress, relationer, problem hemma eller i skolan, och om du vill få hjälp med mående och hälsa. Elevhälsan kan också ge stöd i att hitta bra strategier för skolarbetet och hjälpa med att skapa en trygg skolmiljö.

Elevhälsa och särskilt stöd

Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen finns för att hjälpa dig med frågor kring kroppen, känslor, relationer och sex. Hit kan du gå om du behöver prata om allt från kärlek, relationer och självkänsla till preventivmedel och mensbesvär. Du kan också få stöd om du känner dig stressad, mår dåligt eller bara behöver någon att prata med. Alla besök är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen

Fältare

Fältare finns för att stötta och hjälpa dig som ung ute i din vardag. Vi rör oss ofta där ungdomar är, som i stan, på fritidsgårdar och vid skolor, och finns där för att lyssna och prata om allt från vänskap och skola till svårare saker som konflikter, osunda relationer eller problem hemma. Fältare kan ge råd, stötta om du mår dåligt eller bara finnas där som en trygg vuxen att prata med. Vi har tystnadsplikt, så vi får inte berätta för någon vad du säger. Men om vi tror att ett barn eller en ungdom kan vara i fara, måste vi enligt lagen berätta det för socialtjänsten. Deras uppgift är att se till att alla barn och ungdomar har det bra och är trygga.

Fältare

Föräldraskapsstöd

Föräldraskapsstödet finns för dig med barn i åldrarna 0–18 år, från förskola till gymnasium. Vi hjälper dig att stärka relationen med ditt barn, öka självkänslan, hantera konflikter och sätta gränser. Du kan få råd genom samtal, antingen genom direkt kontakt eller via barnets skola. Stödet fungerar också som en länk mellan skola och hem och ger skolpersonal hjälp i att samarbeta bättre med föräldrar.

Föräldraskapsstöd

Familjeenheten

Som förälder uppstår ibland frågor och funderingar kring föräldraskap, relationer och barn och ungas utveckling. Föräldraskapet kan ibland innebära oro och ängslan. Ibland kan man vara osäker kring sin roll som förälder. Till Familjeenheten kan du vända dig med dina frågor, stora som små. Vi erbjuder rådgivning och stöd avseende föräldraskap, relationer och barns rätt till utveckling, säkerhet och goda levnadsförhållanden.

Stöd till familjen

Stödgrupper

I Västerviks kommun finns stödgrupper för barn, unga, föräldrar och vuxna. De är till för att avlasta, hjälpa och utbilda dig kring föräldraskap, barndom och relationer. Att träffas i en stödgrupp är även hjälpsamt för att minska ensamhet samt att öka känslan av samhörighet och gemenskap.

Stödgrupper

Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid - SSPF

Är du orolig för ditt barn är på väg att hamna snett? Det kan handla om risker kopplat till skolk, brottslighet, umgänge, alkohol eller droger. I Västerviks kommun jobbar skola, socialtjänst, polis och fritid tillsammans med dig som vårdnadshavare för att ge stöd tidigt till ungdomar med riskbeteenden. Samarbetet förkortas SSPF.

SSPF

Vi uppmuntrar dig att söka stöd om något i din relation känns svårt eller jobbigt. Våra medarbetare finns här för att lyssna, stötta och ge råd, oavsett om det gäller vänskap, kärlek eller familj.

Lyssna på podden om ungas digitala vardag

I podden "Ungas digitala vardag - en podd om allt det där föräldrar oroar sig för" pratar vi om allt det där du som förälder kan oroa dig för händer på nätet. Lyssna på avsnitt om:

  • Unga och nätet
  • Unga och nätporr
  • Unga och gaming
  • Kroppsideal och sociala medier
  • Grooming
  • Nakenbilder och dick picks
  • Unga och relationer

Lyssna på podden

Avsnitt #7 Unga och relationer

Våld i ungas relationer är tyvärr precis lika vanligt och allvarligt som våld i vuxnas relationer. Du som förälder är livsviktig för att motverka detta. I detta avsnitt av podden Ungas digitala vardag pratar vi om vad du som vuxen kan göra, vilka varningssignaler du ska vara uppmärksam på och var du kan söka stöd och hjälp. 

Sidan senast granskad den 22 maj 2024