Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Fältarnas tips till dig som förälder eller annan viktig vuxen inför sommarlovet

2024-06-13

Många unga dricker alkohol för första gången under sommaren och umgås kanske i större grupper. Fältarna är trygga vuxna som rör sig där ungdomarna är. Här delar de med sig av tips till dig som förälder eller annan viktig vuxen. 

Var tillgänglig och körklar

Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över och var beredd på att kunna hämta om det behövs under kvällen.

Var nyfiken och intresserad över hur planerna ser ut inför kvällen

Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför. Lägg in ditt nummer så det enkelt är lätt att nå dig från ditt barns telefon.

Var en förebild

Var uppmärksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Det enda du lär ditt barn är att dricka. Vi uppmanar vuxna att inte bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.

Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

En del unga är oroliga för att prata med sina föräldrar om alkohol, och rädda för att föräldrarna ska bli arga och straffa en om de får veta att en har druckit. Visa att du finns där om något händer och förklara att ditt barn alltid kan komma hem, även om hen är berusad. Välkomna barnet hem med värme och trygghet och ta eventuella samtal dagen efter.

Skuldbelägg inte

Om ditt barn druckit alkohol är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Prata med andra föräldrar

Skapa en chattgrupp där ni hjälps åt att hålla koll under kvällen. Visa era barn att ni föräldrar har en gemensam hållning kring alkohol för minderåriga.

Rör dig ute på stan

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar råkar illa ut. Det är viktigt för ditt barn att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa. Ta en kvällspromenad, anslut till Vuxna på stan eller följ med oss fältare ut. Ju fler trygga vuxna vi är ute desto bättre.

Sök stöd och hjälp om du behöver

Västerviks kommun erbjuder flera olika typer av stöd till dig som förälder. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller rådgivning. Fältarna tar gärna emot tips på platser där det samlas många ungdomar.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av oss fältare. Du kan kontakta oss via sociala medier, ringa, skicka sms eller mejla.

Här hittar du kontaktuppgifter till fältarna

Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet vardagar kl. 9-12 på telefonnummer 0771-50 50 50.

Läs mer om Bris vuxentelefon

Sidan senast granskad den 13 juni 2024