Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Så kan du som ensamstående förälder få ihop sommarlovspusslet

Mamma och barn på utflykt på rapsfält.

En inkomst istället för två och semesterveckor som inte räcker till? För många familjer är sommaren en härlig tid då man umgås med familj och vänner och man unnar sig det lilla extra. Men sommaren kan också innebära en ständig klump i magen och oro för hur man som ensamstående förälder ska få sommarlovspusslet att gå ihop. 

Här samlar vi våra bästa tips till dig som ensamstående förälder.

Gör saker tillsammans med andra

Det kan finnas fler föräldrar i din bekantskapskrets som sitter i samma sits som du. Gå samman och stötta varandra. Dela på barnen, semesterdagarna och kostnaderna för mat och aktiviteter för att få ihop sommaren.

Sommarfritids

Ha inte ha dåligt samvete om ditt barn måste gå på sommarfritids medan du jobbar. Fritids på sommaren är ofta annorlunda än fritids under terminerna och de brukar hitta på roliga sommaraktiviteter som bad och utflykter.

Våga be om hjälp

Hör med släkt och vänner om de kan tänka sig att vara en eller några dagar med dina barn. För barnen är omväxling kul och det finns säkert vuxna i din närhet som gärna hjälper till och umgås med dina barn.

Sommarlovsaktiviteter för barn

Undersök vilka möjligheter för sommarlovsaktiviteter för barn som finns nära dig. Många fritidsgårdar, bibliotek, idrottsföreningar, kulturföreningar och ideella organisationer ordnar ofta aktiviteter för barn under sommaren. En del kostar, men det finns även aktiviteter som är gratis.

Här hittar du tips på mängder av mängder av roliga (kostnadsfria!) aktiviteter under sommarlovet.

Sök sommarlovsbidrag

Du kan ansöka om stöd hos exempelvis barnhjälpsorganisationen Majblomman.

Sänk kraven på hur sommaren ska vara

Försök att inte göra det för stort eller svårt. Hitta aktiviteter och utflykter nära dig som inte behöver kosta så mycket. För många barn är det bästa äventyret inte det som kostar mest eller är längst bort. En cykelutflykt eller upptäcktsfärd till något grönområde i närheten kan skapa fantastiska minnen.

Sidan senast granskad den 23 juni 2020