Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tullen

Sjötullen

Under århundradena har en mängd olika varor transporterats till Västervik för att förtullas och packas om för vidare transport och försäljning. Den ”Stora sjötullen” reglerade utrikeshandeln till sjöss från 1500-talet till 1700-talet. Under tidigt 1600-tal fanns det sju så kallade stapelstäder som fick bedriva denna typ av handel med utlandet; Stockholm, Nyköping, Norrköping, Söderköping, Kalmar, Göteborg och Västervik. På 1620-talet infördes också ”Lilla tullen” för landets inrikeshandel av konsumtionsvaror. Denna tull betalades när varorna anlände till staden landvägen eller sjövägen. 1686 skärptes detta till att gälla alla slags varor.

Gammal bild på tullen

I Strömsgatans norra del och vid Skeppsbron fanns byggnader som hörde till sjöfartens handel och tullsystem. Här fanns ”jernwåg” och stadsvåg där järn från omlandets bruk liksom andra varor vägdes innan utskeppning. Till tullsystemet hörde också ett sprut- och mäthus, ett packhus, en tullkammare, Stora Sjötullskontoret och Stadskällaren. Nedanför åsen fanns den långa kajen vid Skeppsbron. Idag finns inga spår av byggnaderna närmast Strömmen, det kvarter som tidigare kallades Tullen, men två av stadens stora handelsgårdar finns ännu bevarade i kvarteret.

Sidan senast granskad den 29 september 2023