Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Bronsålderskust

 

Västerviks kommun är ett av landets mest framträdande bronsåldersområden och ett av det största hällristningsområdena i norra Europa. Här finns tusentals fornlämningar som utgör spår av bronsåldersmänniskornas liv. Det vi idag ser ovan mark är främst hällristningar och gravar i form av rösen och stensättningar.

Spåren i landskapet

Bronsålderslämningarna hittas i hela kommunen, både i inlandet och i den forna kustmiljön. Det är denna rikedom av lämningar av olika karaktär och storlek som gör området så speciellt och karakteristiskt. Gemensamt är att de oftast är mycket välbevarade och opåverkade av senare tiders exploateringar.
Det forna bronsålderslandskapet manifesteras genom gravmonumenten som ligger som pärlband på höjder och åsar, ofta på platser väl synliga i omgivningen. De mäktiga rösena utgör tydliga maktdemonstrationer och territoriemarkeringar.

Bosättningarna låg ofta nära vattendrag och sjöar eller vid den dåtida strandlinjen som då, 1800 - 500 före Kristus, låg cirka 10-18 meter högre än idag. Endast några få av bronsålderns boplatser är än så länge kända och undersökta. Bronsålderns miljöer är annars lätta att uppfatta i landskapet och är därför fantasieggande och fascinerande.

Hällristningar

Karakteristiskt för den forna kustmiljön är antalet hällristningar, merparten bestående av skålgropar eller skepps figurer som knackats in på hällar i anslutning till den forna strandlinjen. Hällbilder i form av skepp, människofigurer, solsymboler, djur och fotsulor talar direkt till oss genom årtusendena.
Nära hällristningarna finns omfattande bronsåldersmiljöer med gravar, boplatslägen, forna åkrar, röjningsrösen, skärvstenshögar, fornborgar och i vissa fall också potentiella hamnlägen. Utifrån det vi vet i dag är traditionen med hällbilder inte alls lika utbredd i inlandssocknarnas miljöer.

Bronsålderskust

Projekt Bronsålderskust vill sprida kunskap om ett fantastiskt kulturarv till kommuninnevånare och besökare. Bronsålderskust arbetar i dagsläget med området kring Västervik, Gamleby och Lofta. Projektets mål är att tillgängliggöra fornlämningsområdena och informationen om dem, ett arbete som kommer att pågå de närmaste åren. De olika platserna har olika karaktär och kompletterar varandra för att ge en så bred bild av bronsåldern som möjligt.
Beroende på de olika platsernas förutsättningar varierar samarbetsparterna. Västerviks kommun äger och driver Bronsålderskust. Bland annat är Länsstyrelsen i Kalmar län och Västerviks Museum samarbetsparters på alla platser i kommunen.

Välkomna att besöka Bronsålderskust i Västerviks kommun!

 

                                        

 

Vill du veta mer?

Ladda gärna ner broschyren i högerspalten om du vill veta mer eller ge dig ut i landskapet på bronsåldersspaning. I broschyren hittar du information om tillgänglighet, parkeringar med mera.

Sidan senast granskad den 19 september 2023