Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Gunnebo

Historia

Gunnebo är en av våra bruksorter med lång historia. Närheten till vatten och sjöfarten gjorde platsen lämplig att starta bruk på. Bruket startade den 6 juni 1764 då privilegiebrevet undertecknades. Tillståndet gällde en knipphammarsmedja och var en av många hammarsmedjor i Tjust. 1939 var bruket Sveriges största fabriksanläggning.

Gunnebo idag

Gunnebo är kommunens femte största ort med ca 1000 invånare. Här finns bland annat skola, förskola, livsmedelsbutik, badplats och en aktiv idrottsförening.

Gunnebo Industrier är en av kommunens största arbetsgivare. De tillverkar bland annat spik, skruv, kätting och snökedjor. 

En bild från bygden

Här låter vi en person från området själv få ge sin bild av bygden. 

"Gunnebo är landbygdsorten där du är nära... alldeles intill havet, skogen runt knuten och ändå bara 10 minuter till staden. Skola och förskola ligger naturskönt med gröna skogsområden runt skolgården. Vi har en aktiv skola och en populär fritidsgård som alltid har roliga aktiviteter på gång. Fritidsaktivitet finns året runt förutom ex. fotboll, dart och skytte. Vi har en ”tuff” upplyst barkslinga, känd för sin kupering som vintertid även kan bemästras på skidor och jag vågar nog påstå att vi även har en av kommunens bästa pulkbackar."

Sidan senast granskad den 3 oktober 2023