Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Gladhammar

Historia

De tre byarna Gladhammar, Lunds by och Fårhult ligger runt korsningen mellan E22 och väg 40. Området har ett varierat landskap med åkermark, kulturmiljöer, skog och gruvmiljöer. Här finns flera gravhögar eller rösen som vittnar om att bronsålderns folk bodde här.

Gruvbrytning i Gladhammar inleddes under medeltiden. Under nästan tusen år bröts här i perioder koppar, kobolt och järn. Gruvan stängdes 1892. Vid gruvområdet finns idag Fårhultsmasten, en av Sveriges högsta TV-master och även ett av Sveriges högsta byggnadsverk.

Lunds by är en så kallad släktby, som via arvsskiften delades och sedan 1700-talet bestod det av åtta gårdar. Här är vissa scener ur filmen "Alla vi barnen i Bullerbyn" av Astrid Lindgrens inspelade.

Genom Fårhult går smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik. Här finns även en restaurang. 

Gladhammar idag

Gladhammar är idag mest känd för sin väderstation som ofta toppar temperaturmätningarna i landet, sin arkitektoniskt annorlunda kyrka samt kulturminnet Lunds by. Det senare är ett vanligt besöksmål för bussresor. 

Sidan senast granskad den 3 oktober 2023