Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ukna

Historia

Ukna är en småort i Västerviks kommun och kyrkby i Ukna socken. Ukna ligger i kommunens nordvästra hörn. Trakten kännetecknas av den vackra Uknadalens sprickdalsstråk som utmynnar i Storsjön och fortsätter mot Syrsan i Västra Eds socken. Mycket talar för att Uknadalens sjösystem och Syrsan varit en urgammal färdväg och transportled mellan havet och trakterna runt Linköping 

Ukna idag

Uknas placering, just vid gränsen mot Åtvidaberg och Valdemarsvik gör att man har många kopplingar till Östergötland. I Ukna finns bland annat kyrka, förskola, idrottshall, bygdegård och livsmedelsbutik.

En bild från bygden

Här låter vi en person från området själv få ge sin bild av bygden. 

"I Ukna med omnejd, känner alla varandra, på ett bra sätt! Vi tar vara på varandras kunskaper och erfarenheter när vi arbetar för bygdens utveckling! Man kan ibland häpnas av den vackra naturen i Uknadalen, även fast man själv är bosatt här, det ger en enorm kick att se hur vackert man bor egentligen!

Jag blir alltid hänförd när jag passerar Ukna. Vägen genom dalen är utan tvekan en av de vackraste i världen. Berg, sjöar och åkerlandskap om vart annat." 

Sidan senast granskad den 3 oktober 2023