Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Hoppa till innehåll

Ankarsrum

Historia

Ankarsrum är en bruksort mellan två sjöar. Här startade Ankarsrums bruk redan 1655. De tillverkade bland annat gjutjärnsgods som spisar och badkar. 1977 lades hanteringen av järn ner på orten. Arvet fortsatte genom att Electrolux på 70-talet förlade bland annat sin produktion av köksassistenter i Ankarsrum. 2001 togs driften och tillverkningen över av AB Traction och då bildades Ankarsrum Industies för att föra traditionen vidare. Idag har Ankarsrum Industries delats i tre bolag: Ankarsrum Kitchen AB, Ankarsrum Motors AB och Ankarsrum Die Casting AB. 

Ankarsrum idag

Ankarsrum är vår tredje största ort i kommunen. Orten ligger nära väg 40 som går mellan Vimmerby och Västervik. Här bor runt 1300 invånare. I samhället finns bland annat skola, förskola, butik, mack, hälsocentral, folkets hus och idrottsplats.

Stationshuset

En bild från bygden

Här låter vi en person från området själv få ge sin bild av bygden. 

"Som hemvändare kan man nog se sin bygd med öppnare ögon …

Det är vackert. Den småländska naturen är med skogar och sjöar och öppna landskap är en lisa för själen. 

Det är tyst. När det är tyst är det tyst - inga störande ljud - det är bara tyst när det ska vara tyst.

Det är mörkt. Man kan ibland se vintergatan när det är stjärnklart - inget ovidkommande ljusslask som stör. När det är mörkt är det mörkt.

Men det är en levande ort – här finns industri och eget företagande – ett mångfacetterat föreningsliv - affärer som tycks gå bra och det mesta av den samhällsservice som man kräver."

Sidan senast granskad den 22 maj 2017