Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Textversion av informationsfilmer om bygglov

Behöver jag bygglov?

Ska du bygga nytt, ändra eller riva? Då kan du behöva ställa dig frågan – behöver jag bygglov?

Staket

Bygglov krävs om staket är över 110 centimeter. Plank vid uteplats eller i direkt anslutning till huset kräver bygglov över 180 centimeter. De får dock inte sträcka sig mer än 3,6 meter ut från huset på tomten. De får heller inte placeras närmare tomtgränsen mot grannen än 4,5 meter.

Fasad och tak

Du får utan bygglov färga om fasaden, byta fasadbeklädnad och byta täckningsmaterial på taket. Detta får du göra om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Vid fönsterbyte krävs bygglov om dina fönster ändrar storlek eller placering.

Altan

Du kan få bygga en altan utan bygglov om altangolvet inte är högre än 1,8 meter och inte sträcker sig längre än 3,6 meter ut från bostadens fasad.. Du får bygga skärmtak över altan och uteplats. Takets sammanlagda yta får dock inte vara större än 15 kvadratmeter. Vill du glasa in en uteplats räknas det som en tillbyggnad och kan kräva bygglov. Glöm inte att få grannens godkännande om du bygger närmare än 4.5 meter från tomtgräns. Du får inte göra någon av de här åtgärderna närmare än 4.5 meter från allmän plats eller gata. Med undantag för staket på max 110 centimeter som får placeras närmare allmän plats än 4,5 meter. 

Kontakta gärna miljö- och byggnadskontoret eller gå in på Boverkets hemsida om du är osäker på vad som gäller för det du vill göra. 

Nybyggnad av bostadshus

Ska du bygga nytt bostadshus eller fritidshus? Då behöver du följande handlingar:

  • Ifylld ansökningsblankett
  • Uppgift om kontrollansvarig
  • Situationsplan
  • Planritningar
  • Fasadritningar
  • Sektionsritning
  • Markplaneringsritning

Gemensamt för de handlingar som ska lämnas in är att de ska vara fackmannamässigt utförda.

Situationsplan

Situationsplanen ska vara måttsatt och visa hur hela tomten ser ut med alla byggnader. Situationsplanen ska visa tydligt vad som är nytt och ändrat. Den innehåller också information om byggnadens storlek, höjder, gränser, anslutningspunkter för vatten och avlopp samt detaljplanens bestämmelser.

Markplaneringsritning

På markplaneringsritningen kan man se hur marknivåerna förändras vid nybyggnationen. Tillsammans med marklinjerna på fasadritningarna ger det en god bild om hur tomten kommer att se ut efter byggnationen.

Fasadritning

Fasadritningarna ska visa hur byggnadens alla fasader kommer att se ut. De ska även visa storlek och placering för fönster och dörrar, typ av tak, takvinkel och fasadmaterial samt blivande och befintliga marklinjer.

Planritning

Planritningar behövs för att kunna visa vilka funktioner som finns i huset och ska bland annat visa rummens användning, fast inredning samt alla utvändiga mått.

Sektionsritning

Sektionsritningen är ett vertikalt tvärsnitt genom byggnaden där grundläggning, väggar, bjälklag och tak syns. Den är extra viktig för att visa om det är så att delar av utrymmet över mellanbjälklagret och taket kan eller ska inredas eller om byggnaden ska vara öppen upp till nock.

Här på kommunens hemsida vastervik.se samt på boverket.se hittar du all information du behöver för en bra start på just ditt bygge.

Tillbyggnad av bostadshus

Ska du göra en tillbyggnad på ditt bostadshus? Då behöver du följande handlingar:

  • Ifylld ansökningsblankett
  • Eventuellt uppgift om kontrollansvarig
  • Situationsplan
  • Planritningar
  • Fasadritningar
  • Eventuell sektionsritning

Gemensamt för de handlingar som ska lämnas in är att de ska vara fackmannamässigt utförda.

Situationsplan

Situationsplanen ska visa var på fastigheten tillbyggnaden kommer att placeras och hur tomten kommer att disponeras. Tillbyggnaden ska ritas i skalenligt läge och vara måttsatt med utvändiga mått och vara tydligt markerad på alla ritningar. Tillbyggnaden ska även måttsättas med det kortaste avståndet till närmaste fastighetsgräns. Tänk på att även den befintliga byggnaden behöver vara måttsatt på situationsplanen.

Fasadritning

Fasadritningarna ska visa hur byggnadens alla fasader kommer att se ut. De ska även visa storlek och placering för fönster och dörrar, typ av tak, takvinkel och fasadmaterial samt blivande och befintliga marklinjer.

Planritning

Planritningen ska visa hela den byggnaden som ska byggas till. Hela byggnaden ska vara måttsatt med utvändiga mått och tillbyggnaden ska vara tydligt markerad.

Ansökningsblanketten

På ansökningsblankettens förstasida får du lämna uppgifter om vad det är för lov du söker, vilken fastighet det gäller samt lämna dina kontaktuppgifter.

På sidan två får du tydligt förklara vad det är du söker lov för. Till exempel om det är nybyggnad, tillbyggnad eller fasadändring. Här anges även vilken kulör, vilket materialval och fönsterbågar tillbyggnaden ska få.

På sidan tre ska du lämna information om vilken vatten- och avloppslösning som fastigheten har i dagsläget och om något kommer att ändras i samband med byggnationen, samt vilka ritningar som bifogas.

Här på kommunens hemsida vastervik.se samt på boverket.se hittar du all information du behöver för en bra start på just ditt bygge.

Attefallsbyggnad och attefallstillbyggnad

Ett attefallshus får förutom att användas som garage, förråd eller bastu även inredas som självständig bostad. Du som har ett en- eller tvåbostadshus får uppföra attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter och 4 meter i nockhöjd eller attefallstillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter. Tillbyggnaden får inte vara högre än bostadens nock.

Innan du börjar bygga så måste du göra en anmälan till kommunen och få ett startbesked. Till detta behöver du följande dokument:

  • Ifylld ansökningsblankett
  • Eventuellt uppgift om kontrollansvarig
  • Situationsplan
  • Planritning
  • Fasadritningar
  • Eventuellt godkännande från grannen

Tänk på at du inte får bygga närmare än 4.5 meter från grannen utan dess medgivande. Medgivandet ska vara skriftligt och finnas på samtliga ritningar som lämnas in till kommunen. Som granne räknas alla som är delägare i grannfastigheten. Om byggnaden placeras närmare än 4,5 meter från gata eller allmän plats krävs det bygglov.

Mer om de ritningar du behöver lämna in finns här på vår hemsida vastervik.se. På boverket.se hittar du också bra information för starten av ditt bygge.

Vad händer när jag fått mitt bygglov?

När du fått ditt bygglov beviljat så är det några saker att tänka på innan, under och efter bygget. Ett tekniskt samråd ska hållas innan bygget påbörjas. Där går man igenom hur arbetet ska planeras och organiseras. Här ska även förslag på kontrollplan och tekniska handlingar senast vara inne. En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden gett ett startbesked.

Det är viktigt att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning uppförs på rätt plats. Utstakningen görs innan byggnadsarbetet påbörjas och innebär att läget av nybyggnaden märks ut på marken. I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. Arbetsplatsbesök görs alltid i de ärenden där det hållits ett tekniskt samråd.

När byggnationen är färdig hålls ett slutsamråd på plats. Är går man bland annat igenom hur kontrollplanen har uppfyllts samt om avvikelser gjorts från bland annat bygglovet.

Ett slutbesked krävs för alla åtgärder som omfattas av startbesked, det vill säga alla åtgärder som kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan. När bygget är färdigt och du har lämnat in alla handlingar utfärdas ett slutbesked. Det är först efter man har fått sitt slutbesked som man sedan får börja använda byggnaden.

Här på kommunens hemsida samt på boverket.se hittar du all information du behöver för en bra start på just ditt bygge.

Hjälp oss att bli bättre

Hittade du informationen du sökte?
Sidan senast granskad den 9 juli 2024