Solpaneler - solceller och solfångare
Det finns flera saker som spelar in ifall du behöver söka bygglov för att montera solpaneler eller solfångare. På denna sida hittar du information om vad som gäller.
Då behöver du inte bygglov för solpaneler
Du behöver oftast inte bygglov för fristående solcellsanläggningar. Kontakta gärna miljö- och byggnadskontoret om du planerar att göra en fristående då dessa i vissa fall kan uppfylla kraven för bygglovspliktigt skärmtak.
Det finns även undantag som gör att du i vissa fall inte behöver söka bygglov. Det gäller för solpaneler som monteras på byggnader. Du kan utan bygglov montera solpaneler eller solfångare på en byggnad om:
- solpanelerna följer byggnadens form.
- solpanelerna monteras utanpå fasaden eller taket. Solpanelen är då inte en permanent del av byggnaden.
- byggnaden inte ligger inom eller i anslutning till ett område som är av riksintresse för totalförsvaret.
- det inte finns krav på bygglov för solpanelerna i den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området. På samhällsbyggnadsenhetens hemsida kan du ta del av gällande detaljplaner.
- byggnaden inte omfattas av detaljplan eller av områdesbestämmelser.
- byggnaden inte är särskilt kulturhistoriskt värdefull, eller ligger inom ett särskilt värdefullt bebyggelseområde.
Läs mer om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och områden på kulturmiljöwebben under "Relaterade länkar".
Då kan du behöva bygglov för solpaneler
- När kraven, under rubriken ”Då behöver du inte bygglov för solpaneler” inte uppfylls.
- När solpanelen integreras i fasaden eller taket så att det bli en permanent ändring. Panelen ersätter då byggnadens tak- eller fasadmaterial. Det kan exempelvis vara genom solcellspaneler som är utformade som takpannor eller fasadskivor. Fasadintegrerade solenergianläggningar är alltså både solfångare eller solcellspaneler och tak- eller fasadmaterial. Integrerade lösningar kräver endast bygglov om de ändrar byggnadens karaktär väsentligt.
Ansök om bygglov för solpaneler (fasadändring)
För att söka bygglov för solpaneler behöver du lämna in:
- En situationsplan som redovisar vilken byggnad, och vart på byggnaden som berörs av installationen
- Fasadritningar som redovisar de fasader som ansökan berör, sedda rakt framifrån.
- En takplansritning som redovisar taket sett rakt uppifrån.
- Tillverkarens produktblad, specifikation eller detaljritning av ansökta solpaneler.
Exempel på situationsplaner, fasadritningar och takplanritningar hittar du på vår sida med exempelritningar under "Informationsfilmer och exempelritningar".
Att installera solpaneler räknas som en fasadändring. Bygglov söks via vår e-tjänst.
Sök bygglov och andra åtgärderAnmälan till miljö- och byggnadsnämnden
Även om bygglov inte behövs kan du behöva göra en anmälan. Det behövs om solenergianläggningen påverkar bärande konstruktion. Det vill säga om lasten av solpanelerna gör att taket måste förstärkas, eller om placeringen påverkar brandskyddet på så sätt att Räddningstjänstens insats förhindras.
Som byggherre har du ansvar för att göra en bedömning om konstruktionen eller brandskyddet påverkas. I vissa fall behöver konstruktionen förstärkas för att klara av den ytterligare lasten. Är du osäker ska du kontakta miljö- och byggnadskontoret.
Även brandskyddet kan påverkas vid installationen och du behöver ta hänsyn till brandspridning och möjlighet till räddningsinsatser. När det kommer till säkerhet handlar det främst om risk för nedfallande delar samt att anläggningen kan försvåra räddningstjänstens insatsmöjligheter.
Har du inte själv kompetens inom området kan du ta hjälp av en konstruktör och/eller en brandingenjör. Underlaget för hur byggnaden påverkas tekniskt behövs för att vi ska kunna göra en bedömning av anmälningsplikten i det enskilda fallet.
Att tänka på vid montering:
- Påverkar solenergianläggningen möjligheten till utrymning?
- Påverkar solenergianläggningen möjligheten för räddningstjänsten att vädra ut brandgaser och utföra släckning vid brand?
- Hur skyddas räddningstjänstens personal vid en insats med tanke på att solenergianläggningen fortsätter producera el?
- Är solenergianläggningen tillräckligt skyltad?
Kontakta någon av miljö- och byggnadsnämndens inspektörer om du vill diskutera vad en anmälan av ändring i bärande konstruktion innebär.
Utformning av solpaneler
- Det är ofta positivt att låta paneler vara samlade i ett eller flera sammanhållna block.
- Att panelernas placering tar hänsyn till samma symmetriska uppbyggnad som fasaden.
- Det är ofta fördelaktigt om panelerna är indragna från gavel, takfot och nock, så att tak-/fasadmaterial under solpanelerna syns tydligt
- Det är positivt om panelerna ha samma färg som det underliggande takmaterialet.
Vill du diskutera utformning av solcellspaneler eller solfångare så är du välkommen att kontakta miljö- och byggnadsnämndens bygglovhandläggare.