Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Friggebod

En friggebod är en fristående komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Den måste byggas i direkt anslutning till ett en- eller tvåbostadshus och får inte vara större än 15 kvadratmeter.

Byggnaderna kan bestå av ett eller flera hus vars sammanlagda byggnadsarea inte får vara större än 15 kvadratmeter. En friggebod får inte byggas ihop med andra byggnader. Taknockshöjden får inte vara högre än 3 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå vid byggnaden.

Du får inte bygga en friggebod närmare tomtgränsen är 4,5 meter. Om din granne samtycker får du placera byggnaderna närmare. Det är bra om du får din grannes medgivande skriftligt. Om din granne inte samtycker kan du söka bygglov. Då avgör byggnadsnämnden om du får bygga eller inte. Friggebodar får inte byggas närmare tomtgräns mot gata än 4,5 meter. Du får inte heller bygga din friggebod närmare allmän platsmark än 4,5 m. Vill du bygga närmare behöver du söka ett bygglov.

Tänk på att all mark har en ägare och att byggnaderna ändå måste uppfylla vissa tekniska krav enligt Boverkets byggregler.

Ibland kan det även krävas bygglov för en friggebod, fastän den är mindre än 15 kvadratmeter. Det kan bero på att fastigheten ligger inom ett område med höga kulturvärden.

Det är viktigt att komma ihåg att en friggebod är ett komplement till en- eller tvåbostadshus. Det betyder att det måste finnas ett bostadshus på tomten för att du ska få bygga en friggebod.

Friggeboden kan användas som:

  • Uthus
  • Garage
  • Förråd
  • Växthus
  • Gäststuga
  • Bastu
  • Båthus

En friggebod omfattas inte av några bestämmelser. Det betyder att du får bygga en friggebod på mark som inte får bebyggas och att dess area inte räknas in i fastighetens byggrätt.

Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs strandskyddsdispens enligt miljöbalken.

Om du är osäker på vad som gäller just din tomt kan du kontakta oss på miljö- och byggnadskontoret, så hjälper vi dig.

Hjälp oss att bli bättre

Hittade du informationen du sökte?
Sidan senast granskad den 9 juli 2024