Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kriget i Ukraina och Sveriges säkerhet

Rysslands militära angrepp på Ukraina har skapat reaktioner, frågor och funderingar hos invånare i Västerviks kommun. Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Håll dig informerad om situationen, sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt.

Flyktingsituationen efter Rysslands invasion av Ukraina

Många ukrainare är på flykt från kriget och Sverige förbereder sig för att ta emot många av dem. Migrationsverket har börjat informera både direkt till de som anländer till Sverige och till andra målgrupper, som fastighetsägare (ej privatpersoner) som har bostäder som Migrationsverket kan använda för mottagande.

Här kan du läsa mer om flyktingsituationen efter Rysslands invasion av Ukraina

Håll huvudet kallt - sprid inte rykten

Sverige kan påverkas av en ökad risk för cyberattacker och försök till desinformation och ryktesspridning. Du kan hjälpa till att motverka detta genom att:

  • Vara uppmärksam på felaktig information och att inte sprida den vidare.
  • Söka information från trovärdiga källor. På webbplatsen krisinformation.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer.

Myndigheten för psykologiskt försvar MPF har sammanställt frågor och svar om informationspåverkan och vilseledande information

Myndigheten för psykologiskt försvar har också en kampanjsida som heter "Bli inte lurad" här

Rapportera ovanliga händelser till Försvarsmakten

Är allt sig likt? Om inte hör av dig.

Händelser på land

Mejl: mrs-sakerhetstjanst@mil.se
SMS eller MMS: 070-90 32 94 851

Händelser till havs

Telefon: 08-788 75 00, begär vakthavande befäl Marinen
Mejl: marinen-tips@mil.se

Skydda din information mot cyberangrepp

IT-attacker förutsätter att en angripare har hittat ett säkerhetshål. Men du skyddar både din egen information och bidrar till samhällets motståndskraft mot cyberangrepp genom några enkla åtgärder:

  • Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt.
  • Var vaksam mot försök till nätfiske och försök att plantera skadlig kod, till exempel via falska inlägg i sociala medier, okända webbsidor eller länkar i e-mejl eller sms.
  • Skydda din e-legitimation.

Läs mer om hur du kan skydda dig mot nätfiske och skadlig kod hos MSB.se

Engagera dig

Engagera dig genom att ta upp frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsförening, gå med i en frivillig försvarsorganisation eller en annan förening som kan ta till vara på just ditt engagemang, skänk ett bidrag till de organisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen. Eller delta i manifestationer till stöd för Ukraina och Ukrainas folk.

Om du företräder en förening eller organisation som vill hjälpa till eller bara hålla föreningen uppdaterad om situationen kan du mata in organisationens uppgifter här

Läs mer här om hur du kan hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina

Preppa solidariskt

Som alltid gäller: du är en del av Sveriges beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men bunkra inte. Det finns det ingen anledning till och det kan göra det svårare för andra. Preppa solidariskt.

Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda ditt hem för krislägen

Om krisen eller kriget kommer

MSB tog för några år sedan fram en broschyr som heter Om krisen eller kriget kommer. Den finns att hämta i kommunhusets reception, det går att ladda hem i pdf-format eller så kan du beställa hem den.

Här finns broschyren att läsa digitalt, det går också att beställa hem den

VMA – viktigt meddelande till allmänheten

Utomhusvarningen är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges kris- och krigsberedskap.

Signalen testas fyra gånger om året (första helgfria måndagen i sista månaden av varje kvartal mars, juni, september och december) för att både kontrollera att den fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Hör du varningssignalen vid annat tillfälle ska du:

  • Gå in.
  • Stänga fönster, dörrar och ventilation.
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.

Du hittar mer information om VMA på denna sida:

www.vastervik.se/vma

Skyddsrum

Skyddsrum finns i många källare i flera orter i Västerviks kommun. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för och samordnar informationen om skyddsrummen, du hittar mer information under denna sida:

www.vastervik.se/skyddsrum

Sidan senast granskad den 15 april 2024