Rysslands militära angrepp på Ukraina har skapat reaktioner, frågor och funderingar hos invånare i Västerviks kommun. Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Håll dig informerad om situationen, sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa så här i ett tal till nationen tisdag 1 mars 2022:
Säkerhetsläget i Sveriges närområde har försämrats sedan flera år tillbaka. Nu skärps det ytterligare. Vi befinner oss inte under direkt hot om väpnat angrepp mot Sverige. Däremot har hotbilden ökat.
Flyktingsituationen efter Rysslands invasion av Ukraina
Många ukrainare är på flykt från kriget och Sverige förbereder sig för att ta emot många av dem. Migrationsverket har börjat informera både direkt till de som anländer till Sverige och till andra målgrupper, som fastighetsägare (ej privatpersoner) som har bostäder som Migrationsverket kan använda för mottagande.
Här kan du läsa mer om flyktingsituationen efter Rysslands invasion av Ukraina
Håll huvudet kallt - sprid inte rykten
Sverige kan påverkas av en ökad risk för cyberattacker och försök till desinformation och ryktesspridning. Du kan hjälpa till att motverka detta genom att:
- Vara uppmärksam på felaktig information och att inte sprida den vidare.
- Söka information från trovärdiga källor. På webbplatsen krisinformation.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer.
Myndigheten för psykologiskt försvar MPF har sammanställt frågor och svar om informationspåverkan och vilseledande information
Rapportera ovanliga händelser till Försvarsmakten
Är allt sig likt? Om inte hör av dig.
Händelser på land
Mejl: mrs-sakerhetstjanst@mil.se
SMS eller MMS: 070-90 32 94 851
Händelser till havs
Telefon: 08-788 75 00, begär vakthavande befäl Marinen
Mejl: marinen-tips@mil.se
Skydda din information mot cyberangrepp
IT-attacker förutsätter att en angripare har hittat ett säkerhetshål. Men du skyddar både din egen information och bidrar till samhällets motståndskraft mot cyberangrepp genom några enkla åtgärder:
- Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt.
- Var vaksam mot försök till nätfiske och försök att plantera skadlig kod, till exempel via falska inlägg i sociala medier, okända webbsidor eller länkar i e-mejl eller sms.
- Skydda din e-legitimation.
Läs mer om hur du kan skydda dig mot nätfiske och skadlig kod hos MSB.se
Engagera dig
Engagera dig genom att ta upp frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsförening, gå med i en frivillig försvarsorganisation eller en annan förening som kan ta till vara på just ditt engagemang, skänk ett bidrag till de organisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen. Eller delta i manifestationer till stöd för Ukraina och Ukrainas folk.
Om du företräder en förening eller organisation som vill hjälpa till eller bara hålla föreningen uppdaterad om situationen kan du mata in organisationens uppgifter här
Läs mer här om hur du kan hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina
Preppa solidariskt
Som alltid gäller: du är en del av Sveriges beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men bunkra inte. Det finns det ingen anledning till och det kan göra det svårare för andra. Preppa solidariskt.
Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda ditt hem för krislägen
Om krisen eller kriget kommer
MSB tog för några år sedan fram en broschyr som heter Om krisen eller kriget kommer. Den finns att hämta i kommunhusets reception, det går att ladda hem i pdf-format eller så kan du beställa hem den.
Här finns broschyren att läsa digitalt, det går också att beställa hem den
VMA – viktigt meddelande till allmänheten
Utomhusvarningen är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges kris- och krigsberedskap.
Signalen testas fyra gånger om året (första helgfria måndagen i sista månaden av varje kvartal mars, juni, september och december) för att både kontrollera att den fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Hör du varningssignalen vid annat tillfälle ska du:
- Gå in.
- Stänga fönster, dörrar och ventilation.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.
Du hittar mer information om VMA på denna sida:
www.vastervik.se/vma
Skyddsrum
Skyddsrum finns i många källare i flera orter i Västerviks kommun. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för och samordnar informationen om skyddsrummen, du hittar mer information under denna sida:
www.vastervik.se/skyddsrum
Språkresurser för nyanlända som vill lära sig svenska
2022-04-13
UPPDATERAD INFORMATION 26 APRIL 2022:
Efter Rysslands invasion av Ukraina finns det ukrainare i Västerviks kommun som snabbt vill lära sig svenska språket. För dem och alla andra nyanlända arrangeras ...
Språkresurser för nyanlända som vill lära sig svenska
Information om risker för människohandel
2022-04-13
Risken för att personer utnyttjas i prostitution eller människohandel ökar i samband med stora flyktingströmmar. Det finns redan indikationer på att förövare på flera platser i landet söker kontakt me...
Information om risker för människohandel
Vaccination mot Covid-19 för flyktingar från Ukraina
2022-03-31
Folkhälsomyndigheten, 1177.se och Region Kalmar län har alla publicerat särskild information om hur det fungerar med vaccinering mot covid-19 i Sverige och andra frågor om vård och hälsa riktad direkt...
Vaccination mot Covid-19 för flyktingar från Ukraina
Inbjudan till civilsamhällets organisationer i Västerviks kommun
2022-03-30
Information och lägesbild utifrån massflykten från Ukraina - workshop om ett mottagande i samverkan
Stadshotellet, lokal Kungsgrundet, tisdag 12 april klockan 16.30 – 18.30.
Vår kommun står återigen v...
Inbjudan till civilsamhällets organisationer i Västerviks kommun
Så kan du hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina
2022-03-15
Många invånare har hört av sig till oss och vill hjälpa dem som drabbats av kriget i Ukraina. Det är en väldigt fin humanitär handling och vi är tacksamma för ert engagemang. Här berättar vi mer om hu...
Så kan du hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina
På måndag testas VMA - Hesa Fredrik!
2022-03-03
På måndag 7 mars klockan 15.00 är det dags att testa varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten VMA, som ofta kallas Hesa Fredrik. Det görs samtidigt i hela Sverige en gång per kvartal; den ...
På måndag testas VMA - Hesa Fredrik!
Manifestation som stöd för Ukraina
2022-03-03
På lördag 5/3 kl 13 hålls en manifestation som stöd för Ukraina på Rådhustorget. Varmt välkommen att delta och ta del av vår sympati för de som just nu kämpar för demokrati och frihet.
Våra kommunalrå...
Manifestation som stöd för Ukraina
Västerviks kommun i solidaritet med Ukraina
2022-02-25
Med anledning av den ryska invasionen av Ukraina lyser nya vattentornet i Västervik i gult och blått för att visa solidaritet med det ukrainska folket. Även belysningen i Allén och vid Grönsakstorget ...
Västerviks kommun i solidaritet med Ukraina
Sidan senast granskad den 13 april 2022
Innehållsansvarig: Andrea Brändström
Vanliga frågor
-
Vad gör Västerviks kommun med anledning av kriget i Ukraina och säkerhetsläget i Sverige?
Kommunledningen följer utvecklingen i Ukraina och säkerhetsläget i Sverige noga och ser bland annat över beredskapen vid en eventuell flyktingström. Kommunens uppdrag är att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Vi gör det bland annat genom att samarbeta med och föra vidare information från andra myndigheter. Västerviks kommun är en del i totalförsvaret och bedriver ett kontinuerligt arbete med krisberedskap.
Läs mer om kris och beredskap i kommunen här
-
Hur förbereder jag mig på en kris eller krig?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat information till privatpersoner om hur du ska agera i händelse av kris och krig här.
MSB har tagit fram broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som delades ut till samtliga svenska hushåll år 2018. Broschyren finns på svenska har blivit översatt till 14 andra språk. Beställ eller ladda ner broschyren på msb.se. Du kan även hämta broschyren i receptionen på kommunhuset, Fabriksgatan 21 i Västervik.
Länk till att läsa mer om broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hos msb.se
-
Jag vill hjälpa till - vad kan jag göra?
Det absolut viktigaste du som privatperson kan göra är att vara förberedd på att klara dig upp till en vecka om samhället service och tjänster inte fungerar som vanligt. Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga. På sidorna 10 och 11 i MSBs broschyr "om krisen eller kriget kommer" finns checklistor med matvaror och saker som kan vara bra att ha hemma.
Länk till broschyren "om krisen eller kriget kommer" hos msb.se
Annat du kan göra för att hjälpa till är att:
- Engagera dig genom att ta upp frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsförening
- Gå med i en frivillig försvarsorganisation eller en annan förening som kan ta till vara på just ditt engagemang
- Skänk ett bidrag till de organisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen
- Delta i manifestationer till stöd för Ukraina och Ukrainas folk.
- Ansöka om att bli familjehem och ta hand om barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar.
Läs mer om och lämna intresseanmälan till att bli familjehem
Läs mer här om hur du kan hjälpa de som drabbat av kriget i Ukraina
-
Hur kan jag hjälpa barn som kommer hit utan sina föräldrar?
-
Vad gör jag om jag vill skänka kläder, mat eller hyra ut min bostad till hjälp för flyktingarna?
-
Jag är fastighetsägare och vill hyra ut bostäder till flyktingar, hur gör jag det?
-
Vad gör Västerviks kommun gällande migration och flyktingmottagning?
Västerviks kommun samverkar med övriga kommuner i Kalmar län, Länsstyrelsen och andra myndigheter, för att snabbt kunna ta del av information och agera samordnat. För närvarande finns inte ett ökat behov av flyktingmottagande från Ukraina. Kommunen vidtar förberedelser för att vara väl förberedda utifall situationen ändras.
Migrationsverket har samlat information om situationen i Ukraina och vad som gäller för personer som söker sig till Sverige med anledning av konflikten.
Information med anledning av situationen i Ukraina på Migrationsverkets webbplats
-
Jag planerar att hämta hit flyktingar från Ukraina. Vad bör jag tänka på?
Det är en väldigt fin humanitär handling att hjälpa personer på flykt att komma hit. Det är också ett stort ansvar och det är viktigt att du tar reda på de regler som gäller inom EU och vad Sverige därmed har förbundit sig att hjälpa till med. Framför allt finns all information som du och de som du vill hjälpa behöver ha på Migrationsverkets webbplats (inklusive översättningar till ukrainska, ryska och engelska). Där står tydligt om vilka saker som den flyende behöver göra för att registreras hos myndigheten och det är i korthet att ta sig till ett av Migrationsverkets servicecenter för registrering på plats på kontoret. Trycket från besökare på de få kontor som utför arbetet är stort och du som har tagit på dig ansvaret att hjälpa de här personerna måste vara beredd på att behöva skjutsa de flyende till servicecentret fler än en gång. Närmaste servicecenter från Västervik finns i Norrköping.
Hämtar du hit flyktingar bör du i förväg veta var de ska bo och att de kommer att ha möjligheter att resa kort och långt för att klara vardagen. KLT har beslutat att ukrainska identitetshandlingar eller pass ger gratis resa, men i många delar av vår kommun kan det ändå bli besvärligt att ta sig till och från de större orterna.
Läs mer på Migrationsverkets hemsida
Läs mer om vaccinering mot covid-19 på olika språk på Folkhälsomyndighetens hemsida
-
Hur kan jag hjälpa den som flytt från Ukraina att bli vaccinerad mot covid-19?
-
Hur kan jag prata om kriget med barn och unga och stilla deras oro?
-
Hur kan jag stilla min oro och vara ett stöd för andra?
-
Vem kan jag kontakta i Västerviks kommun om jag har frågor?
-
Vad ska jag göra om jag ser ovanliga händelser?
-
Vad ska jag göra vid utomhusvarningen och signalen Viktigt Meddelande?
Om du hör signalen ska du:
- Gå inomhus.
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges Radios P4 eller se på TV eller Text-TV.
- Du kan också gå in på webbplatsen Krisinformation.se för att få mer information.
- Du kan också få information från informationsnumret 113 13.
Numret 112 ska endast användas vid akut fara! Du ska inte använda det för att få mer information.
Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.
Läs mer om VMA - viktigt meddelande till allmänheten här
-
Vad är det för skillnad på signalerna Viktigt meddelande, flyglarm och beredskapslarm?
I fredstid finns två olika varningar, Viktigt Meddelande och Faran över.
Lyssna: Viktigt Meddelande (MP3)
Viktigt Meddelande har 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus mellan och upprepas 6 gånger. När du hör signalen ska du:
- Gå inomhus
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation
- Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information
Om du hör signalen när det är kvartalsprov, behöver du inte göra någonting.
Faran över är en 30 sekunders lång ljudstöt som signalerar att faran är över.
Lyssna: Faran över (MP3)
Faran över
En lång signal i 30 sekunder.
Vid höjd beredskap finns två olika varningar. Vid omedelbar krigsfara kan regeringen beordra signalen beredskapslarm för att kalla in civil personal till militärtjänstgöring samt vid luftangrepp kan kommunerna sända signalen för flyglarm, vid meddelande från försvarsmakten, för att varna befolkningen.
Flyglarm
Flyglarm är 2 sekunder långa ljudstötar med 2 sekunders paus mellan som upprepas under 1 minuter
Lyssna: Flyglarm (MP3)
Beredskapslarm
Beredskapslarmet är 30 sekunder långa ljudstötar med 15 sekunders paus mellan som upprepas under 2 minuter.
Lyssna: Beredskapslarm (MP3)
-
Vad ska jag göra om jag inte hör VMA-signalen?
-
Varför finns det ingen ljudsändare för utomhusvarning där jag bor?
Signalerna är placerade där det finns farlig verksamhet eller där det bor många människor.
Historiskt sett placerades ljudsändare ut efter andra världskriget utifrån den hotbild som fanns då. På 80- och 90-talen efter kalla krigets slut förändrades hotbilden och en del av den verksamhet som ingick i civilt försvar, inklusive utomhusvarningssystemet, nedprioriterades.
Läs mer om VMA - viktigt meddelande till allmänheten här
-
Var finns det ljudsändare för viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i Västerviks kommun?
-
Vad gäller för personer som kommer som flyktingar från Ukraina till Sverige?
Ukrainska medborgare kan vistas i Sverige utan tillstånd i 90 dagar. Det betyder att du som är ukrainsk medborgare som kan visa upp ett giltigt biometriskt pass vid gränsen till Sverige får stanna här utan visum i upp till 90 dagar. För att få vara i Sverige viseringsfritt måste du ha pengar för uppehälle och hemresa samt boende i Sverige ordnat för tiden du ska stanna.
Ukrainska medborgare som saknar biometriskt pass har rätt att resa in och vistas i Sverige i 90 dagar med ett Schengenvisum. Efter 90 dagar i Sverige finns möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd för besök.
Direkt vid ansökan kan du just nu få hjälp med mat och någonstans att bo, om du har ett akut behov av det. När du har fått ditt tillstånd har du förutom mat och boende rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För att ansöka kommer du att behöva registrera dig och visa upp ett biometriskt hemlandspass eller andra ukrainska identitetshandlingar på ett servicekontor hos Migrationsverket. Det närmaste servicekontoret från Västervik ligger i Norrköping. Du kommer även få lämna fingeravtryck och fotograferas som en del av registreringsprocessen.
Resa till Migrationsverkets servicekontor behöver du ordna själv, med exempelvis kollektivtrafik.
Läs mer information om vad som gäller för dig som kommer till Sverige från Ukraina hos Migrationsverket här, där finns också översättningar till bland annat Ukrainska
Tillståndet ger möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
Direktivet gäller:
- ukrainska medborgare som var bosatt i Ukraina före 24 februari 2022
- personer som har uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande i Ukraina
- familjemedlemmar till de två ovanstående.
På Migrationsverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för personer som söker sig till Sverige med anledning av situationen i Ukraina.
-
Hur ska kommunen klara livsmedelsförsörjningen i skola och omsorg, om krisen kommer?
Det finns en krisorganisation i Västerviks kommun som har vana och övning i att hantera kriser. Både inom skolan och omsorgen finns planer för att till exempel kunna omfördela resurser och justera menyerna för att kunna leverera måltider trots störningar.
-
Hur arbetar Västerviks kommun med att stärka cybersäkerheten?
På grund av det säkerhetspolitiska läget i Europa går MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut med uppmaning till, bland annat, kommuner om skärpt uppmärksamhet kring cyberattacker, även kallad it-attacker.
Cyberattacker kan drabba företag, organisationer och privatpersoner och få stor påverkan samhället och kommunens verksamheter.
Som kommun har vi ett starkt skydd mot cyberattacker. Vi har en ökad säkerhet vilket ger mindre risk att vi påverkas negativt och att känslig information sprids vidare.
Vi bevakar misstänkt informationspåverkan och tar hand om de ärenden som kan skada Västerviks kommun och invånarna. Vi utbildar kontinuerligt kommunens medarbetare i digital säkerhet.
Läs mer om informationssäkerhet här
-
Hur kan jag skydda mig mot cyberangrepp?
IT-attacker förutsätter att en angripare har hittat ett säkerhetshål. Men du skyddar både din egen information och bidrar till samhällets motståndskraft mot cyberangrepp genom några enkla åtgärder:
- Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt.
- Var vaksam mot försök till nätfiske och försök att plantera skadlig kod, till exempel via falska inlägg i sociala medier, okända webbsidor eller länkar i e-mejl eller sms.
- Skydda din e-legitimation.
Läs mer om hur du kan skydda dig mot nätfiske och skadlig kod hos MSB.se
Läs mer om informationssäkerhet här
-
Finns det skyddsrum till alla?
Skyddsrummen finns huvudsakligen i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.
Läs mer om skyddsrum på msb.se.
-
Vem ansvarar för skyddsrummet i huset där jag bor?
-
Jag har inget skyddsrum i närheten, vart ska jag ta vägen?
-
Var hittar jag mitt närmsta skyddsrum?
-
Vad gäller för att ta in husdjur till Sverige från Ukraina?
Många människor flyr från Ukraina med sina sällskapsdjur. Det finns regler för att ta in djur till Sverige men just nu råder force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina. Vilka åtgärder som är nödvändiga bedöms från fall till fall. Jordbruksverket följer utvecklingen noga tillsammans med flera andra myndigheter.
Läs mer om vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida
-
Hur kan vi hålla afrikansk svinpest borta från våra svenska djur?
Afrikansk svinpest finns ännu inte i Sverige, men förekommer i Ukraina. För att minimera risken att sjukdomen kommer till Sverige måste vi alla hjälpas åt med vissa åtgärder:
- Släng matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.
- Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns.
- Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.
- Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Läs mer om afrikansk svinpest på Jordbruksverkets hemsida
-
Visa alla vanliga frågor