Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Flicka kollar mobil i säng.

Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid - SSPF

Är du orolig för ditt barn är på väg att hamna snett? Det kan handla om risker kopplat till skolk, brottslighet, umgänge, alkohol eller droger. I Västerviks kommun jobbar skola, socialtjänst, polis och fritid tillsammans med dig som vårdnadshavare för att ge stöd tidigt till ungdomar med riskbeteenden. Samarbetet förkortas SSPF.

När ett barn eller ungdom riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk är det viktigt att vi tillsammans agerar snabbt för att bryta utvecklingen. Du som förälder är den viktigaste personen i barnets liv. Ibland kan du behöva hjälp av professionella som arbetar tillsammans med dig.

Så fungerar det

Med SSPF arbetar vi förebyggande för att barn och ungdomar inte ska hamna i kriminalitet eller missbruk.
Vi arbetar med barn och ungdomar mellan 10 och 18 år. Ibland arbetar vi också med yngre eller äldre barn.

Vägen in till SSPF går genom att en förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen från exempelvis skolan kontaktar socialtjänsten för att det finns oro för barnet eller ungdomen.

Misstanke om barn eller ungdom som far illa

Det kan till exempel handla om att barnet eller ungdomen:

  • Beter sig utåtagerande.
  • Har vänner som begår brott.
  • Begår eller har begått brott.
  • Hög skolfrånvaro.
  • Har vänner som använder droger.
  • Har tagit eller tar droger.
  • Utsätter sig för risker och rör sig i olämpliga miljöer.

Du behöver ge ditt samtycke

För att vi ska kunna hjälpa ditt barn behöver du som vårdnadshavare godkänna att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Det kallas att ge ett samtycke. Då kan myndigheterna dela nödvändig information om ditt barn eller din ungdom. Samtycket gäller endast under en specificerad tidsperiod och kan närsomhelst dras tillbaka av dig som vårdnadshavare.

Så går det till

Vi som arbetar med SSPF gör en bedömning vilket behov barnet eller ungdomen har. Sedan gör vi en plan som handlar om att identifiera vilka styrkor och risker som finns kring barnet eller ungdomen och hur vi kan arbeta med dem. Tillsammans riktar vi in oss på det som är positivt. Vilka styrkor finns? Hur kan det förstärkas? Alla kan bidra i arbetet och det är behoven hos barnet eller ungdomen som styr.

Det kan se ut så här:

  1. Socialtjänsten får in en anmälan om oro för barnet eller ungdomen.
  2. Socialtjänsten kontaktar vårdnadshavare som lämnar samtycke till en SSPF-insats.
  3. SSPF-koordinatorn kontaktar vårdnadshavare och barnet eller ungdomen för att ha ett gemensamt kartläggande möte.
  4. Olika aktörer runt  barnet eller ungdomen kallas till ett nätverksmöte tillsammans med familjen. Tillsammans kartlägger vi olika risk- och skyddsfaktorer. Vi gör upp en plan för insatser och stöd kring barnet eller ungdomen. Planeringen utgår alltid från individuella behov och önskemål om stöd. Vi samarbetar för en positiv utveckling för barnet/ungdomen.
  5. Vi följer upp med möten för att utvärdera insatserna.

Insatser kan handla om:

  • Stöd till förälder eller vårdnadshavare. Till exempel samtal om tider, regler, gränssättning, kommunikation och samspel.
  • Samarbete vid brott. Polisen kan hjälpa till att uppmärksamma om ditt barn eller din ungdom umgås i mindre bra miljöer. Polisen bidrar med att göra brott och varningssignaler synliga. Målet är att skapa en positiv utveckling.
  • Stöd till ungdom. Till exempel i form av utökat stöd i skolan, hjälp att skapa en meningsfull fritid, hjälp och stöd att sluta med droger, enskilda samtal.

Annat stöd vid behov

Ibland behöver ditt barn eller ungdom annat stöd. Då kan vi hjälpa dig vidare.

Mer om SSPF

SSPF-metoden har bevisats vara effektiv för att förebygga brott genom samverkan för ungdomar med beteenden som avviker från normen. Metoden rekommenderas av flera myndigheter som Skolverket, Socialstyrelsen, Polisen, Sveriges Kommuner och Regioner samt Brottsförebyggande rådet. SSPF utvecklades i Danmark och används på många håll i Sverige ett femtontal år tillbaka. Under 2024 börjar metoden användas i Västerviks kommun.

Sidan senast granskad den 22 februari 2024