Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Överum

Plog på ett stenfundament.

Plogen

Konstnär: Veine Johansson

Placering: Piazzan, Prästgårdsgatan 8, Överum

Information: Plogen är en kopia av den första plog som tillverkades på Överums Bruk år 1850, vilket var en hästplog. Plogen skänktes till orten Överum av dåvarande ägaren av Överums Bruk, Kongskilde A/S, i samband med att man firade 150 år av plogtillverkning vid bruket år 2000.

Ägare: Västerviks kommun

Staty som föreställer två män som bryter arm över ett städ.

Krafttaget

Konstnär: Henry Gustafsson 1943 - 2005. Främst verksam som skulptör och bildkonstnär.

Placering: Prästgårdsgatan 1C, Överum

Information: Verket är gjort av Henry Gustafsson, bördig ifrån Överum. Verket är placerat framför det gamla kommunhuset i Överum och föreställer två arbetare som mäter sina krafter i armbrytning över ett smidesstäd en middagsrast i smedjan på Överums bruk. Verket invigdes 2008.

Ägare: Västerviks kommun

Verket föreställer en smed som slår på sitt städ.

Smeden

Konstnär: Okänd

Placering: Masugnsgatan 2, Överum

Information: Verket tillkom då "Nya Gjuteriet" invigdes 1963 och placerades framför det som då var gjuterikontoret. Smeden symboliserar arbetet på Överums bruk och tillverkningen av gjut- och smidesgods. Detaljerna på sidan visar olika former av smidda spetsar och grävtänder till olika grävskopor som tillverkades vid bruket. Verket är troligen gjord i gjuteriet på Överums bruk. Gjuteriet lades ned 1981. Är förmodligen en förlaga till Överumsljusstaken som tillverkades i gjuteriet på bruket.

Ägare: CNH Industrial Sweden AB

Väggmålning föreställande fjärilar och gröna växter.

Street Art Festival - BANK! 2020

Konstnär: Mantra, Frankrike

Placering: Masugnsgatan 2, Överum

Ägare: CNH Industrial Sweden AB

Sidan senast granskad den 18 augusti 2023