Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

BANK! Centrala Västervik

Väggmålning med färgglada djur

Flying to Miami, sprayfärg

Konstnär: Tim Timmey, Höganäs, Sverige @timtimmey

Placering: Björklundsgatan 4

Information: En mycket utmanande vägg rent förutsättningsmässigt. Skälet till att just Tim fick den var hans genuint positiva inställning, och för att den passade hans fantasifulla stil. En stor, brunmålad yta i korrugerad plåt, mitt i ett bostadsområde. Men grannarna, som lika gärna skulle ha kunnat visa sig vara kritiska till Tims målning, gillade vad de såg från första stund, och väggen blev ett kärt samtalsämne och en ny mötesplats för de boende, både stora och små.

OBS! Korrugerad plåt är inte bara knepigt att måla på, den blir dessutom stekhet när solen ligger på, vilket den gjorde under denna rekordvarma vecka. Tim klagade dock inte.

Ägare: Privat

Väggmålning med sprayfärg

Spork, vägg/sprayfärg

Konstnär: Ollio, Göteborg, Sverige @ollio

Placering: Björklundsgatan 2

Information: Ollio hade tur. Båda hans väggar var i gatuplan, vilket innebar att han slapp spendera sina dagar uppe i en skylift med allt vad det innebär. Att komma till Ollios andra vägg på festivalen ger en god inblick i hans bredd som street artartist. Här har han använt sig av ett delvis annat formspråk jämfört med den första på Smalgränd. Ett fantasifullt och fascinerande gytter av, ja, döm själv, i grönt mot en brandgul bakgrund.

OBS! Trots en lite knepig vägg med en övre del i skivmaterial och en nedre i puts lyckades Ollio få till en fantastiskt fin helhet.

Ägare: Privat

Väggmålning med sprayfärg

Labrynth city, vägg/sprayfärg

Konstnär: Ollio, Göteborg, Sverige @ollio

Placering: Smalgränd

Information: Även Ollio har sina rötter i graffitikulturen, och är ett av Sveriges största och mest etablerade namn inom gatukonsten I Smalgränd har han valt att göra en triptyk i sin säregna stil. Ollio gör alltid skisser på sina målningar som han utgår från när han sätter igång, sedan improviserar han under arbetets gång. Kör han fast så går han tillbaka till skissen och tar det vidare därifrån. Här kan man bli stående en bra stund.

OBS! Utöver att måla sina två väggar höll Ollio i en mycket uppskattad workshop vid Servicegruppens dagverksamhet, då deltagarna prydde en container med street art.

Ägare: Privat

Väggmålning med fåglar

Birds and bad stuff, sprayfärg

Konstnär: Curtis Hylton, Reading, Storbritannien @curtis_hylton

Placering: Tullporten galleria, Västra Kyrkogatan

Information: När Curtis Hylton erbjöds att göra denna vägg betraktade vi den som en vägg, men efter att vi grundmålat de fyra väggpartierna på 70 kvm vardera beslutade vi oss för att räkna det som fyra väggar… Motivet på vägg 1 och 3 respektive 2 och 4 hänger ihop. 1 och 2 föreställer en skäggdopping samt en fisks naturliga habitat, och i målning 3 och fyra har dess livsmiljö påverkats av den alarmerande förekomsten av plast i våra hav.

OBS! Curtis hade bara gjort muralmålningar under ett års tid när han kontrakterades för BANK! Med sin bakgrund inom grafittikulturen är han exceptionellt snabb. Det tog honom fyra (i och för sig långa) dagar att göra färdigt de fyra väggarna.

Ägare: Privat

Väggmålning med flicka och fyr

The lighthouse, väggfärg

Konstnär: Lula Goce, Baiona, Spanien @lulagoce

Placering: Ellen Key-skolan, Kvarngatan

Information: Lula var en av de första konstnärer som kontrakterades för BANK! Hennes målningar med naturalistiska porträtt i jätteformat i kombination med blomstermotiv kan ses på väggar över hela världen. Denna målning föreställer Lulas systerdotter, Valentina, hållande en fyr, som symboliserar vägledning genom livet och har en direkt koppling till Västerviks marina läge.

OBS! Att addera en gigantisk väggmålning på en högstadieskolas fasad var känsligt på förhand, men redan den första dagen när Lula skissade upp konturerna på sin målning visade elevernas positiva reaktioner att det var ett bra beslut.

Ägare: Tjustfastigheter AB

Väggmålning med färgglada djur

Animal farm, sprayfärg

Konstnär: Tim Timmey, Höganäs, Sverige @timtimmey

Placering: Ellen Key-skolan, Kvarngatan

Information: Redan vid första kontakten med Tim framgick det att han var en väldigt reko kille. Det var därför naturligt att vända sig till honom när det visade sig att Lula Goce inte skulle hinna göra denna vägg, som planerat. Bara några timmar senare återkom Tim med en skiss, och så snart han var klar med sin markmålning satte han igång. Som så ofta i Tims målningar återfinns utrotningshotade djur i motivet.

OBS! Ödlans svans, som ringlar över på den intilliggande väggen, var inte med på den ursprungliga skissen, men den gör djuren levande i stället för instängda på väggen. Fastighetsägaren gillade också den detaljen, när de fick se den…

Ägare: Tjustfastigheter AB

Väggmålning med fjäril

The emperor tau, väggfärg

Konstnär: Mantra, Metz, Frankrike @mantrarea

Placering: Västerviks sjukhus, Panncentralen

Information: Mantra är en av streetartvärldens flitigast anlitade och mest hyllade namn. Känd framför allt för sina fjärilar och insekter, oftast placerade i tittskåp – här handlar det om en levande fjäril som är på väg, därav rörelseoskärpan på den nedre delen av högra vingen. Mantra kom till Västervik från Minneapolis, och lämnade festivalen åtta dagar senare för Las Vegas. Den gigantiska fjärilen som pryder Panncentralen är en Nagelspinnare, som är vanligt förekommande i regionen. Väggen är omtyckt av såväl förbipasserande som av personalen på sjukhuset, och har blivit ett landmärke med sin storlek och strategiska placering.

OBS! Lägg märke till den tunna gröna ramen runt målningen, i samma nyans som tak och fönster på Ellen Key-skolan och delar av sjukhusets fasad. En liten detalj som gör stor skillnad.

Ägare: Region Kalmar län

Väggmålning med fåglar och blommor

Growth, sprayfärg

Konstnär: Curtis Hylton, Reading, Storbritannien @curtis_hylton

Placering: Västerviks sjukhus, Hus 12

Information: Om ni har tur så får ni inte bara ta del av Curtis fantastiska väggmålning här, utan också Pappas Pärlors campingplats - från början innehållande tält med sovsäck, ett par tofflor, campingbord, campingstol, termos samt en kylväska - runt hörnet till höger om väggen. Curtis målning, som är utförd helt i sprayfärg, har temat tillväxt och föreställer en hägers livscykel, från ägg, via unge till fullvuxen fågel som lyfter och flyger iväg.

OBS! Innan BANK! var utvändiga väggmålningar på sjukhus ett helt okänt fenomen, vilket gör både målningarna och Västerviks sjukhus till trendsättare, för andra har redan följt efter.

Ägare: Region Kalmar län

Väggmålning med vy över Västervik

Västervik, väggfärg

Konstnär: Ermias Ekube, Västervik, Sverige @ermiasekube

Placering: Siversgatan/Esplanaden

Information: Ermias är den ende lokale konstnären som efter sin ansökan via Open call erbjöds att ge sig på ett för honom nytt format: muralmålning. Ermias har en expressiv, färgstark stil, som passar perfekt på en vägg, även om den omålade tegelfasaden innebar en del utmaningar, som han klarade med bravur. Han använde sig enbart av väggfärg och motivet är Västerviks stadssilhuett med Skeppsbrofjärdens blå vatten i förgrunden.

OBS! Ermias var den ende konstnären under festivalen som målade från en byggställning i stället för en skylift.

Ägare: Privat

Markmålning med bananer och texten start

Bananas, sprayfärg

Konstnär: Tim Timmey, Höganäs, Sverige (svensk flagga) @timtimmey

Placering: Markmålning, Mejeriet/Vårdträdsplan

Information: Ett uttalat mål med festivalen var att involvera barn och ungdomar. Här har vi en markmålning i 3D för den yngre publiken – även om vi sett personer i övre medelåldern ta sig genom banan också. Tvärtemot vad SVT Kulturnyheternas konstkritiker hävdade gavs Tim helt fria händer när det gällde motivet och innehållet i sin markmålning.

OBS! Markmålningar har blivit något av Tims specialitet och de finns på lekplatser och förskolor över hela Sverige.

Ägare: Västerviks kommun

Väggmålning med djurliv

The catcher, sprayfärg

Konstnär: Ketones6000, Perth, Australien @ketones6000

Placering: Västerports p-garage, Bredgatan

Information: Festivalens mest utmanande vägg med sin knottriga yta, lameller i betong och stora, stängslade ventilationshål. Men Ketones6000 klarade jobbet galant, även om han tvingades göra inte en utan två kompletterande färgbeställningar för att färdigställa den. Här kan man bli stående en bra stund om man ska ta in hela målningen, vilket man såklart ska. Den fiskliknande saken som gräsanden till vänster slåss om med en hummer är ingen fisk, utan en soyabehållare, som man ofta får när man handlar sushi, och är således en kommentar till de alarmerande problemen med plast i våra hav. Villkoret för att komma till BANK! var en dags gäddfiske. Ketones6000 fick som han ville, och fångade en gädda på 84 cm och 3,5 kilo.

Ägare: Privat

Väggmålning med knölval

Lovesong, väggfärg

Konstnär: Stina Folkebrant, Stockholm, Sverige @painterstina

Placering: Västerports p-garage, Brunnsgatan

Information: När Stina, som alltså till vardags målar djur i naturlig storlek, fick erbjudande om att måla en andra vägg som var nära 30 meter bred var frågan given: ”Vad har ni för stora däggdjur i Västervik?”. Hon fick till svar att det en gång på 80-talet förirrat sig en knölval som siktades utanför naturreservatet Gränsö. Så det fick bli två nästan identiskt stora knölvalar, 12 meter långa, målade med pensel. Även dessa får en extra dimension om du går in på Nygatan och beskådar dem på lite distans.

OBS! Stina var den konstnär med överlägset kortast färgbeställningslista: vit- och svart väggfärg!

Ägare: Privat

Konstverk av pärlor med super mario

Super Mario world 9-4, pärlor

Konstnär: Pappas Pärlor, Motala, Sverige @pappasparlor

Placering: Kvarngatan 15

Information: Inför sin ankomst till BANK! bad Pappas Pärlor om att få bilder skickade till sig på trasiga husfasader, avsågade rör och andra skavanker i stadsbilden, som han kunde spinna vidare kring. I hussockeln på Svensk fastighetsförmedlings kontor såg han ett fruset ögonblick ur det gamla dataspelet World 9-4 - Super Mario Bros. Normalt försvinner dessvärre Pappas Pärlors konstverk på bara några timmar, men detta fick med hjälp av starkt lim och hänsynstagande lokalbor sitta kvar rekordlänge.

OBS! Totalt bidrog Pappas Pärlor med tio verk under festivalen. 

Ägare: Privat

Väggmålning med tre sälar

Rise to another level, väggfärg

Konstnär: Stina Folkebrant, Stockholm, Sverige @painterstina

Placering: Stadshotellets bakgård, Brunnsgatan

Information: Den historiska första BANK!väggen, målad av den Stockholmsbaserade konstnären Stina Folkebrant. Hon målar normalt stora målningar med djur i naturlig storlek, men hade före BANK! aldrig målat i så stor skala. Stina ansökte till festivalens Open call dit konstnärer verksamma i Sverige inbjöds att söka. Av totalt 15 väggar är sju stycken målade av konstnärer som antogs via Open call. Stinas målning föreställer tre sälar (något större än naturlig storlek…), så kopplingen till Västerviks skärgård är tydlig.

OBS! Att se denna målning på olika långt håll och i olika ljusförhållanden vid olika tider på dagen ger den en extra dimension.

Ägare: Privat

Markmålning med röd pil

Småland #2 (arrows), schablon/högtrycks-tvätt

Konstnär: Christof Zwiener, Berlin, Tyskland @christof__z

Placering: Kulbacken, Unos torn

Information: Utöver festivalens väggar och kabelskåp ville vi bjuda på ytterligare en dimension av offentlig konst i en ny miljö. I det här fallet handlar det om den tyska konstnären Christof Zwiener, som normalt skapar konceptuell konst, men under BANK! svarade för ett stycke sevärd och platsspecifik land art. Hans idé bygger på att med högtryckstvätt återföra delar av de blottade klipporna runt Unos torn till dess ursprung. Resultatet blev 12 pilar som pekar i inlandsisens riktning då den smälte undan och slipade klipporna.

OBS! Christof fick gå en runda med kommunekologen och Naturums personal för att säkerställa att han inte rubbade den sällsynta apollofjärilens habitat i området.

Ägare: Västerviks kommun

Kabelskåp

Lokala konstnärer som deltog i Street artfestivalen 2019 med att utsmyckade kabelskåp i centrala Västervik.

Ägare: Västervik Miljö och Energi

Konstverk med tändsticksask

Konstnär: Annelie Blomberg

Placering: Strömspromenaden, Stora strömmen

Konstverk med uppochnervänd kvinna och gröna blad

Konstnär: Hanna Tonek Bonnett & Nathalie Chávez

Placering: Storgatan 1

Konstverk med kvinna, blommor och fågel i hatt

Konstnär: Benny Ekman

Placering: Storgatan 3

Konstverk med kvinna som dammsuger

Konstnär: Annelie Blomberg

Placering: Storgatan 10

Konstverk med kvinnoansikte

Konstnär: Saga Melbacke Rosén

Placering: Stenpiren, Fiskarehamnen

Konstverk med pojkansikte och gröna löv

Konstnär: Hanna Tonek Bonnett & Nathalie Chávez

Placering: Grönsakstorget

Konstverk med röda trädstammar

Konstnär: Jan Wiberg

Placering: Hamngatan 36A

Konstverk med gula hus och svarta fåglar i hatt

Konstnär: Benny Ekman

Placering: Torggatan 5

Konstverk med blommor

Konstnär: Lillemor Bokström

Placering: Stora torget

Konstverk med segelbåtar

Konstnär: Elever Ellen Keyskolan

Placering: Fabriksgatan 7

Konstverk med keramikfigurer

Konstnär: Kerstin Svensson Åhlin

Placering: Fabriksgatan 17

Konstverk med keramikfigurer

Konstnär: Kerstin Svensson Åhlin

Placering: Nedre Norrtullsgatan 2

Konstverk med keramikfigurer

Konstnär: Kerstin Svensson Åhlin

Placering: Nedre Norrtullsgatan 6

Konstverk med blommor

Konstnär: Hanna Tonek Bonnett & Nathalie Chávez

Placering: Stadsparken vid Gertrudsgården

Konstverk med schablonmålade figurer

Konstnär: Elever Ellen Keyskolan

Placering: Hospitalsgatan 14

Konstverk med ansikte

Konstnär: Saga Melbacke Rosén

Placering: Västra Kyrkogatan 25

Konstverk med hav, fyr och flygande noter

Konstnär: Elever Ellen Keyskolan

Placering: Östra Kyrkogatan 53

Konstverk med rött träd

Konstnär: Jan Wiberg

Placering: Östra Kyrkogatan 49

Konstverk med uppochnervänd kvinna och blommor

Konstnär: Hanna Tonek Bonnett & Nathalie Chávez

Placering: Hamngatan 39

Konstverk med orange blommor

Konstnär: Lillemor Bokström

Placering: Kvarngatan 20A

Konstverk med blått träd och fågel med hatt som drar i mask

Konstnär: Benny Ekman

Placering: Båtsmansgatan 30A

Konstverk med gräddost från Västerviks Mejeri

Konstnär: Annelie Blomberg

Placering: Bredgatan 20

Konstverk med kvinnoansikten och texten Jag vet var skåpet ska stå!

Konstnär: Benny Ekman

Placering: Kvarngatan 18

Konstverk i röda och blå nyanser

Konstnär: Jan Wiberg

Placering: Brunnsgatan 10

Konstverk med fiskar som simmar i havet och en kvinna som säger Ursäkta, var är mataffären?

Konstnär: Elever Ellen Keyskolan

Placering: Kvarngatan 6

Konstverk med två vita blommor på blå botten

Konstnär: Lillemor Bokström

Placering: Nygatan 5

Konstverk med hund som hoppar efter boll

Konstnär: Elever Ellen Keyskolan

Placering: Norra Varvsgatan 34

Sidan senast granskad den 18 augusti 2023