Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Natur

Geologi

Örserumsviken omges av urgamla bergarter. I norr och söder finns gråvacka, skiffer, kvartsit, och arkos. I väster begränsas viken av urgraniter, som består av tonalit, granodiorit och granit.
Viken är omgiven av morän, men i sydväst och söder sträcker sig en avlagring av sand och grus som är rikt vattenhållande. Den avgränsas mot Hästhagssjön i väster. Vid sjön når grusavlagringen sin största mäktighet vid ett fält av klappersten. En märklig bård av strandmönster i form av hak, vallar och krönklapper finns där över en stor yta. Grusavlagringen tros ha formats av Litorinahavet. Enligt Länsstyrelsen är området Klass III, vilket innebär "högt naturvärde".

Fauna

I vikens inre del i nordväst har Vassbäcksån sitt utlopp. Relativt stora vassbälten breder ut sig i den grunda inre delen och längs dess södra strand. En noggrann inventering av fågelfaunan utfördes under 2000. Totalt noterades 114 arter varav 61 antas häcka på området. En sammanfattning finns under "Fågelinventering Örserumsviken 2000".
Viken är mycket rik på fisk. I september 1999 utfördes ett provfiske inom projektet av Thomas Lennartsson, Hushållningssällskapet i Kalmar län. Provfisket visade att det fanns inte mindre än 14 arter i viken: abborre, benlöja, björkna, braxen, gädda, gärs, id, mört, ruda, sandstubb, sarv, skarpsill, strömming, och sutare.

Rapporten hittar du här: Provfiske i Örserumsviken (pdf 206 kB)

Flora

Örserumsviken är en grund vik. Stora områden längs stränderna täcks av kraftig bladvass. En vegetationskartering genomfördes av högskolan i Kalmar i september 1999. Prover togs på 20 punkter i viken. I viken fanns det gott om flera arter av kransalgen Chara som klassas som rödlistade av kategorin "sårbar". Borstnate fanns i yttre delen av viken. Nateväxterna är förankrade i botten. Blommorna, som är oansenliga, sticker hos de flesta arter upp ovanför vattenytan och pollineras med hjälp av vinden. Många natearter är viktig föda för både fiskar och sjöfågel. Viken har nästan ingen växtlighet på djup under 3 meter, men på grundare ställen kan växtligheten vara otroligt tät. Ett kransalgsprov hade en färskvikt på 1,5 kg per 0,25 m2. Undersökningen visade också att det fanns en kraftig fläck av hårsärv (Zannichellia) utanför Vassbäcksåns mynning. Hårsärv är vanlig längs våra kuster. Den lever på grunda mjukbottnar i salt eller bräckt vatten.

Biologiskt undersökningsprogram

Högskolan i Kalmar med institutionen för biologi och miljövetenskap har av projekt Örserumsviken fått ett uppdrag att kartlägga och följa förändringarna i viken. Det som kartläggs är bottenvegetation och -djur samt fisksamhällen i viken. Uppdraget gäller också två referensvikar i närområdet. Syftet är att följa utveckling och ekologiskt samspel i den nymuddrade viken. Det ska också i övrigt beskriva grunda vikars ekologiska betydelse. Uppdraget gäller från tiden före muddringen till flera år efter att den är slutförd.

Sidan senast granskad den 13 september 2016