Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Fakta om projektet

Vägen fram till projektet

Dåvarande Westerviks Pappersbruk, som låg vid Örserumsviken, bedrev sin verksamhet under åren 1915 till 1980. Örserumsviken har hela tiden använts som recipient för processvatten från bruket. Ett avloppsvatten som man sedan 40-talet visste innehöll kvicksilver. Åren 1978 till 1979 muddrades fibersediment från botten i den inre delen av viken. Detta lades sedan upp på land inom fabriksområdet.

Under slutet av 1980-talet befarade Länsstyrelsen i Kalmar län att det fanns PCB i Örserumsviken. Detta eftersom bruket använt sig av returpapper som ofta innehöll självkopierande papper. Västerviks kommun blev därför ombedd att samla in fisk (mört) för analys med avseende på PCB. Länsstyrelsen skickade fisken till analys genom Naturvårdsverket. Farhågorna visade sig stämma då analysen visade på höga halter av PCB. Att det fanns stora mängder av PCB visade sig också vid analys på prover av sediment och mark. Dessa prover togs av länsstyrelsen i samband med att resultaten av analyserna av mörten presenterades. Västerviks kommun och Länsstyrelsen började då att dra upp riktlinjer för hur ett framtida projekt för efterbehandling av viken skulle kunna gå till.

År 1994 gjorde Västerviks kommun en förstudie över ett tänkt projekt för sanering av det fibersediment som fanns vid Örserumsviken. Saneringen skulle gälla PCB och kvicksilver. Förstudien skickades in till Länsstyrelsen. Västerviks kommun föreslog att projektet skulle bli ett högt prioriterat efterbehandlingsprojekt för i Kalmar län. Även Länsstyrelsen gjorde en sådan prioritering i sin sammanställning till Naturvårdsverket.

1995 fick Länsstyrelsen i Kalmar län tre miljoner kronor i bidrag beviljat av Naturvårdsverket. Detta för att bland annat reda ut frågan om ansvar och bedöma riskerna för hur PCB och kvarvarande kvicksilver sprids till omgivningen. Länsstyrelsen erbjöd Västerviks kommun att ta över det bidrag de fått från Naturvårdsverket och att driva projektet. Kommunstyrelsen accepterade detta och utsåg en styrelse och en projektgrupp. I dessa ingick förutom Västerviks kommun, även Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. En rad rapporter och utredningar togs fram under åren 1996 till 1998. Ett flertal av dessa finns att läsa under rapporter.

Under hösten år 1998 lämnade Västerviks kommun in en ansökan till miljödepartementet. Denna ansökan gällde om att få statsbidrag ur det lokala investeringsprogrammet. Regeringen beviljade ansökan den 8 april 1999.

Kommunstyrelsen tog den 31 maj 1999 beslut om att genomföra projekt Örserumsviken. En styrgrupp utsågs. Denna fick i uppdrag att besluta om den organisation som skulle gälla för projektet. Styrgruppen skulle också sätta till de resurser som behövdes.

Under sommaren år 1999 formades den organisation som skulle driva projektet. Man började med att söka miljötillstånd för de åtgärder som planerades. En ansökan om miljödom enligt miljöbalken skrevs. Denna lämnades in till miljödomstolen i Växjö under hösten år 2000. Beslut om tillstånd kom under våren år 2000. Ett arbete med att handla upp entreprenör inleddes då omgående. De anbud som kom in utvärderades och avtal skrevs under december år 2000. Vägverket Produktion Syd blev generalentreprenör för projektet. Entreprenadarbetet i projektet bedrevs främst under åren 2001 till 2003. Deponin blev klar under våren 2004.

Entreprenadarbetet avslutades under sommaren 2004. För att se effekten av de åtgärder som genomfördes gjordes en uppföljande miljökontroll av halter i vatten, mark och luft under åren 2005 och 2006. Kontroll av grundvatten i området samt halter i Örserumsviken pågår än. 

Sidan senast granskad den 13 september 2016