Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Åtgärder och mål

Den teknik som fanns att tillgå för efterbehandling av PCB- och kvicksilverförorenade sediment gicks igenom och värderades. En sanering med muddring av sediment i viken föreslogs. Den skulle sedan följas av avvattning och deponering. Deponering skedde i anslutning till redan befintlig deponi och sedimentationsbassäng som därefter täcktes. Vidare föreslogs att man skulle gräva upp de förorenade massorna. Dessa skulle sedan läggas i den utökade deponin. Alternativt täcka dem på plats. Ett särskilt miljökontrollprogram upprättades. Detta för att man skulle ha koll på och vid behov förhindra framtida läckage från deponin.

Allmänt

Den nya miljöbalken ställde stora krav vid den här typen av projekt. Allmänheten har med den fått ett mycket starkare skydd. Projekt Örserumsviken måste därför skötas på ett sådant sätt att påverkan på omgivningen blev mycket begränsad både i tid och i rum. Själva muddringsarbetet var relativt komplicerat. Men det pågick å andra sidan under en begränsad tid. Transporterna till och från området kom att också att tillfälligt öka. Detta på grund av att de muddrade massorna kom att deponeras på gamla fabriksområdet.

Mål för saneringsåtgärderna:

  • Att transporten av PCB och kvicksilver i vatten från viken till utanförliggande kustområde skall minskas med 90 % respektive 70 %.
  • Att avgången av såväl PCB och kvicksilver till luft från landområdena skall minskas med 99 %.
Sidan senast granskad den 14 juli 2016