Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Översiktsplan 2025

ÖP 2025 vann laga kraft den 7 november 2014. Översiktsplanen (ÖP) anger inriktningen för den långsiktiga fysiska utvecklingen för kommunens land- och vattenområden. Detta med hjälp av mål och ställningstaganden både i text och karta. 

De kommuntäckande delarna av översiktsplanen som går under Vision 2025 benämns ÖP 2025.

Processen

I oktober 2007 fattade kommunstyrelsen beslut om att starta översiktsplanearbetet och förklara den då gällande ÖP 2000 aktuell intill dess att den nya översiktsplanen är antagen. Arbetet med ÖP 2025 påbörjades med visionsarbete samt trendanalys. Inventering av befintliga planeringsunderlag för olika områden gjordes. Som ett steg i processen anordnade representanter från kommunens tjänstemän och politiker medborgarsamtal där mark- och vattenanvändningen diskuterades i respektive ort.

Olika arbetsgrupper med tjänstemän och förtroendevalda formulerade sedan mål för den fysiska planeringen med utgångspunkt från ett hållbarhetsperspektiv och Vision 2025. Önskade framtidsbilder målades upp där man placerade sig själv och tittade tillbaka till nuläget för att ponera hur det önskade framtidsläget skulle kunna uppnås.

Inriktningsmål för översiktsplanen

  • Insatserna i fysiska planeringen ska verka för att stärka Västerviks kommuns attraktionskraft och leda till hållbar tillväxt i kommunen.
  • Den fysiska planeringen ska verka för en utveckling där det gamla kan integreras med det nya. Vi ska värna om kulturhistoriska byggnader, bebyggelse och kulturmiljöer och kommunens rika natur och kulturarv är tillgänglig och uppskattas av våra kommuninvånare och besökare. Samtidigt ska den fysiska planeringen verka för att utveckla kommunen genom ny bebyggelse som avspeglar samtiden.
  • Västervik stad har en stadskärna med en vacker och välbevarad träarkitektur från 1700- och 1800-talet som ska bevaras även för framtiden. Det gäller även miljön kring gamla torget i Gamleby.
  • Västerviks kommun ska verka för en hållbar samhällsutveckling och för ett robust, energisnålt och klimatanpassat samhälle som är fossilbränslefritt 2030.
  • Västerviks kommun ska verka för utveckling av en större arbetsmarknadsregion.
  • Västerviks kommun ska verka för att skapa mötesplatser för alla oavsett kön, ålder, socioekonomisk och etnisk tillhörighet, eller funktionsnedsättning. Stadens offentliga rum ger förutsättningar för spännande möten och evenemang. Mötesplatser i det offentliga rummet ska ha god tillgänglighet och möjligheterna till vardagsmotion ska vara stora.
  • Den fysiska planeringen ska verka för att det tillskapas varierande och attraktiva och trygga bostadsområden som tillgodoser människors behov oavsett ålder och livssituation.
  • Tillgängligheten till och inom Västerviks kommun ska öka. I Västerviks kommun ska det finnas goda och hållbara kommunikationer. Det ska vara enkelt att ta sig fram med cykel, och det ska vara enkelt att pendla till skola och arbete med kollektivtrafik.
  • Besöksnäring och turism ska kunna utvecklas i hela kommunen. Goda möjligheter till fritids-, friluftslivs- och kulturupplevelser med god tillgänglighet. Stränderna skall vara tillgängliga för allmänheten. Tillgängligheten till och inom skärgården skall vara god.
  • Västerviks kommun ska uppvisa en rik variation av naturtyper och biotoper med en mångfald av växt- och djurarter. God ekologisk status ska uppnås i sjöar, vattendrag och kustvatten.
  • Västerviks kommun skall skapa goda förutsättningar för näringslivets utveckling i syfte att öka andelen sysselsatta.
Sidan senast granskad den 14 oktober 2024