Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Översiktsplan och detaljplaner

Kommunerna har huvudansvaret för hur mark och vatten ska användas. För detta använder sig kommunerna bland annat av olika typer av fysiska planer.

Det finns en mängd olika lagar och regler som reglerar fysisk planering. Plan- och bygglagen och miljöbalken är de mest betydelsefulla. Den fysiska planeringen berörs även av kommunala, regionala, nationella mål, planer och program.

I översiktsplanen kan du läsa om kommunens allmänna syn på användningen av mark och vatten och samhällets utveckling på lång sikt. Planen täcker hela kommunens yta. Den kan dock delas upp i tematiska tillägg eller fördjupningar. I ett tematiskt tillägg kan kommunen välja att belysa ett visst tema över hela kommunens yta. I en fördjupning kan kommunen välja att belysa den långsiktiga utvecklingen av ett visst område. Planen är inte bindande. Den är dock vägledande för den övriga samhällsplaneringen.

Detaljplaner är bindande och avgränsade till ett bestämt, mindre område. Exempelvis ett eller flera kvarter i en ort, eller på landsbygden. Detaljplanerna reglerar mer i detalj hur, vad och var man får bygga och använda mark och vatten.

Områdesbestämmelser är även de bindande och avgränsade till ett visst, mindre område. De är dock är inte så vanligt förekommande. De används ofta för att behålla ett områdes karaktär på ett önskat sätt. Exempelvis att bevara unika bymiljöer.

Alla ovan nämnda planer används som underlag när olika typer av beslut ska fattas. Exempelvis bygglov och tillståndsgivningar av olika slag. Planeringen angår alla. Såväl kommuninvånare som föreningar, företag och olika myndigheter. Alla planer är offentliga handlingar och är därmed tillgängliga att läsas av alla.

Säkerställer och skyddar mark

Genom god planering säkrar kommunen upp att det finns områden för nutida och för framtida behov. Exempelvis för boende och för verksamheter. Planeringen finns även till för att skydda områden som har höga värden. Exempelvis för natur och kultur. Hänsyn tas även till estetiska, sociala, ekologiska och samhällsekonomiska aspekter. Liksom hänsyn till risken för olyckor, översvämningar och erosion. Att skapa ett samhälle som är hållbart för kommande generationer är också av stor vikt.

Sidan senast granskad den 22 maj 2023