Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Detaljplaner

En detaljplan är en bindande överenskommelse mellan kommunen och markägarna. Planen talar om vad som får och inte får göras inom ett område. Planen beskriver vilka områden som ska vara tillgängliga för allmänheten och vilka som ska vara privata. Du hittar detaljplanen för ditt område under Gällande detaljplaner.

Politiska beslut om hur mark och vatten ska användas genomförs med hjälp av detaljplaner. Planerna är juridiskt bindande. Syftet är att göra avvägningar mellan olika intressen och ta ställning till hur ett område ska utvecklas. En plan krävs vid utbyggnad av nya områden och för ändrad användning av marken. Exempelvis om en fastighet ska användas som bostad istället för industri.

En detaljplan visas som ett bestämt område på en plankarta. Till kartan hör en beskrivning. Beskrivningen förklarar syfte och innehåll i planen. Ibland ingår andra handlingar som illustrationer eller en beskrivning av påverkan på miljön. Som underlag kan olika utredningar tas fram. Exempel kan vara utredningar om arkeologi eller om förorenad mark.

Planen medför i princip en rätt att bygga enligt planen. Planen är bindande vid prövning av lov. Den reglerar även andra rättigheter och skyldigheter. Den innehåller regler om hur byggnader ska placeras, hur höga hus får vara och hur stor yta på en tomt som får bebyggas.

Det är bara kommunen som kan besluta om att ta fram och anta en detaljplan. Själva handlingarna tas fram av kommunen eller av konsulter. Processen tar cirka ett år att genomföra. Detta varierar beroende på hur omfattande planen är.

Sidan senast granskad den 5 juli 2021