Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tips till dig som förälder inför valborg

2023-04-27

Valborg är traditionellt en högtid när många ungdomar har sin alkoholdebut. Som vuxen finns det en hel del du kan göra för att din och andras tonåringar inte ska råka illa ut.

Prata med din ungdom innan den drar ut och se till att finnas tillgänglig och hålla kontakt med varandra under kvällen. Se till att vara körbar ifall det händer något och var vaken när ungdomen kommer hem för att se att allt är okej, tipsar fältaren Linnea Stenberg Johnsen.

Fältarna Fatos och Linnea

Hon finns tillgänglig under valborgskvällen tillsammans med kollegan Fatos Durmishi. De finns på plats runt om i kommunen för att för att möta ungdomarna, prata och stämma av att allt är lugnt och tryggt. Behövs det så tillkallar de föräldrar eller polis.

Om fältarna träffar på ungdomar som dricker alkohol har de ingen rätt att beslagta alkoholen.

Vi är inga poliser utan trygga vuxna som rör oss där ungdomarna är. Stöter vi på ungdomar med alkohol försöker vi motivera dem till att inte dricka mer. Om ungdomarna är så pass berusade att de inte kan ta hand om sig själva då ser vi till att hjälpa dem på bästa sätt, säger Fatos.

Tips till dig som är förälder eller annan viktig vuxen

Var tillgänglig och körklar

Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över och var beredd på att kunna hämta om det behövs under kvällen.

Var nyfiken och intresserad över hur planerna ser ut inför kvällen

Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför. Lägg in ditt nummer så det enkelt är lätt att nå dig från ditt barns telefon.

Var en förebild

Var uppmärksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Det enda du lär ditt barn är att dricka. Vi uppmanar vuxna att inte bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.

Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

En del unga är oroliga för att prata med sina föräldrar om alkohol, och rädda för att föräldrarna ska bli arga och straffa en om de får veta att en har druckit. Visa att du finns där om något händer och förklara att ditt barn alltid kan komma hem, även om hen är berusad. Välkomna barnet hem med värme och trygghet och ta eventuella samtal dagen efter.

Skuldbelägg inte

Om ditt barn druckit alkohol under Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Prata med andra föräldrar

Skapa en chattgrupp där ni hjälps åt att hålla koll under kvällen. Visa era barn att ni föräldrar har en gemensam hållning kring alkohol för minderåriga.

Rör dig ute på stan

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar råkar illa ut. Det är viktigt för ditt barn att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa. Ta en kvällspromenad, anslut till Vuxna på stan eller följ med oss fältare ut. Ju fler trygga vuxna vi är ute desto bättre.

Sök stöd och hjälp om du behöver

Västerviks kommun erbjuder flera olika typer av stöd till dig som förälder. Tveka inte att kontakta oss för frågor eller rådgivning. Fältarna tar gärna emot tips på platser där det samlas många ungdomar.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av oss fältare. Du kan kontakta oss via sociala medier, ringa, skicka sms eller mejla.

Här hittar du kontaktuppgifter till fältarna

Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet vardagar kl. 9-12 på telefonnummer 0771-50 50 50.

Läs mer om Bris vuxentelefon

Sidan senast granskad den 27 april 2023