Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vi bygger en ny lekplats i Gamleby!

Nu bygger vi en ny lekplats i Gamleby på Ernebergsfältet - lekplats Skeppet! Lekplatsen kommer stå färdig för lek under sommaren 2021. Här kan du läsa mer om lekplatsen och följa bygget. 

Skiss över lekplatsen

Skeppet - Gamlebys skojigaste lekplats

Skepp o hoj, landkrabbor! Snart förvandlas delar av Ernebergsfältet till en plats för busiga små och stora vikingar. Här bygger vi just nu en lekplats som ska locka till fantasi och rörelseglädje för stora som små barn. 

På lekplatsen kommer det finnas:

  • Olika typer av gungor
  • Ett stort spännande vikingaskepp med olika lekmoment
  • Plats för klättring
  • Rutschkana
  • En karusell
  • Sandlek
  • Härliga växter och goda ätbara bärbuskar

Börjar det kurra i magen efter all lek? Då är det bara att tända grillen och packa upp matsäcken i det nya grillhuset!

Skiss av skeppet

Bild på grillhuset

En lekplats för alla barn - oavsett funktionsvariation

Alla barn har rätt till lek, vila och fritid. Detta är något vi självklart tänker på när vi anlägger nya lekplatser. Därför kommer det här bland annat finnas högre bord för sandlek anpassade efter barn som sitter i rullstol, i karusellen finns det plats för rullstol och gungor som är anpassade för barn med funktionsvariationer. Själva vikingaskeppet har många lekmoment i marknivå och underlagen på lekplatsen är i sand och konstgräs så att alla, oavsett funktionsvariation, ska kunna leka, ha skoj och inkluderas i leken. 

 

SandlådaKarusellleksak

En mötesplats för barnfamiljer

Vi hoppas att lekplatsen Skeppet och miljön runt omkring blir en mötespunkt för barnfamiljer där fantasin kommer till liv och rörelseglädjen får utrymme. För dom som kan och vill kan leken sedan fortsätta i naturmiljön som omgärdar lekplatsen. 

Skiss över området 

Inspiration från hällristning på Ernebergsfältet

Visste du att området kring Gamleby tillhör en av de tätaste fornlämningsområdena i Sverige? På Ernebergsfältet finns en hällristning som föreställer ett skepp. Vi har hämtat inspiration till lekplatsen från just den hällristningen och hoppas på så sätt kunna knyta an till Gamlebys spännande historia genom leken.

Hällristning av ett skepp

Följ bygget

Vecka 27

Smygpremiär! Äntligen är byggstaketet borta och nu är det fritt fram att leka i den nya lekplatsen! Det står kvar byggstaket mot Hallingebergsvägen under sommaren, som till hösten ska ersättas med ett permanent staket.Det växer mycket bär i rabatterna som det är fritt fram att plocka och smaka av. Vi kommer att fortsätta att vattna gräs och växter så att de inte ska torka under sommaren.Ha det så roligt! 

PS! Håll utkik efter inbjudning till invigningen den 4 september, då händer det massor skoj!Röd gungställning

Vecka 24

Lekplatsen ser ju klar ut, du undrar säkert varför området fortfarande är inhägnat? Gräsmattan måste vattnas ett tag till, annars kommer den att torka ut.Nästa vecka kommer en besiktningsman som ska kontrollera att alla lekredskapen fungerar som de ska så att ingen kan skada sig.Därefter väntar vi på ett slutintyg från miljö- och byggnadsnämnden som innebär att vi får använda lekplatsen. Håll ut ett litet tag till!

vikingaskepp på lekplatsen

Våra moderna stenhuggare har gjort en fin entrésten. En välkomsthälsning som alla kan läsa. PS! Stenen går att klättra på också! 

Ny hällristning av skeppet

Seglet är hissat med flaggan i topp!

Hissat röd- och vitrandigt segel med piratflagga

Vecka 22

Vi har fått hjälp med smultronplanteringen av Solkullens duktiga barn. Stor entusiasm och glädje, nu hoppas vi på god skörd!

Glada barn vid smultronrabatten

Vecka 21

Vattnet har strömmat in på lekplatsen. Där trivs både sjöstjärnor och krokodiler!

En krokodil i lekparken

Sjöstjärnor bland gungorna

Vecka 18

Skeppet gör nu skäl för sitt namn - ett riktigt vikingaskepp!

Klätterställning i form av ett vikingaskepp

Vecka 17

Nu har skeppet seglat in på lekplatsen. Det har börjat att ta form, men det är mycket kvar att göra innan det är klart.

Vikingaskepp under uppförande

Mycket utrustning har kommit på plats och nu är även plattgången lagd. Den slingrar sig fram genom lekplatsen och är tillgänglighetsanpassad. Fem träd har planterats för att ge skugga om vädret blir varmt.

Lekutrustning, trädplanteringar och slingrande plattgång

Vecka 13

Nu är gungställningarna på plats och även sandlådorna, fast utan sand än så länge. Vi längtar tills parken fylls på med lekande barn!

Bild på bygget

Vecka 12

Arbetet med att göra klart lekplatsen håller på för fullt. I alla betongrör som sticker upp ska det sättas i belysning. Grillhuset är färdigt, det är bara grillen som fattas. Just nu monteras en tillgänglighetsanpassad lekställning.

Skiss över lekställningen

Vecka 9

Nu kör vi igång! Vi har satt upp byggstaket för att inga barn, eller vuxna, ska skada sig under tiden vi arbetar. Till en början kanske det inte ser så skojigt ut på platsen, vi behöver gräva en hel del för att lägga en bra grund för lekplatsen. Men snart kommer du kunna se hur skeppet växer fram.

Sidan senast granskad den 7 maj 2021