Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Jag misstänker att min tonåring skadar sig själv, vad gör jag?

Jag misstänker att min tonåring skadar sig själv, vad gör jag?

Visa att du finns där när behoven uppstår

Våga öppna upp samtalet och var beredd att verkligen lyssna när din ungdom delar med sig av sina känslor och tankar. Visa att du förstår och att du bryr dig genom att öppet uttrycka din oro och sorg över deras svårigheter, istället för att försöka skuldbelägga eller få dem att känna sig skyldiga.

 

Tänk på att självskadebeteende ofta är ett sätt för din ungdom att försöka hantera sin inre ångest och kan vara ett rop på hjälp. Försök att se bortom beteendet och ge dem istället andra verktyg för att hantera sin ångest på ett mer konstruktivt sätt.

 

I akuta situationer, när din ungdom skadar sig själv allvarligt eller när du känner dig överväldigad av situationen, tveka inte att ringa 112 direkt. Din snabba insats kan vara avgörande för att skydda din ungdom och ge dem den hjälp de behöver. Din närvaro och stöd betyder allt för din ungdom i deras kamp genom svåra tider.

Relaterade länkar

Ungdoms­mottagningen Västervik, umo.se

Vårdguiden, 1177.se

Föräldralinjen, mind.se

Sidan senast granskad den 25 april 2024