Vanliga frågor - familjerätt
Här hittar du vanliga frågor och svar som rör familjerättens område som bland annat berör föräldraskap, vårdnad, boende och umgänge.
Vad betyder det att ha vårdnaden om ett barn?
Att vara vårdnadshavare innebär att ha det juridiska ansvaret för ett barn och se till att barnet får goda uppväxtförhållanden och sitt behov av omvårdnad och trygghet tillgodosett. Vårdnaden kan vara ensam eller gemensam. När barnet fyller 18 år blir barnet myndigt och har inte längre någon vårdnadshavare.
Vid gemensam vårdnad behöver föräldrarna kunna ta ett gemensamt ansvar och fatta gemensamma beslut i större och viktigare frågor som rör barnet. Det kan gälla val av förskola och skola, var barnet ska bo, om barnet behöver vård och stöd från sjukvård eller socialtjänst.
Gemensam vårdnad betyder inte att barn efter en separation per automatik ska bo lika mycket hos båda föräldrar. Föräldrarna ska gemensamt försöka hitta den boendeform som är bäst just för deras barn.
Oavsett hur vårdnaden ser ut har barnet fortfarande rätt att ha en god kontakt med båda sina föräldrar.
Mitt barn vill inte träffa mamma/pappa. Måste barnet det?
Forskning visar att det är viktigt, för de allra flesta barn, att träffa och ha en bra relation med båda sina föräldrar. Undantag kan förstås finnas, tex. när en förälder skadar sitt barn. Då behöver den andra föräldern skydda barnet.
Familjerätten möter ofta föräldrar och barn där det har blivit svårt med umgänget, med den förälder barnet inte bor hos. Ofta handlar det om att föräldrarna är i konflikt med varandra och inte kan komma överens om hur umgänget ska se ut. Att komma överens är ett föräldraansvar.
Man ska lyssna på barnet, men barnet ska inte behöva ta beslutet att välja bort någon av sina föräldrar. Boendeföräldern har ett ansvar att uppmuntra barnet att träffa umgängesföräldern, att inte motverka umgänge eller underblåsa en mer eller mindre tillfällig viljeyttring från barnets sida.
Föräldrar och barn kan få stöd av Familjerätten genom samarbetssamtal. Det är viktigt att börja med samtal för att se om man kan hitta vägar att komma överens. I vissa fall kan barnet beviljas en kontaktperson som kan medverka vid umgänget, för att stötta barnet.
Mitt barn har fyllt 12 år. Får barnet bestämma själv var hen ska bo?
Nej, var barnet ska bo är alltid en fråga för vuxna att avgöra. Barnet får med stigande ålder och mognad mer inflytande över sin situation och barns vilja tillmäts förstås större och större betydelse inför besluten, men det är alltid vuxna som avgör.
Jag vill flytta med mitt barn. Vi har gemensam vårdnad. Får jag flytta med barnet?
För att barnet ska folkbokföras på en annan adress krävs båda föräldrars underskrift. Vårdnadshavare ska alltså vara överens om folkbokföringen. Om bara den ena vårdnadshavaren skriver under anmälan, skickas en förfrågan om samtycke per post till den andra vårdnadshavaren. Barn ska i praktiken vara folkbokförda där de bor.
Om du flyttar med barnet utan godtagbara skäl eller utan att ha kommit överens med den andra vårdnadshavaren kan du ha gjort dig skyldig till egenmäktighet med barn och den andra vårdnadshavaren kan vända sig till domstol, avseende barnets vårdnad, boende och umgänge.
Att flytta i närområdet så att det inte påverkar barnets skolgång, fritid och kontakt med den andre föräldern brukar inte vara något bekymmer. Vill man flytta så långt att det får konsekvenser för barnet är det förstås ett beslut som man behöver prata om och hitta lösningar kring. Har ni svårt att komma överens kan ni få hjälp med samarbetssamtal.