Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Frågor och svar om IT-café för äldre, Samsung

 • På en Samsung går du in på appen som heter Play Butik. Klicka i sökrutan högst upp. Det står oftast "Sök efter appar och spel". Skriv in ditt sökord. Klicka på något av sökalternativen. Du får upp en lista på appar. Klicka på den app du vill installera. Klicka på den gröna långa knappen som det står Installera i. Appen laddas hem och installeras. När allt är klart kommer det fram en grön knapp som det står Öppna i. Vid vissa tillfällen när man klickar på Installera så kommer det upp att man ska göra klart kontoregistreringen. Klicka då på Fortsätt. De vill då att du ska lägga in ditt betalkort. Vill du inte det klickar du på Hoppa över och appen installeras (men bara om det är en gratisapp). 

 • Klicka och håll kvar på appen. En ruta kommer upp och du kan välja Inaktivera eller Avinstallera.

  • Inaktivera: appen tas bort. Du kan aktivera den igen genom att klicka på appen Inställningar. Klicka på Appar. Klicka på appens namn du vill aktivera. Klicka sedan på Aktivera.
  • Avinstallera: appen tas bort. Vill du få tillbaka den får du ladda hem den igen från appen Play Butik. 
 • På en Samsung går du in i appen Play Butik. Klicka på den runda cirkeln upp till höger. Klicka på Hantera appar och enheter. Klicka på Uppdatera alla eller klicka på Uppdatera efter den appen du vill uppdatera. 
  Oftast så uppdateras appar automatiskt, men du kan ibland behöva gå in själv och uppdatera appar för att de ska fungera som de ska. Det är inte lika vanligt längre att appar kraschar. 

 • Du betalar för appar antingen genom att du kopplar ditt betalkort till ditt Google-konto eller så kan du köpa ett presentkort och fylla på med en summa till ditt Google-konto.

 • På en Samsung går du in på appen och sedan ser om det finns tre streck eller tre prickar klicka på Inställningar. Du kan även göra vissa inställningar om du går in i appen Inställningar och klickar på Appar och sedan klickar på appens namn som du vill göra inställningar på. 

 • På en Samsung trycker du på appen och håller kvar. Dra med fingret och lägg den uppe på en annan app. Automatiskt så bildas det en mapp. Antingen så skapas det ett gemensamt namn för mappen eller så klickar du på mappens namn och ändrar till rätt namn. 

 • På en Samsung finns det en app som heter Samsung Notes. Längst ner till höger finns en cirkel med en kvadrat med en penna i. Klicka på den symbolen. Skriv en titel så du lätt hittar din anteckning. Skriv sedan din anteckning. 

 • På en Samsung har du en app som heter Samsung notes. Anteckningen sparas på din telefon. När du skrivit klart din anteckning så sparas de automatiskt. Det finns ingen sparaknapp. 

 • På en Samsung trycker du och håller kvar på anteckningen. Klicka på Flytta till och välj vilken mapp som anteckningen ska sparas på. 

 • På en Samsung klickar du och håller kvar på anteckningen. Klicka på "Lås" och välj vad du vill ha för lösenord på din anteckning. 

 • På en Samsung går du in i appen Inställningar. Klicka på Konton och säkerhetskop. Klicka på Hantera konton. Klicka på +Lägg till konto. Välj form av konto du vill lägga till och följ instruktionerna som kommer på skärmen. 

 • På en Samsung kan du välja om du vill spara på Google, Samsung eller i webbläsarappen Internet. Om du går in på appen Inställningar och söker på Lösenord kan du välja under vilken rubrik du vill se dina lösenord.

 • På en Samsung öppnar du appen Inställningar. Klicka på Plats. Under Appbehörigheter väljer du hur platsen ska användas på respektive appar. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Aviseringar. Klicka sedan på Avancerade inställningar längst ner. Starta igång Via batteriprocent. 

 • På en Samsung går du in på Inställningar. Klicka på Låsskärm. Klicka på Skärmlåstyp. Välj vilket alternativ av skärmlås du vill ha. 

 • På en Samsung går du in på Inställningar. Klicka på Bakgrundsbild. Klicka på Galleri. Välj en av dina bilder. Klicka på Klar och var du vill ha bakgrundsbilden. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Batteri och enhetsvård. Titta under lagring så ser du hur mycket du använt och hur mycket du har kvar. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Ljud och vibration. Klicka på Ringsignal. Lyssna på ringsignalerna och klicka på den du vill ha. Gå tillbaka ett steg och den har blivit sparad. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Aviseringar. Klicka på appen du vill ändra aviseringsläge på och välj vilka inställningar du vill ha för appen. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Mobil hotspot och Internetdeln. Dra reglaget vid Mobil hotspot. Välj att Wi-Fi ska stängas av om du har det igång. Klicka på namnet Mobil hotspot. Där ser du vad din telefon heter och vilket lösenord du har. Gå in på den andra enheten under Inställningar och Wi-Fi. Välj din telefons namn och skriv in lösenordet som finns under Mobil hotspot på din telefon.Glöm inte att stänga av på din telefon när du inte längre ska använda det. 

 • På en Samsung går du in på appen Inställningar. Klicka på Wi-Fi. Klicka på det nätverk du vill koppla upp dig mot. Skriv in det eventuella lösenordet till nätverket. Nästa gång du kommer till nätverket kommer din telefon ihåg detta.

 • På en Samsung heter operativsystemet Android. Om du går in på appen Inställningar och klickar på Om telefonen och sedan klickar på Programvaruinformation kan du se vilken version av Android du har. 

 • På en Samsung öppnar du appen Internet eller Chrome. Klicka i adressfältet och skriv in det du vill söka på. Välj ett alternativ och läs om det du sökt på. Tycker du om att söka via Google kan du gå in i mappen som heter Google och klicka på appen som heter Google och söka via den. 

 • På en Samsung kan du surfa i hemligt läge. Cookies och surfhistorik från webbplatser du besöker i Hemligt läge raderas från din telefon så snart alla flikar i Hemligt läge stängs av. Gå in på appen Internet. Klicka på symbolen med två rutor och en siffra inuti. (Siffran anger hur många flikar du har öppna.) Klicka på Slå på Hemligt läge. 

 • På en Samsung går du in på appen Internet. Klicka på de två fyrkanterna med en siffra i. Den heter Flikhanteraren. Klicka på de små kryssen på varje ruta eller klicka på de tre punkterna upp till höger. Klicka sedan på Stäng alla flikar. 

 • Det finns flera sätt att komma åt kameran på en Samsung. Antingen via låsta skärmen på vissa telefoner eller via appen Kamera. När du kommer in ser du en stor vit cirkel längst ner. Det finns flera olika lägen på kameran. Det läget som är aktivt är det som står inom en cirkel och ovanför den vita cirkeln. Om inte Bild är i en cirkel och står ovanför cirkeln så klicka på Bild. Sätt upp kameran mot ditt motiv. Klicka snabbt till på den vita cirkeln så tar du ett kort. Om du håller in länge så tar du en hel serie med bilder.

 • På en Samsung går du in i kameran. Till vänster om cirkeln med kameran ser du ditt senaste kort. Klickar du på kortet så ser du den större. För att komma tillbaka till kameran klickar du på tillbakaknappen längst ned på telefonen. 

 • På en Samsung går du in på kameran. Klicka på röda cirkeln med en videokamera i. Den hamnar nu i mitten längst ned på skärmen. Klicka på den röda cirkeln för att börja filma. Du ser då högst upp på skärmen hur länge du filmar. När du startat igång får den röda cirkeln en vit fyrkant i sig. För att stoppa klickar du på den vita fyrkanten. 

 • På en Samsung går du in i kameran. Till vänster om cirkeln med kameran eller videokameran ser du din senaste film. Klickar du på filmen så ser du den större. Klicka på Play-knappen för att starta igång filmen. För att komma tillbaka till kameran klickar du på tillbakaknappen längst ned på telefonen. 

 • På en Samsung går du in på kameran. När du vill ta ett kort på dig själv så klicka på cirkeln upp till vänster som har en kamera och två pilar i sig. Du ser då något väldigt fint på skärmen, du ser dig själv. Klicka på den blåa cirkeln med kameran i för att ta ett kort. 

 • På en Samsung går du in i appen Kontakter. Klicka på plustecknet. Fyll i alla uppgifter om personen och klicka på Spara. 

 • På en Samsung går du in på appen Kontakter. Klicka på den kontakten som du vill ta bort. Scrolla längst ner och klicka på de tre punkterna. Klicka på Radera kontakt. Klicka på Flytta till Papperskorg. 

 • På en Samsung går du in på appen Kontakter. Klicka på den kontakt som du vill ändra. Klicka på Redigera. Skriv till eller ta bort de uppgifter som ska ändras. Klicka på Spara. 

 • På en Samsung går du in i appen Kontakter. Klicka på den kontakt som du vill lägga en bild till. Klicka på cirkeln ovanför namnet. Det finns flera sätt att ställa in en bild. 

  • Välj någon av bilderna som kommer upp under den stora ruta där profilbilden kommer visas. Välj Spara.
  • Välj Galleri om du vill välja en bild du har på telefonen. Klicka i så fall på Galleri och den bild du vill ha. Ställ in så det passar i cirkeln. Klicka sedan på Klar. Välj Spara.
  • Ta ett foto just nu på personen du vill ha i dina kontakter genom att klicka på Kameran. Klicka på den vita cirkeln för att ta ett kort. Klicka på Okej. Ställ in bilden i fyrkanten. Klicka på Klar. Välj Spara.
 • På en Samsung klickar du på appen som heter Meddelande. När du kommer in i appen så har du alla konversationer du haft med alla personer. Kommer du direkt in i en konversation så klicka på lilla pilen uppe till vänster. När du är vid konversationerna väljer du den du vill skicka SMS eller MMS till. Längst ner står det Skriv meddelande. 

  Om personen inte finns med på listan får du klicka på symbolen uppe ner till höger. En cirkel med en pratbubbla i. Det skapas då upp ett tomt meddelande. Där det står Till ska du skriva in numret du ska skicka till eller börja skriva en persons namn alternativt klicka på cirkeln med ett plus i till höger för att komma in i kontaktboken för att välja rätt person. Gör sedan som ovan. 

 • På en Samsung klickar du på appen som heter Meddelande. När du kommer in i appen så har du alla konversationer du haft med alla personer. Kommer du direkt in i en konversation så klicka på lilla pilen uppe till vänster. När du är vid konversationerna väljer du den du vill skicka SMS eller MMS till. Längst ner står det Skriv meddelande. 

  Om personen inte finns med på listan får du klicka på symbolen uppe ner till höger. En cirkel med en pratbubbla i. Det skapas då upp ett tomt meddelande. Där det står Till ska du skriva in numret du ska skicka till eller börja skriva en persons namn alternativt klicka på cirkeln med ett plus i till höger för att komma in i kontaktboken för att välja rätt person. Gör sedan som ovan. 

  Till vänster om den rutan finns två symboler. En ser ut som en tavla och en som ser ut som en kamera. Klickar du på symbolen för kameran så tar du ett fotografi direkt och bifogar till ditt meddelande. Klickar du på tavlan får du upp dina bilder som du har i Galleriet. Klicka på den bild du vill skicka med. När du klickar på den hoppar den upp till meddelandet. Om du tog fel så klickar du på det lilla röda strecket upp till höger på bilden. Då försvinner den. När du har rätt bild kan du skriva ditt meddelande och klickar på symbolen till höger som ser ut som ett pappersflygplan.

 • Du kan radera ett meddelande på två sätt. Antingen kan du radera en hel konversation eller så kan du radera enstaka sms.

  Radera konversation: För att radera en hel konversation kan du bara klicka på konversationen och hålla intryckt. Konversationen blir markerad. Klicka på Ta bort. Klicka på Lägg i papperskorgen. 

  Radera ett enstaka sms: Klicka så du kommer in i en konversation. Klicka och håll kvar på en pratbubbla. Klicka på Ta bort. Pratbubblan får en markering till höger. Klicka på alla bubblor du vill ta bort. Klicka sedan på Ta bort och klicka sedan på Lägg i papperskorgen. 

 • Har du slagit på mobildatan? Du kan inte skicka MMS om inte mobildatan är på. Detta i och med att en bild är mer information än bara text och kräver surf.

  Har du täckning? Gå till en plats där det är bättre täckning och där det kommer upp 4G på din telefon. Försök skicka bilden igen. 

 • Klicka på appen Telefon. Du kan antingen ringa till de som ringt dig/som du ringt, via kontakter eller slå ett nummer.

  • Senaste: Klicka på den personen som du vill ringa upp. Klicka på telefonluren. 
  • Kontakter: Leta upp personen du vill ringa. Klicka på namnet. Klicka på telefonluren för att ringa numret som finns inlagt. 
  • Knappsats: Slå siffrorna i numret. Glöm inte slå riktnummer. Klicka på gröna cirkeln. För att slå ett + måste du hålla in nollan en stund så det blir ett plus.
  • Röstbrevlåda: Klicka och håll kvar på siffran 1 för att ringa upp din röstbrevlåda och lyssna om någon har lämnat dig något meddelande. 
 • Ring upp personen du vill prata med. Klicka på symbolen för högtalare. Du hör nu ditt samtal i högtalarläget på telefonen. Du kan då lägga ifrån dig telefonen och ändå höra vad personen säger och denne hör dig. 

 • För att ringa till utlandet måste du först slå 00 eller +. Därefter skriver du in landskoden. Skriv sedan in riktnumret och telefonnumret, men ta bort första nollan. Klicka sedan på gröna knappen med vita luren.

 • Om du vill komma åt dina appar när du pratar i telefon så sätter du först telefonen i högtalarläge. Sedan klickar du på hemknappen. Du ser då alla dina appar samtidigt som du ser ett grönt streck högst upp på telefonen. Du kan prata med personen samtligt som du tittar på telefonen. När du är klar och vill återgå till telefonsamtalet klickar du på det gröna strecket. 

 • Klicka på telefonnumret för personen du vill spara. Klicka på cirkeln med ett i inuti. Klicka på Cirkeln med ett streck i där det står Blockera. Klicka sedan på Blockera. Skulle du råka blockera någon så kan du gå samma väg, men klicka på Avblockera.

 • Klicka på telefonnumret för personen du vill spara. Klicka på cirkeln med ett i inuti. Klicka på plustecknet där det står Lägg till. Välj om du vill skapa en ny kontakt eller uppdatera en befintlig kontakt. Fyll i uppgifterna och klicka på Spara.

 • Klicka och håll kvar på den person du vill ta bort. Klicka på de övriga om du vill ta bort flera på en gång. Klicka sedan på Ta bort. Vill du rensa hela listan klickar du i cirkeln innan Alla som finns till vänster. Sedan klickar du på Ta bort.

Sidan senast granskad den 22 december 2023