Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Atilla Yoldas föreläste för gymnasiets ungdomar om jämställdhet och machokultur

2023-10-18

Det är knäpptyst i aulan på Västerviks gymnasium när författaren, journalisten och influensern Atilla Yoldas föreläser om hur mansnormen påverkar unga killar och män negativt när det gäller deras känslor, sexualitet, kroppshets, pubertet och psykisk hälsa, och om att det finns andra sätt att vara än de som det här idealet föreskriver.

Atilla på scenen i aulan.

Under tisdagen föreläste Atilla både för- och eftermiddag på gymnasiet så att alla elever skulle ha möjlighet att lyssna. När applåderna ebbat ut kommer en lärare fram till Atilla vid scenen:

Det var skitbra! Igår hade vi Försvarsmakten här, och inte ens då var eleverna lika tysta och koncentrerade som nu när du föreläste. Tack!

Atilla pratar med folk.

En ödmjuk Atilla håller med om att det skapades en speciell känsla i rummet, att det kändes som att han och eleverna verkligen möttes i samtalen. Föreläsningen "från en kille till en annan" bygger på hans nysläppta bok ”Mansboken – från en kille till en annan”, med frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Gråter killar? Hur pratar vi med killar respektive tjejer? Hur påverkar normen oss när det gäller känslor, sexualitet, kroppshets och psykisk ohälsa? Varför står män för nästan alla brott, och kvinnor råkar ut för dödligt våld? Vad finns det för alternativ till den klassiska normen och hur kan vi stötta dessa?

Jag hoppas de tar med sig att det finns olika sätt att vara, man får vara som man är. Man måste inte ingå i de sociala normer som vi skolas in i, säger Atilla.

Efter föreläsningen kommer ett gäng ungdomar fram till Atilla för att småprata. Några ska göra ett examensarbete om mäns våld mot kvinnor och undrar om de får intervjua Atilla om ämnet. Andra vill tacka. En kille som lyssnade intresserat var Isac som går första året på skolan. 

Det var bra grejer han tog upp, och jag känner igen mig i mycket. Jag kommer verkligen ta med mig det han pratade om och tänka på det, säger Isac.

Atilla tillsammans med Isac.

Anna Norén är säkerhetssamordnare på Västerviks kommun och arrangerar temadagen på Västerviks gymnasium. Hon menar att machokulturens normer om tuffhet, styrka och att inte backa leder till att våld normaliseras. Det finns en tydlig koppling mellan machokultur och våld både i offentlig miljö och våld i nära relation. Ofta tänker man kanske på slag och sparkar när man hör ordet våld men det finns många olika sorters våld i nära relation. Våld kan vara att kontrollera någon annan genom mobilen eller att kalla någon för fula ord eller att ha sex med någon som är full eller trött eller att ta sönder saker för någon annan. Unga killar utsätts oftare för fysiskt våld ute på stan medan unga tjejer oftare utsätts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld i kärleksrelationer. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att nästan var femte ung person i åldrarna 16–24 år uppger att de utsatts för brott av en nuvarande eller tidigare partner.

Jag tycker att det är superviktigt att prata om det här. Våld är ganska vanligt i ungas relationer och jag vill att varenda tonåring i Västervik ska veta och förstå hur en sund relation ser ut och var gränsen för våld och trakasserier går. Jag vill också att de ska veta vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp om de blir dåligt behandlade av sin partner eller om de utsätter någon annan, säger Anna.

Anna, Hanna och Atilla.

Föreläsningarna kompletteras med en mässa i skolans kafeteria där kvinno- och tjejjouren Vändela deltar tillsammans med kommunens fältare, gymnasiets kuratorer, terapeuter från Region Kalmar läns barn- och ungdomshälsa, personal från ungdomsmottagningen och fritidsgårdarna liksom kommunens behandlare som arbetar med våldsutsatta och våldsutövare. Malin Arkström från kvinno- och tjejjouren Vändela tycker satsningen är bra och viktig. Hon tror att en lösning för att minska våldet är att ändra samhällets normer.

Jag är helt varm i hjärtat just nu! Jag har precis suttit här och pratat med en tjej i en halvtimme om hennes erfarenheter och upplevelser av relationer. Nyss var det ett gäng killar här som lockades av godiset, de var lite osäkra och skrattiga i början men sen öppnades det upp till ett så fint samtal. Det är ett så viktigt ämne som vi måste prata mer om.

Malin i Vändelas mässtånd.

Men finns det hopp inför framtiden? Hundra procent ja, enligt Atilla.

Jag blir mer och mer stärkt i min tro på framtiden det sedan jag började möta ungdomar och få all den här feedbacken direkt från dom. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande och rättvis värld.

Atillas tre råd till dig som förälder eller annan viktig vuxen i ungas liv:

  1. Rannsaka dig själv: hur pratar du, vad skrattar du åt, vilka konton följer du i sociala medier? Uppfostrar du pojkar och flickor fundamentalt olika eller hittar du gemensamma värderingar? Våga vara medveten om dig själv som förebild.
  2. Ta snacket! Ställ öppna frågor om förebilder, värderingar och normer.
  3. Hitta lösningar om det behövs. Var inte rädd för att kroka arm med exempelvis elevhälsan eller ungdomsmottagningen. Visa att du finns där för din ungdom extra mycket och försök skapa ett tryggt rum.

Boken "från en man till en annan".

Mässan i kafeterian.

Region Kalmar län på mässan.

Affisch "mår du dåligt av er relation"

Fritidgårdarna på mässan.

Broschyr för fältarna

Lappar med exempel på sexuellt våld.

Familjeenheten på mässan.Vuxenenheten på mässan.

Sidan senast granskad den 18 oktober 2023