Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Västervik Miljö & Energi AB

Bolaget är ett dotterbolag till Västerviks Kommuns Förvaltnings AB. Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inköpa, producera, sälja och distribuera energi, värme och el, samt framställa och distribuera biogas. Bolaget ska också tillhandahålla dricksvatten, avleda dagvatten och rena spillvatten, samt insamla, transportera, återvinna och bortskaffa avfall. Bolaget har även till föremål för sin verksamhet att äga och förvalta fast egendom, gatubelysningsanläggningar samt infrastruktur för IT-kommunikation. Bolaget ska tillhandahålla konsult- och entreprenadtjänster inom verksamhetsområdet samt har också rätt att idka med ovanstående förenlig verksamhet. Bolaget ska på uppdrag av Västerviks kommun driva, förvalta och utveckla gatu-, park- och transportverksamheten samt ges möjligheten att bedriva skärgårdstrafik och äga fartyg.

Omvärldsanalys

Energifrågorna har fortsatt fått stort utrymme av media. Energibranschen har lyft fram fem viktiga frågor inför framtiden: leveranssäkerheten i elsystemet, fjärr- och kraftvärmens roll i energisystemet, förenkling och höjt tempo på utbyggnaden av elnätet, renodling av skatter, styrmedel och subventioner samt att man vill utse en minister som får ansvar för framdriften av en sammanhållen strategi för fossilfrihet i transportsektorn. Inom Vatten förs diskussionen kring förnyelsetakt av ledningsnät, ökade lagkrav samt utmaningarna med stora investeringsbehov framöver. Fjärrvärmebranschen och företag inom fjärr- och kraftvärme har tagit upp diskussionen igen kring framtida utmaningar både vad gäller kunddialogen, omställningen till varmare klimat, regelverk och styrmedel.

Väsentliga händelser

Under 2020 har bolaget påverkats negativt av både det varma klimatet och coronapandemin. Den lägsta uppmätta dygnsmedeltemperaturen uppgick till -1,2 oC den 28 februari vilket fick till följd att effektintäkterna för värmeproduktionen blev avsevärt lägre än både budget och föregående år. Även att det varma vädret höll i sig under året, med värmerekord efter värmerekord, påverkade energiförsäljningen negativt. Energiförsäljningen uppgick vid årets slut till 183,7 GWh vilket är historiskt lågt, samtidigt som intäkter från behandling av avfall sjönk då vi endast eldade ca 54 tusen ton istället för planerade 65 tusen ton.

Effekter utifrån den globala pandemin har även satt sina spår i verksamheten. Pandemin som under mars månad tog hela världen med chock har medfört en omställning för bolaget, både vad gäller hemarbete och förändringar av planeringen. Servicebesök hos kunder sköts på framtiden vilket innebar att det initialt byggdes upp en puckel som, efter att nya rutiner tagits fram och kommunikation med kunderna genomförts, kunde minskas något efter sommaren till dess att nya restriktioner beslutats. Pandemin medförde även att en stor del inom vissa yrkeskategorier korttidspermitterades under våren vilket tydligt märkes av på våra fem återvinningsstationer som haft besöksrekord under året. Det har även inneburit kostnadsökningar inom de verksamheter som hanterar restavfallet. Pandemin påverkade även oss genom de ”lockdowns” som beslutades i länder från vilka vi köper varor och tjänster. När det gäller importerat avfall upphörde det helt under en period vilket medförde att nya tillfälliga avfallsleverantörer fick sökas upp med risk om att prisbilden skulle dumpas genom den avfallsbrist som stundtals uppkom genom nedstängda byggen och restauranger. Vår turbin, som var på ett planerat underhållsarbete i Tyskland, försenades rejält vilket fick dubbla ekonomiska konsekvenser då leveransen av el uteblev och värmeproduktionen fick köpa in el till produktionen från annat håll. Även våra avfallskärl som beställts från leverantören i Tyskland försenades vid flertalet tillfällen. Det medförde att våra kunder som beställt nya kärl i samband med den prisjustering med miljöstyrning som infördes den 1 januari upplevde en frustration. Det underskott som byggdes upp inom hushållsavfall under 2019 kunde dock delvis återställas av kollektivet under 2020 genom den prisjustering som genomfördes. Underskottet som uppgick till ca 5,8 mnkr uppgår vid utgången av 2020 till ett underskott om ca 2 mnkr.

Corona påverkade även vissa investeringsprojekt inom fiberutbyggnaden i kommunen genom att de försköts i tidsplanen något vilket påverkade intäkterna från anslutningsavgifterna negativt utifrån budget. Dock nådde stadsnät målet om att 95 % av de permanentboende i Västerviks kommun skulle vara fibermöjliga i slutet av året, trots förseningen i ett projekt. Dessutom meddelade Jordbruks-verket bolaget om ytterligare stödpengar för tidigare inlämnade ansökningar. Totalt rör det sig om ytterligare 33 mnkr fördelade till tre projekt.

Under 2019 beslutade styrelsen att genomföra en nyinvestering av ett värmeverk i Gamleby vilket planeras pågå under åren 2020-2022. Under året har merparten av entreprenörerna upphandlats och visst arbete påbörjats kring instängsling av byggarbetsplatsen och markarbeten. De stora ingreppen och installationsarbetet kommer pågå under 2021 för att färdigställas och provköras för att helt vara i drift under 2022.

Arbetet med lagkraven från NIS-direktivet och säkerhetsskyddslagen har fortskridit enligt plan för bolaget. Verksamheten Vatten har även under början av året, som ett av de första verksamheterna i Sverige, haft en granskning av arbetet med NIS-direktivet från tillsynsmyndigheten Livsmedelsverket. Besöket renderade i några uppföljningspunkter som levererades till tillsynsmyndigheten innan sommaren och de var nöjda med arbetet och de fortsatta planerna. Inom VA-verksamheten har även en förstudie genomförts med anledning av de slutliga utsläppsvillkor som meddelades 2017-11-08 av Mark- och miljödomstolen Växjö Tingsrätt. Villkoren sätter fr.o.m. 1/1 2026 sådana krav att vi med nuvarande processteknik inte klarar dem. Av den anledningen behöver Lucerna reningsverk genomgå en omfattande ut- och ombyggnad. Det kommer bli en stor investering framöver då ett befintligt reningsverk ska byggas om för att klara de framtida kraven på rening av främst fosfor och kväve. Ett stort arbete har även pågått under året med att se över den nuvarande konstruktion i VA-taxan gällande brukningsavgiften, målsättningen i projektet är att fatta beslut under hösten 2021. Konstruktionsförändringen följer av svenskt vattens rekommendationer och innebär enbart en omfördelning av Va-tjänsterna inom kundkategorierna i kollektivet utan att den totala intäkten för VA-verksamheten ökar.

Entreprenadavtalet med Västerviks kommun gällande skötsel av kommunens gator och parker har ytterligare förlängts och gäller nu fram till 2022-05-01. Detta då Västerviks kommun under år 2021 kommer gå ut med ett upphandlingsförfarande där det ännu är ovisst vilken aktör som kommer att utföra uppdraget. Vi ser dock positivt på detta då vi ser oss som en självklar aktör i anbuds-lämnandet.

Biogasverksamheten i bolaget har under året haft återkommande svårighet att komma upp i den gasproduktion som planerats. Det har inneburit en hel del felsökning och ökade underhållskostnader samt investeringar vilket gör att verksamheten under 2020 gick med underskott. Underskottet täcks dock upp av koncernbidrag från ägaren enligt tidigare överenskommelse. Efter ett större driftstopp under december månad har nu flertalet åtgärder genomförts och produktionen är åter i nivå utifrån planerade volymer.

Under våren har bolaget även genomfört en analys av ledningsnätets ekonomiska livslängder vilket resulterat i att ledningsnätet för vatten, spillvatten och dagvatten samt för fjärrvärme har justerats från sin tidigare bedömda livslängder 50 år för vattenverksamheten och 25 år för fjärrvärme till 75 år respektive 40 år. Detta har inneburit sänkta avskrivningskostnader i bolaget med ca 3,5 miljoner kronor på årsbasis.

Skatteverket meddelade bolaget 2020-09-16, beslut om revision gällande inkomstskatt för år 2019, arbetsgivaravgifter år 2019, mervärdesskatt år 2019, skatteavdrag år 2019 samt punktskatt för perioden 2019-01-01--2020-07-31. Platsbesök genomfördes av fyra skatterevisorer mellan den 2 och 5 november 2020. Kompletterande frågor har därefter ställts av Skatteverket under december 2020. Svar har lämnats till Skatteverket under januari 2021. Vid bokslutstillfället har bolaget inte kunnat ta ställning till eventuella förändringar som föranleds av revisionens utfall. Inga reserveringar har därmed gjorts.

Bolagets VD, Per Allerth, sade under oktober månad upp sig och har enligt anställningsavtalet 6 månaders uppsägning, avslutet är planerat till månadsskiftet maj/juni 2021. Där arbetar styrelsens presidium tillsammans med ägaren Västerviks Kommuns Förvaltnings AB på att hitta en ersättare som kan ta vid utvecklingen av Västervik Miljö & Energi AB.

Förväntad utveckling/framtid

Miljödepartementet har tillsatt en utredning som ska se över producentansvaret för förpackningar som flyttats fram från 2021 till 2023. Utredningen ska lämna förslag på nya bestämmelser om insamling och återvinning av förpackningar. En av punkterna som ska utredas är om kommunerna ska organisera insamlingen men kostnaderna täckas av producenterna. Västervik Miljö & Energi AB, som redan har ett utbyggt system för fastighetsnära insamling, ser en risk i att inte få full kostnads-täckning för denna verksamhet. Regeringen har även beslutat att upphäva producentansvaret för returpapper. Istället läggs ansvaret för insamling och återvinning av gamla dagstidningar, reklamblad och andra trycksaker på kommunerna. Redan 2022 ska ett nytt insamlingssystem finnas på plats. Beräkningar från Avfall Sverige visar att det kommer att kosta ett genomsnittligt hushåll mellan 150 och 250 kronor per år, i glesbygd kan räkningen sluta på drygt 500 kronor. Returpapper ingår redan idag i bolagets FNI-system men osäkerhet finns hur utebliven ersättning från producenter slår på taxan samt hur insamlingen som idag bedrivs via återvinningsstationer ska bedrivas framöver.

Under 2021 kommer förprojektering av Lucerna in i nästa fas med att projektera och handla upp entreprenörer för ombyggnaden av Lucerna reningsverk. Därutöver har styrelsen givit VD i uppdrag att presentera en framtidsutredning av en ökad förnyelsetakt av det befintliga ledningsnätet. Förnyelsetakten ligger i dag kring 300 - 350 år vilket anses vara för väldigt högt. Samtidigt pågår utredningen av en ny huvudvattentäkt vid Edsåsen i norra kommundelen. Undersökningar och provpumpningar pågår och vi väntar oss ett definitivt besked om möjligheten att använda Edsåsen som ny huvudvattentäkt under 2021. Alla dessa projekt kommer kräva enorma investeringar inom de närmsta åren vilket i sin tur kommer påverka va-avgiften för kollektivet framöver med höjningar.

Inom fjärrvärme påbörjades en framtidsutredning av Stegeholmsverket och avfallsanläggning på Målserum. Även detta är en uppgift som styrelsen givit VD i uppdrag att utreda och där ett första inriktningsbeslut väntas tas under 2021.

I höstas informerade PTS (Post & Telestyrelsen) om en satsning under 2021 på bredbandsstöd om ca 1,6 mdkr. Stödet avser för att bygga ut bredbandsnät för 1 Gbit/s till de, så kallade ”vita fläckarna” i glesbygden. Bolaget utvärderar möjligheten till att lämna in ansökan för att med extern medfinansiering fibermöjliggöra ytterligare permanent- och fritidsboenden i Västerviks kommun.

Ekonomisk redovisning

mnkrUtfall
20-12-31
Budget 2020Avvikelse mot budget
Omsättning

446,2

474,0

-27,8

Resultat efter finansiellt netto

21,6

26,8

-5,2

Periodens resultat*

1,4

26,8

-25,4

Eget kapital**

362,3

345,0

17,3

Balansomslutning

1 382,6

1,417,0

-34,4

Soliditet i %***

26,2

24,3

1,9

*Budgeten tar inte hänsyn till bokslutsdispositioner och är därmed inte jämförbar med utfallet
**Definierat som eget kapital + eget kapitalandel 78,6 % av obeskattade reserver
***Definierat som (eget kapital + kapitalandel 78,6 % av obeskattade reserver)/balansomslutning

Måluppfyllelse

Ekonomiska mål

Det ekonomiska mål som anges i bolagets ägardirektiv för 2020 fastställer att bolaget ska sträva efter en genomsnittlig avkastning på totalt kapital motsvarande lägst 4,5 %. Bolaget har, efter att ha exkluderat de delar av resultat- och balansräkningen som är hänförliga till monopolverksamheterna, en avkastning på totalt kapital motsvarande 3 % och avkastningsmålet är därmed ej uppfyllt. Som ekonomiskt mål i ägardirektivet finns även en självfinansieringsgrad för årets investeringar om 64 %, utfallet för 2020 uppgår till 122 % vilket därmed gör att målet uppfylls.

Verksamhetsmål

Bolaget har i ägardirektivet verksamhetsmål inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Kvalitetsmålet innebär att i kundattitydundersökningar (NKI) nå ett NKI-värde motsvarande minst 70. Under 2020 ställdes mätningen av kundnöjdheten in bland företagskunder med anledning av Covid-19 då det fanns risk att svarsunderlaget inte skulle bli representativt. Målet har därmed inte kunnat mätas.

Miljömålet är en strävan efter att bli netto fossilbränslefria år 2030, nedbrutet till att årligen minska nettoutsläppen. Under 2020 har koldioxidekvivalenterna ökat med 2 956 ton och målet är därmed inte uppnått. Detta på grund av stora driftstörningar och stillestånd i kraftvärmeproduktionen av el vid Stegeholmsverket, samt biogasproduktionen vid Lucernaverket under år 2020. Den fortsatta kursen mot målet att vara ett netto fossilbränslefritt företag år 2030 följer dock uppgjorda planer.

Arbetsmiljömålet för bolaget är att ha en procentuell närvaro av total årsarbetstid på minst 97,0 procent. Målet uppnås då närvaron under året uppgår till 97,3 procent.
Under 2020 har verksamheten haft som mål att införa ett ledningssystem för informationssäkerhet. Arbetet med införandet har genomförts under året men arbetet med att underhålla och utveckla ledningssystemet är ett långsiktigt arbete som fortlöper. Målet anses därmed uppnått.

Sidan senast granskad den 4 maj 2021