Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Olovlig användning av kommunal mark

Det är inte tillåtet att använda Västerviks kommuns mark för privat bruk. Kommunal mark ska vara tillgänglig och kunna användas av alla. Om privata ägodelar står där kan allmänheten lätt tro att marken är privat och undvika att använda den. Marken kan även upplevas som skräpig, och blir svår att sköta om. Felplacerade privata ägodelar kallas för olovliga anläggningar och får alltså inte placeras på kommunal mark.

Otillåten användning är alla former av nyttjande av mark som du inte äger. Det är viktigt att se till att dina planteringar eller byggprojekt är på din mark och inte inkräktar på någon annans fastighet.

Du kan få tråkiga överraskningar och mycket extra arbete om du sätter i gång utan att säkert veta var fastighetsgränserna går. Om du är granne med kommunens mark gäller samma regler som mot vilken granne som helst. Du får inte använda grannens mark utan tillstånd.

Du får inte använda kommunens eller annans mark till att:

  • Anlägga gräsmatta, plantera träd eller buskar
  • Bygga växthus, odlingsbänkar, bryggor eller andra byggnadsverk
  • Anlägga parkering, vägar, murar, uteplats, staket mm
  • Förvara båtar, husbilar
  • Förvara virke, plattor, byggnadsmaterial med mera
  • Köra med tunga maskiner eller fordon- det kan bli djupa hjulspår eller skador på träd och buskar
  • Slänga skräp, kompostmaterial, stenar eller jordhögar
  • Permanent ställa soptunnor, skyltar eller andra föremål
  • Hugga ner träd, röja sly eller klippa växter

  Vad säger lagen?  

Det är brottsbalken, kapitel 8, som reglerar privatisering av annans mark vilket är att betrakta som egenmäktigt förfarande. Det är alltså förbjudet med olovliga åtgärder på annans mark. Förbudet omfattar även offentligt ägd mark.

Det kan finnas skydd för allmän platsmark i en detaljplan, i enlighet med plan- och bygglagen. Planlagd parkmark innebär till exempel att det är allmän mark som har reserverats för det behov som finns hos allmänheten av grön- och parkområde.

Allmän platsmark för inte stängas av för allmänheten och är inte heller avsedd för bebyggelse. Om det ändå finns behov av byggnader, eller andra anläggningar, för att kunna sköta platsen kan det regleras i detaljplanen. Anläggningar utöver detta är inte tillåtna.

Om en enskild verksamhet vill använda allmän platsmark för det bara ske tillfälligt och det behövs ett tillståndsbevis.

Vad är mitt ansvar som fastighetsägare?

Som fastighetsägare ansvarar du själv för att ta reda på var din tomtgräns går och att du håller dig innanför den.

Visar det sig att du använder kommunens mark ber vi dig att respektera tomtgränsen och plocka bort olovliga anläggningar snarast.

Vad gör kommunen?

Om kommunen upptäcker att mark annekteras kontaktas fastighetsägaren med en uppmaning att ta bort alla anläggningar som ligger utanför den egna tomtgränsen och att återställa marken i ursprungligt skick. Om fastighetsägaren motsätter sig detta kan rättsliga åtgärder behöva vidtas.

Vid de fall där olovliga anläggningar upptäcks och det inte finns någon uppenbar ägare kommer information att anslås på den aktuella platsen. Efter en viss tid informeras polisen och kommunen tar bort anläggningen. Anläggningen kommer att förvaras på en säker plats och äganderätten övergår till kommunen efter ca tre månader. Som markägare har kommunen rätt att spärra av vägar ut i naturmark för att förhindra tippning eller transport av till exempel ved.

 

 

Sidan senast granskad den 11 april 2025