Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

skolbio 2017

F-2 Upp i det blå, (handledning) 82 min, sv tal

Upp i det blå handlar om åttaåriga Pottan som ska på ponnyläger under sommarlovet, men som av misstag hamnar på en återvinningsstation. Motvilligt tar de udda typer som bor där hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. De bygger på en hemmagjord rymdfarkost och planerar att ge sig ut i rymden på jakt efter rymdskrot – och kanske också – en ny mening med tillvaron. Trots teman om ensamhet, kapitalism och slit- och slängsamhället, är filmen rolig och ger en odramatisk ingång till att arbeta med dessa frågor.

3-5 Livet enligt Nino, (handledning) 80 min, holländsk med svensk text

När åttaårige Ninos mamma plötsligt dör rasar vardagen samman för hans familj. Pappan är oförmögen att ta hand om sina barn och Nino och hans storebror får klara sig själva, vilket innebär att de gör lite som de vill. Nino har en kanin som han pratar med. När det talas om fosterhem och installeras övervakningskameror i hemmet tar sig pappan samman. En ovanlig blandning av dråpliga situationer och djupaste allvar. Filmen ger en bra ingång till samtal om sorg och hur den påverkar människan på olika sätt.

OBS! Detta är en film om att hantera sorg och saknad, en viktig och ärlig film om något vi ibland har svårt att möta och prata om. Läs gärna igenom filmhandledningen innan ni ser filmen, ifall ni behöver förbereda eleverna. Den slutar dock lyckligt =)

6-7 Rum 213, (handledning) 80 min, svenskt tal

OBS! Spökigt

 Det spökar på kollot. Filmatiseringen av Ingelin Angerborns populära bok Rum 213 är en mysig rysare för mellanstadiet, där spökerier blandas med korvgrillning och kompistrubbel. Blyga Elvira måste utmana sina rädslor både i vardagen med de nya kollokompisarna, och i mötet med spökflickan Mebel. Rum 213 är en spännande film som lockar till samtal om genre, vänskap och identitet

8-9 Sameblod, (handledning) 110 min, svenska och samiska

 Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning. Handledningen finns också i sydsamiska översättning av Sara Mariana Åström.

Sidan senast granskad den 29 november 2023