Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Skolbio 2014

Skolbioprogram 2014 på Biostaden

 Åk.9

REGRET (Nederländerna, 2013) 95 min. Rek för åk. 7 - 9
David och Jochem går i samma klass. Jochem mobbas av ett gäng i klassen och de flesta verkar tycka att det är helt i sin ordning, till och med klassföreståndaren. Men när mobbningen börjar gå för långt säger David ifrån, och Jochem och David börjar lära känna varandra. Det utlöser dessvärre en förödande kedja av katastrofer och frågan är om Davids insats kanske trots allt är för sent?


Åk.4-6
THE CONTEST (Danmark, 2013) 95 min. Rek för åk. 4 - 6 

Tolvårige Karl har alltid bott på landet. När han flyttar med sin mamma till
Köpenhamn blir han skärrad. Stadsdelen Nørrebro präglas av etnisk mångfald och i skolan är jargongen tuff. Karl planerar att fly tillbaka till landsbygden, men så träffar han Sawsan, en tjej i klassen. Hon är uttagen till Lilla Melodifestivalens final och trots familjens motstånd har hon bestämt sig för att åka dit. Karl bestämmer sig för att hjälpa Sawsan och tillsammans ger de sig iväg på sitt livs resa.

Åk 7-8
Mamma, jag älskar dig

12-åriga Raimonds bor med sin hårt arbetande mamma i Riga. Raimonds tillbringar mycket tid med att skejta runt på stan med kompisen Peteris. Han spelar även saxofon i skolorkestern och blir mer och mer intresserad av att imponera på klasskompisen Krista. En stor konsert närmar sig och samtidigt hamnar saxofonen av misstag på pantbanken. Killarna bestämmer sig för att stjäla pengar för att kunna hämta ut den igen. Plötsligt är de insnärjda i en härva av lögner som blir svår att ta sig ur. För att slippa berätta för sin mamma begår han till och med en del brott. Det gör allt ohållbart. Vad är värst - leva med ett dåligt samvete eller berätta allt? En realistisk film som berör och ställer viktiga frågor om moral och vad det innebär att växa upp och ta ansvar för sina handlingar. Lettlands Oscarsbidrag och vinnare av Malmö stads barnfilmpris 2014. Filmen har vunnit en rad priser, bland annat vid filmfestivalerna i Berlin och Los Angeles.

Rek. från åk: 6 Land: Lettland 2013 - Drama Regi: Janis Nords Längd: 105 min. Ämne: Religion, Värdegrund, Samhällskunskap

lärarhandledning

F-1 

TÄNK OM...

Animerat, Barn 30 minuter

En animerad film för den allra yngsta publiken. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs August-nominerade barnbok.  30 min.

och Pirret 

En dag upptäcker Sara att hon kan flyga. Men det visar sig vara en nyckfull 
egenskap, för det händer bara ibland, när hon känner ett visst pirr i sig. Saras mamma, som bestört ser dottern sväva, tar genast med henne till sjukhuset för undersökning. En utredning görs för att besvara frågan: vad är egentligen pirret?

51 min

Knatten och lillebror åk.2-3 71 min.

Lillebror är en tuff, busig och uppfinningsrik liten kille på sju år. Hans föräldrar har bestämt att de ska flytta ut på landet från stan och det blir en stor omställning för lillebror, men samtidigt lite spännande. Då både mamma och pappa tillbringar den mesta tiden på jobbet, och hans äldre bror har andra saker för sig än att bry sig om honom, får lillebror oftast ta hon om sig själv. Det är inte heller så lätt att träffa nya kompisar i början, men så en dag hittar han en ovanlig pinne som han döper till Knatten. Knatten blir hans fantasivän. Med Knatten i handen blir vardagen mycket mera spännande och dramatisk - och han känner sig inte alls lika ensam längre. Men kan en pinne vara en riktig vän och kommer familjen ha råd att bo kvar i det
gamla nedslitna huset det köpt...

Sidan senast granskad den 29 november 2023