Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Fri tid i hemtjänsten ger tid för det lilla extra

2020-09-03

Det är en av sommarens varmaste dagar. På Facebook syns ett inlägg från hemtjänsten i Edsbruk där Arne, 93 år, tar sig ett dopp i havet med hjälp av personalen. Detta är möjligt tack vare de senaste årens förändringar inom hemtjänsten. Nu utgår personalen från vad den omsorgstagaren tycker är mest viktigt att få hjälp med.

- ”Åh! Är det du som kommer idag! Gud så bra! Vad roligt!” Jag alldeles varm inombords av att få höra det från de äldre jag hjälper, säger Desirée Ekdahl Karlsson.

Desireée ler in i kameran

Hon känner sig efterlängtad och uppskattad i jobbet. En känsla hon delar med kollegan Marie Hallberg. Tillsammans jobbar de som omsorgspersonal inom hemtjänsten i Edsbruk. De tillhör ett team på tio kollegor som hjälper äldre personer med det de behöver för att kunna bo kvar hemma och ha en bra vardag. Ett tajt arbetslag som nästan är som en familj.

- Vi trivs och det märks såklart även hos de äldre som vi hjälper. Det smittar av sig att vi är positiva, säger Marie.

- Jag tror att det är lättare att skapa relationer så här på en liten ort, där i princip alla känner alla, säger Desirée. Både till omsorgstagarna och mellan oss kollegor.

"Om någon hellre vill åka ut och bada än att få det dammat i bokhyllan så åker vi och badar"

Agneta Idevall jobbar som samordnare inom hemtjänsten. Att mycket har förändrats inom hemtjänsten under det senaste decenniet råder det ingen tvekan om. Agneta har en nyckelroll för att det dagliga arbetet ska flyta på, och jobbar med scheman, bemanning och har kontakt med anhöriga och handläggare. Men hur själva arbetspasset läggs upp ansvarar Desirée och Marie själva för. 

- Det är ju dom som känner omsorgstagaren bäst. Numera utgår vi ifrån den anser vara viktigast. Om någon hellre vill åka ut och bada än att få det dammat i bokhyllan så åker vi och badar. Det är människor vi jobbar med, och alla har ju olika behov. Vårt jobb är att lära känna de äldre och vara lyhörda efter just deras behov och hur de vill ha det, berättar Agneta.

Bild från facebook där Arne badar

"Det händer att jag stannar till längs vägen, går ur bilen och bara njuter en stund"

Hemtjänsten i Edsbruk ansvarar för ett stort geografiskt område i landsbygd. Varje morgon klockan sju är det samling på Edshöjden. Då träffas personalen och går igenom dagen. Många omsorgstagare bor i hus, inte sällan ensligt belägna.

- Det är så vackert att få sätta sig i bilen och uppleva alla årstider olika tider på dygnet. Det händer att jag stannar till längs vägen, går ur bilen och bara njuter en stund, säger Marie. Då får jag tid till att andas, rensa tankarna och samla ny energi till nästa besök.

Marie, Desirée och Agneta framför en bil

Nöjda omsorgstagare

Maud Eskilsson är enhetschef för hemtjänsten i Edsbruk och Loftahammar. Hon berättar att resultatet av det nya arbetssättet bland annat lett till minskad stress hos personalen, de slipper tänka på klockan på samma sätt som tidigare.

- Vi märker också att omsorgstagarna är mer nöjda med att personalen har tid för det där lilla extra.

Hemligheten för att lyckas tror Maud är ett litet arbetslag där ett positivt sinne genomsyrar arbetskulturen.

- Och att ha en samordnare som Agneta, säger Maud och skrattar.

- Vi försöker vara raka med varandra, ibland brinner det till men det är snabbt avklarat och utrett, förklarar Agneta. Vi jobbar ju alla mot samma mål: att de äldre ska ha det så bra som möjligt.

Agneta och Maud bredvid varandra

Arbetsdagen går mot sitt slut och temperaturen ligger stadigt på över 25 grader. Marie och Desirée lämnar över till kvällens personal

- Hur jag känner när jag går hem? Just nu genomsvett! Skrattar Marie och tar sig för pannan. Men det känns bra. Jag är glad. Nu ska jag hoppa i sjön så fort jag kan och känna att jag gjort ett bra jobb, idag igen.

Sidan senast granskad den 3 september 2020