Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Christer ställer upp för Loftahammar – räddar liv som deltidsbrandman

2022-10-11

Alla förväntar sig snabb och professionell hjälp när olyckan är framme. För att detta ska vara möjligt behöver vi alla hjälpas åt. Som deltidsbrandman i Loftahammar är Christer en viktig resurs för samhället och för räddningstjänsten i hela kommunen.

En olycka eller ett hjärtstopp är lika allvarligt här som inne i Västervik. Skillnaden är att det tar längre tid innan hjälpen kommer. Vi deltidsbrandmän kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Christer Åkerblom.

Christer utanför brandstationen i Loftahammar

Att vara deltidsbrandman är att göra en samhällsinsats vid sidan av det ordinarie arbetet. Till vardags jobbar Christer som arbetsledare på Wienerbagaren. Sedan 2007 räddar han liv som deltidsbrandman.

Det är just det, att min insats faktiskt kan rädda liv som driver mig mest. Tanken på att jag kan förhindra att någon blir ensam lämnad kvar. Det ska bara inte hända. Sedan tror jag en annan viktig drivkraft är att vilja ställa upp för samhället. Att hjälpa till att skapa trygghet här där jag själv bor känns väldigt bra.

Loftahammars deltidskår bestå av fyra arbetslag med tre personer i varje som turas om att ha beredskap. Christers grupp har beredskap ungefär var fjärde vecka. Under den veckan kan han behöva rycka ut när som helst på dygnet.

När det går ett larm ska Christer ta sig till stationen, hinna byta om och sitta i ett av räddningstjänstens fordon inom fem till tio minuter. Det kan handla om olika akuta nödlägen som hjärtstopp, trafikolyckor, bränder, drunkningar och andra akuta situationer då liv kan vara i fara.

Vi är en otroligt sammansvetsad grupp som rycker ut på larm. När jag tar på sig larmstället är det som att jag går in en annan roll. Jag älskar det! Jag vill komma fram och kunna hjälpa så fort som möjligt.

Christer vid sina kläder

Loftahammar är beroende av att det finns räddningstjänst på orten. De har många larm under året där det är viktigt att få snabb hjälp. Ju snabbare hjälp den drabbade får, desto större blir chansen att överleva vid till exempel ett plötsligt hjärtstopp.

Många vet nog inte om att vi deltidare finns förens du behöver ringa 112. Då är de flesta jävligt tacksamma att vi finns. Men det bygger på att vi hjälpts åt, särskilt här i mindre orter.

Bild på stationen i Loftahammar

Vill du bli deltidsbrandman?

För att kunna arbeta som deltidsbrandman krävs att du bor och arbetar på den ort du tjänstgör i. Inom Västerviks kommun finns sex räddningsstyrkor bemannade med deltidsbrandmän i Västervik, Överum, Gamleby, Loftahammar, Ankarsrum och Hjorted.

Du ska vara över 18 år, vara frisk och ha god kondition. Därutöver ska du ha körkort, ha ett godkännande från din arbetsgivare samt i normalfallet bo och arbeta så att du kan ta dig till brandstationen där du tjänstgör inom 5-7 minuter.

Läs mer och anmäl intresse här!

Sidan senast granskad den 11 oktober 2022