Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Grannsamverkan

I ett område med grannsamverkan samarbetar du med dina grannar för att minska risken för stölder och andra brott. Forskning visar att grannsamverkan är ett effektivt sätt att minska brottslighet och öka trygghet.

Grannsamverkan är en av grunderna i arbetet att öka medborgarnas trygghet i Västerviks kommun. Räddningstjänsten arbetar tillsammans med Polisen för att öka grannsamverkan i våra bostadsområden.

Med de boendes hjälp blir bostadsområdena säkrare.

Hur startar ni Grannsamverkan?

Börja med att kontakta polisen i Västervik på telefonnummer 114 14. Det är polisen som ansvarar för att starta samverkan i samarbete med kommunen. Bjud sedan in dina grannar till en informationskväll tillsammans med polisen och räddningstjänsten . Vi håller en utbildning om grannsamverkan och andra trygghetsfrågor och hjälper er att komma igång.

När ni bestämt er för att starta Grannsamverkan i ert bostadsområde ordnar polisen med skyltar och dekaler som ni kan sätta upp i ert område. Skyltarna sätts upp på överenskommen plats och i samråd med kommunen.

Försvåra för inbrottstjuven

Risken för inbrott är större på sommaren när många är bortresta eller på hösten och vintern när det börjar mörkna tidigt.

Värdeförvaring – tänk på att inte ha mera smycken eller kontanter hemma än du dagligdags använder. Det tar cirka 4-6 minuter för tjuven att gå igenom huset. De vet var de ska leta, i badrumsskåpet, nattduksbordet, linneförrådet o.s.v. Oftast är tjuven ute efter guld och kontanter, men också surfplattor, datorer, mobiler och kameror är intressanta

Märk värdesakerna - fråga ditt försäkringsbolag, ofta säljer de märkutrustning lite billigare.

Inventarieförteckningen - tänk på att fylla i den en inventarieförteckningen. Vid ett eventuellt inbrott är det alltid lättare att ha den som underlag för att få tillbaka dina saker, om polisen får tag i tjuven/godset. En inventarieförteckning är också bra att ha om ditt hus skulle brinna ned..

Se över dina lås - cirka 90 procent av alla villainbrott sker via altandörren eftersom de ofta har dåliga lås och dörrar och dessutom ofta ligger på baksidan av huset.

När grannen är bortrest - ställ gärna en bil hos grannen om han/hon skulle vara bortrest. Töm brevlådan, ställ tillbaka soptunnan, häng tvätt på grannens torkställning, lägg ut saker på gräsmattan med mera.

Belysning – glöm inte bort baksidan. Använd gärna rörelsevakt utomhus. Inomhus kan man tänka på att låta en lampa lysa över bordet, taket eller på toaletten då man inte är hemma. Man kan även låta radion stå på.

Brandlarm – sätt gärna upp en brandvarnare i varje sovrum.

Larm - använd gärna larm i villan. 

Var en god granne! - prata med varandra och informera varandra om ni reser bort!

Tänk på att Se och Synas.

Sidan senast granskad den 25 juni 2024