Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ingen hunger

Målet innebär att avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning, förbättra kosthållningen samt främja ett hållbart jordbruk. Utvecklingen i världen är positiv och antalet undernärda människor har nästan halverats de senaste decenniet.

Hälsa och välbefinnande

Hållbar livsmedelsförsörjning
Extremväder, främst torka och översvämningar, till följd av ett förändrat klimat, är enligt FN en av de främsta anledningarna till missväxt och svält i världen. Samtidigt blir vi fler och fler människor, och vi behöver alla tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat. Den nationella livsmedelsstrategin livsmedelsstrategin ska leda till såväl ökad andel närproducerat, ekologisk produktion och konsumtion av livsmedel samt ge bättre möjligheter för konsumenter att göra medvetna val. Genom att arbeta för bättre vattenkvalitet, bevarande av viktiga jordbruksmarker, minskat matsvinn och hälsosam och näringsriktig kost inom skola, vård och omsorg bidrar kommunen till att uppfylla målet. Kommunernas tillsynsansvar för livsmedelshantering innebär också att matens kvalitet säkras. Brukningsvärd jordbruksmark får endast tas i anspråk för att bebyggas om marken är lämplig utifrån en allmän synpunkt. 

Lokala livsmedelsleverantörer 
Andelen produkter från leverantörer i regionen ökar. 2022 var  92 % av kommunens inköpta mängd oberett kött av  svenskt ursprung. Vi kan köpa produkter av fläsk, nötprodukter, naturbeteskött och vi har numera även en viltköttsleverantör.

Sidan senast granskad den 1 november 2023