Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Val av kommunal skola

I Västerviks kommun strävar vi efter att ditt barn ska få plats på en kommunal skola nära hemmet. Det innebär att ditt barn, i de flesta fall, kommer att få erbjudande om en skolplacering i upptagningsområdet ni bor i. Den skolan blir så kallad anvisad skola.

Om ditt barn vill gå i en annan skola än den som kommunen anvisat behöver ni göra ett aktivt skolval.

Skolplacering

Skolplacering av elever görs främst baserat på upptagningsområden och sedan andra urvalskriterier. Kommunen försöker att anpassa upptagningsområdena så att alla elever inom upptagningsområdet ska få plats på samma skola. Det kan innebära att en skola blir full och då kan andra elever inte tas emot.

Skolornas upptagningsområden är vanligtvis den kringliggande bebyggelsen eller tätorten. För högstadieskolorna är det flera F-6-skolor som ingår i upptagningsområdet. I Västerviks kommun ser upptagningsområdena för närvarande ut på följande vis:

  • Östra Ringskolan: Loftahammars skola, Ringeltaubska skolan, Åbyängskolan och Överumsskolan.
  • Ankarsrums skola årskurs 7-9: Ankarsrums skola årskurs F-6, Blackstad skola, Gunnebo skola och Himalajaskolan.
  • Ellen Keyskolan: Breviksskolan, Ljungbergaskolan och Skogshagaskolan.
  • Ludvigsborgsskolan: Fågelbärets skola, Lidhemsskolan, Marieborgsskolan och Näktergalens skola. 

Regler kring skolval

Det är kommunen som avgör hur många elever som får plats på varje skola. Vårdnadshavare har rätt att välja skola för sitt barn i hela kommunen och inte bara i den kommundel där barnet bor. Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavares önskemål när den placerar en elev vid en viss skola. Men vårdnadshavarens önskemål om placering vid en viss skola får inte gå ut över en annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet (närhetsprincipen). Kommunen får även gå emot vårdnadshavarens önskemål om det skulle medföra betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen eller om det är nödvändigt med hänsyn till elevers trygghet och studiero.

Urvalsgrunder för skolplacering för förskoleklass och årskurs 1 - 6:

  • I första hand får elever med särskilda skäl erbjudande om skolplacering.
  • I andra hand får elever i skolans upptagningsområde erbjudande om skolplacering.
  • I tredje hand får de elever som har ett syskon som redan är placerad på den önskade skolan plats, så kallad syskonförtur. Som syskon räknas hel- eller halvsyskon folkbokförda på samma adress. Om det finns fler sökande med syskonförtur än antal platser lottas vilka som får plats.  
  • I fjärde hand får övriga elever plats på skolan utifrån relativ närhet.
  • Om urval inte kan ske utifrån relativ närhet sker lottning.  

Urvalsgrunder för skolplacering för årskurs 7 - 9:

  • I första hand får elever med särskilda skäl erbjudande om skolplacering.
  • I andra hand får elever i skolans upptagningsområde erbjudande om skolplacering och elever som i annat fall får en bruten skolkedja. Alltså de elever som i tidigare skolval har valt en annan skola än sin anvisade skola, en skola där nästkommande årskurs inte finns, får förtur till den skola dit klasskamraterna anvisas. Om det finns fler sökande med förtur än antal tillgängliga platser lottas vilka elever som får plats.
  • I tredje hand får övriga elever plats på skolan utifrån relativ närhet.
  • Om urval inte kan ske utifrån relativ närhet sker lottning. 

Att börja förskoleklass

Alla barn i Västerviks kommun erbjuds plats på en kommunal grundskola det år barnet fyller 6 år. Då inträder skolplikten. Ditt barn kommer att erbjudas en plats på en kommunal grundskola i kommunen utifrån skolornas upptagningsområden.

Alla vårdnadshavare kommer att få brev hem med information om skolvalet. Skolvalet ska genomföras mellan 28/11 och 10/12. Beslut om placering lämnas mellan 22/1 och 26/1, 2024. Om barnet har två vårdnadshavare måste bägge skriva under.

Friskolorna sköter sin antagning själva. Om ni vill välja en fristående skola kontakta den skolan. Om ni sökt till en friskola eller skola i annan kommun är det mycket uppskattat att ni skriver det när ni tackar nej. Det ger kommunen och friskolan bättre förutsättningar för att planera inför kommande läsår.

När ni fått besked om plats för ert barn kommer ni att kontaktas av ert barns blivande skola. För oss är det viktigt att övergången mellan förskola och skola blir bra och vi kommer därför att ha kontakt med ert barns förskola för att få information som ger oss bästa möjliga förutsättningar att ta emot ert barn. Information om inskolning och besök på ert barns skola kommer under våren från respektive skolas rektor.

Aktivt skolval till högstadiet

Ditt barn kommer att erbjudas en plats på en kommunal högstadieskola i kommunen beroende på vilken skola ditt barn går på i årskurs 6. Om ditt barn exempelvis går på Åbyängskolan i årskurs 6 så kommer det att erbjudas en plats på Östra Ringskolan eftersom Åbyängskolan ingår i Östra Ringskolans upptagningsområde.

Det är bara om ni vill ansöka om en skolplacering på annan skola än den som kommer att anvisas som ni ska göra ett aktivt skolval i årskurs 6. Skolvalet inför höstterminen 2024 ska göras mellan 28/11 – 10/12, 2023. För att göra ett aktivt skolval i IST klickar ni på länken, Aktivt skolval till högstadiet, till höger på sidan. 

Det finns inget kösystem så datumet för när ansökan inkommer påverkar inte skolvalet men ansökan ska inkomma under sökperioden, 28/11 – 10/12, 2023. Om ni har gjort ett aktivt skolval via länken kommer ni att få besked om skolplacering någon gång mellan 22/1 – 26/1, 2024 i IST.

Friskolorna sköter sin antagning själva. Om ni vill välja en fristående skola kontakta den skolan. Om ni sökt till en friskola eller skola i annan kommun är det mycket uppskattat om ni loggar på länken Aktivt skolval till högstadiet och bekräftar ert val i ansökan. Det ger kommunen och friskolan bättre förutsättningar för att planera inför kommande läsår.

Att tänka på när ni fyller i ansökan:

1, Klicka på länken och logga in i IST med BankID. 

2, Fyll i ansökan och klicka på ”Skapa”.

3, Kontrollera informationen i ansökan och klicka på ”Godkänn för inskick”.

4, Om det finns två vårdnadshavare så skapar en av er ansökan och godkänner för inskick. Den andra vårdnadshavaren loggar sedan in i IST via länken och godkänner ansökan.

Det ska bara finnas en ansökan per elev.

Överklagan av skolval

En skolplacering i en kommunal skola kan överklagas på två sätt beroende på vad beslutet grundar sig på. Om ni får avslag på er önskade skolplacering bifogas en besvärshänvisning som beskriver hur ni kan överklaga beslutet.

Skolskjuts vid skolval

Väljer ni en annan skola, än den som Västerviks kommun anvisat, kan ni inte räkna med att kommunen anordnar skolskjuts. Det går att läsa mer om skolskjutsregler under relaterade länkar till höger på sidan. Om skolskjuts är en viktig fråga för er bör ni sätta er in i skolskjutsreglerna för att bättre kunna bedöma vad valet av skola innebär gällande möjligheten att få skolskjuts.

Byte av skola under pågående läsår

Om ni funderar på att byta skola under pågående läsår så ta först kontakt med rektor vid den skola ert barn går på. Därefter kontaktar ni rektor vid den skola ni vill byta till som kan lämna besked om det finns en plats och om en till elev kan tas emot på skolan.

Sidan senast granskad den 11 december 2023