Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

VMA-test av tyfonsignal fungerade inte i Västerviks kommun

2020-06-01

INFORMATIONEN I DENNA NYHET ÄR ARKIVERAD OCH GÄLLER INTE LÄNGRE.

När VMA-testet med tyfontutor skulle testas på måndagseftermiddagen den 1 juni i Västerviks kommun fungerade inte signalerna. Testet skulle ha fjärrstyrts från SOS Alarm och av någon anledning startade inte tutorna i kommunen. Nu ska felets orsak undersökas.

Fyra måndagar om året, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, testas viktigt meddelande till allmänheten-signalen som ska kunna varna medborgarna om olika typer av faror och för att i skarpt läge få alla att gå inomhus, stänga fönster och ventiler och slå på radions P4 Kalmar. Under måndagen var det klockan 15 dags för andra kvartalets test av tyfontutorna som från hustaken runt om i kommunen. Dagens test skulle startats från distans hos SOS Alarm, men av oklar anledning fungerade inte igångsättningen.

Hälften av testen startar vi från Räddningstjänstens lokaler och andra hälften testas från SOS Alarm. Idag var det SOS Alarm som skulle starta testet, men av någon anledning fungerade det inte och därför hördes inte signalen någonstans i kommunen, säger Peter Helge operativ chef på räddningstjänsten på Västerviks kommuns, som lägger till:
Vi ska undersöka vad det här beror på och det är både olyckligt och allvarligt när test misslyckas, men vi ska också komma ihåg att det här exakt det här som är skälet till att vi gör regelbundna tester av den här typen av system. Så att de ska fungera när det verkligen behövs.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt var alla VMA-tyfoner finns på en karta, den stämmer inte riktigt överens med vilka tyfoner som testas regelbundet av olika skäl.

Här kan du hitta kartan

Sidan senast granskad den 1 juni 2020