Drömmen om en fotbollskarriär håller Mikael borta från tobak
Mikael Roupé från Totebo drömmer om att bli fotbollsspelare på elitnivå. Han är 16 år och ett hett byte för tobaksindustrin. Chansen är stor att han blir nästa generations lojala kund om han provar snus eller cigaretter nu. Med andra ord fast i ett livslångt beroende. Statistik visar att 8 av 10 tobaksdebuter sker just i tonåren. Men för Mikael är valet enkelt.
Om jag börjar röka eller snusa nu kommer jag fucka upp min dröm,
säger Mikael och ställer ner sin svarta sportbag på bänken.
Han sitter på en bänk utanför Coop i Ankarsrum. Det är en gråmulen höstdag och Mikael har varit hemma i Totebo över helgen. Nu ska han snart ta bussen tillbaka till skolan i Oskarshamn. Han berättar med glöd i blicken om hur han drömmer om att kunna spela fotboll på heltid i framtiden. För att drömmen ska bli sann måste han fortsätta hålla sig borta från tobak.
Aktivt ställningstagande mot tobak
Statistiskt sett har Mikael oddsen mot sig. Hans mamma både röker och snusar och han är i en perfekt ålder att själv trilla dit för första gången. Men Mikael har tagit ett aktivt ställningstagande mot tobak. Mycket tack vare sin mamma som från första början varit tydlig och noga med att han inte ska göra samma misstag som hon.
Gör inte som jag, börja aldrig röka eller snusa. Det har hon sagt till mig från första början. Och jag vill ju göra som hon säger, hon är min förebild.
Samtidigt som det känns väldigt motsägelsefullt när hon själv gör båda delarna.
Mikael fått se med egna ögon hur starkt beroendeframkallande nikotin är. Hur tänderna blir dåliga, konditionen sämre och andedräkten luktar illa. Hur hans mamma vill och försöker sluta, men inte lyckas. Han har bestämt sig för att följa sin mammas råd, att aldrig börja.
Om jag ska lyckas inom fotbollen så måste jag se till att min kropp håller.
Vill hjälpa andra att stå emot
Drömmen om fotbollskarriären är en stark morot. Mikael är mer insatt än andra tonåringar kring tobakens negativa effekter. Under sommaren var han en av de feriepraktikanter som hjälpte kommunen att undersöka hur de bättre kan nå ungdomar och förebygga tobaksanvändning i unga åldrar.
Det har stärkt min syn på hur dumt det är med tobak. Jag är ännu mer övertygad om varför jag ska fortsätta tacka nej när någon frågar om jag vill ha en cigg eller snus. Jag vill gärna hjälpa till att påverka andra unga i att våga säga nej till tobak.
Tanken var att de under hösten skulle besöka högstadieskolor för att prata mer om tobak och dess risker tillsammans med kommunens folkhälso- och klimatplanerare, Christian Svensson. En aktivitet som tyvärr får skjutas på framtiden med anledning av coronapandemin.
Tobaksindustrin är smart och ständigt på jakt efter nya kunder
90 % av de vuxna som använder tobak började innan de var 18 år. Att det är olagligt att sälja tobak till unga under 18 år är inget nytt. Inte heller att marknadsföring av tobak regleras hårt. Men det finns andra vägar för att nå och påverka unga till att testa tobak. Godisliknande smaker. Snygga förpackningar. Samarbeten med populära influencers i poddar och sociala medier. Och tobaksindustrin är smart och ständigt på jakt efter nya kunder.
Titta bara hur många som röker eller snusar i filmer och serier, säger Mikael. Jag tror man påverkas omedvetet av det, en form av ”laglig” marknadsföring som når oss unga.
Bland Mikaels vänner, och bland ungdomar i stort, är det allt färre som röker. Däremot ökar andelen ungdomar som testat snus, och som fastnat och blivit beroende. Ofta med argument som att det smakar gott eller inte luktar illa. Vissa tror till och med att de nyare sorterna av snus inte alls är hälsofarliga. Men det är dom. Att produkterna marknadsförs som tobaksfria är vilseledande på flera sätt.
Det är sällan man ser elitidrottare som röker. Däremot förekommer snus, vilket inte alls är bra för hälsan eller prestationen,
säger Christian.
Forskning visar att snusare löper större risk att skada sig under träning. Muskel- och skelettskador har visat sig öka bland de idrottare som snusar. Det tar det längre tid för kroppen att läka skador om man snusar, återhämtningen försämras vilket bidrar till att resultatet av träningen blir sämre.
Viktigt att visa vägen
Vuxna spelar en viktig roll i att försena och förhindra att unga börjar använda tobak. Christian poängterar hur viktigt det är med vuxenansvar.
Om du bryr dig om ditt barn så bryr du dig även om att hen inte ska börja använda tobak. Fortsätt ta ditt vuxenansvar i tobaksfrågan. Visa vägen och föregå med gott exempel.
Christian vill tacka och uppmuntra föreningslivet att fortsätta med sitt viktiga arbete som förebilder för unga.
Föreningslivet engagerar många ungdomar, vilket är helt fantastiskt. Tränare, ledare och elitidrottare har stor påverkan på ungas beteende. Jag blir glad varje gång jag hör föreningsaktiva som tar ställning mot tobak. Fortsätt med det och sprid det vidare.
Här kan du som vuxen läsa mer om hur du kan hjälpa till i arbetet för ett tobaksfritt Sverige 2025.