Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Hur hanteras skador i vinterväghållningen

Kommunen är skyldig att hålla kommunala gator och vägar framkomliga genom plogning och halkbekämpning. Driftansvaret i Västerviks kommun har våra tre upphandlade driftentreprenörer.

Det går tyvärr inte alltid att undvika att vissa skador uppstår vid sedvanlig snöröjning, vilket ibland medför att fastighetsägarens egendom tar skada.

Kommunen använder sig av liknande skadetyper som Trafikverket, som skiljer mellan skador som orsakas genom snötryck och skador som orsakas genom mekanisk skada enligt följande definitioner:

Snötryck

Sker vid sedvanlig plogning då snön plogas från vägen till vägkanten. Staket och brevlådor skall vara placerade och vara i tillräckligt bra skick för att hålla för snötryck, samt vara placerade på den egna tomten. Skador som uppkommer på detta sätt ersätts ej. Skador på egendom som är placerad på kommunens mark utan skriftlig tillstånd ersätts inte.

Mekanisk skada

Uppkommer då plogbladet eller maskinen skadar egendom så som staket, murar, häckar och brevlådor. Om det visar sig att entreprenören har gjort fel eller varit försumlig skall ersättning/åtgärd ges till fastighetsägaren. Vid bedömning tas hänsyn till var staketet eller brevlådan är uppsatt samt även ålder och skick på egendomen.

Snöupplagsskador

När omotiverat stora upplag läggs innanför eller i anslutning till fastighetsgränser och ger skador på egendom skall ersättning/åtgärd ges till fastighetsägaren.

Hur anmäler jag en snöröjningsskada?

  1. Anmälan görs på blankett och ska ske så fort skadan upptäcks. Blanketten för skadeanmälan finns under relaterade dokument på denna sida.
  2. Blanketten skickas via e-post till: sbe.kundtjanst@vastervik.se eller med post till: Västerviks kommun, 593 80 Västervik, märk kuvertet snöröjningsskada.
  3. Skadan dokumenteras hos kommunen och skickas sedan vidare till snöröjningsentreprenören. Entreprenören har ansvaret för att skadan besiktas och åtgärdas senast den 1/7 varje år.
  4. I de fall som snöröjningsentreprenören anser sig inte vara vållande till skadan görs en bedömning tillsammans med kommunen. Denna bedömning görs med utgångspunkt från ovanstående skadetyper.

Överklagan

För att överklaga kommunens beslut angående skador på egendom ska skadeståndsanspråk skriftligen inkomma till kommunen. Anspråket ska innehålla krav på den totala ersättning samt foton (om det finns) på den egendom som är skadad. 

Sidan senast granskad den 8 november 2022