Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Arbete och utbildning

Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig som är arbetslös med vägar till att hitta ett arbete. Här kan du läsa om olika sätt att hitta arbeten, studier, praktik och eget företagande.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen förmedlar lediga arbeten och ger stöd och service till dig som är arbetssökande. Om du har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig kan du ha rätt till etableringsinsatser. På Arbetsförmedlingen finns information på flera språk som gör det lättare för dig att söka arbete. Du kan läsa mer om deras tjänster på Arbetsförmedlingens webbplats. 

Jobskills.se är en webbplats från Arbetsförmedlingen. Där kan du som asylsökande eller nyanländ skynda på din väg till jobb och möta svenska arbetsgivare. På sidan kan du fylla i vilken arbetslivserfarenhet och vilka utbildningar du har från hemlandet på flera olika språk.

Bemanningsföretag

Det finns även privata arbetsförmedlingar som kallas för bemanningsföretag. De förmedlar också arbeten. Ofta har de lediga jobb inom ett speciellt yrkesområde.

Eget företagande

Om du har ett eget företag eller vill starta ett eget företag kan du få hjälp av kommunens näringslivsavdelning. De arbetar med nyföretagande, affärsutveckling, etableringar och som företagslots. Arbetsförmedlingen ger också stöd till dig som vill starta eget företag.

Almi Företagspartner arbetar med att ge stöd till att starta eller utveckla företag i regionen. Hos Almi finns IFS Rådgivning som riktar sig till entreprenörer med utländsk bakgrund, som vill starta eller köpa företag i Sverige.

Studie- och karriärvägledning

En studie- och karriärvägledare kan hjälpa dig att hitta utbildningar eller yrken som du kan utbilda dig till. Tillsammans kan ni planera din väg till studier. Du kan även få hjälp med dina utländska betyg. Läs mer om studie- och karriärvägledning i menyn.

Vårdpraktik

Är du intresserad att göra praktik inom vård och omsorg? Genom en praktikplats på Västerviks kommun får du:

  • träna svenska
  • hjälpa människor
  • möjlighet att komma in i det svenska samhället

När du är färdig med praktiken kan du få utbildning och jobb inom vård och omsorg. Du anmäler dig genom din kontaktperson på Arbetsförmedlingen. Du kan läsa mer om vårdpraktik i menyn. 

Lediga jobb i kommunen

Västerviks kommun är en stor arbetsgivare i kommunen som har cirka 3200 anställda. Inom de närmsta åren behöver vi anställa många människor. I kommunen arbetar vi bland annat med pedagogik, vård och omsorg, samhällsbyggnad, kultur, räddningsarbete och arbetsmarknad. Vi har jobb som är inspirerande och meningsfulla. Vi skapar livskvalitet och gör skillnad för människor varje dag. Du hittar en länk till lediga jobb inom kommunen under relaterade länkar. 

Annat stöd

På webbplatsen "Information om Sverige" ​​​​får du information om hur du kan söka arbete eller starta eget företag. Du kan läsa mer om vilka möjligheter till utbildning som finns och hur du kan få din yrkeskompetens validerad. Du kan också få kunskap om vilka lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Du hittar en länk till informationsverige.se under relaterade länkar.

Yrkesdörren kopplar ihop etablerade svenskar med nyanlända. Tanken är att du med utländsk bakgrund ska få hjälp att bredda ditt yrkesnätverk i Sverige. Du hittar en länk till Yrkesdörren under relaterade länkar.

Sidan senast granskad den 4 januari 2024