Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Mat inom omsorgen

God mat för alla! Inom omsorgen i Västerviks kommun lagar och serverar vi variationsrika och näringsriktiga måltider – varje dag året runt.

Matsedel

Upplägget på våra menyer

Målsättningen är att varje vecka servera minst:

  • Tre lunchalternativ om dagen, inklusive ett grönt val.
  • En rätt, ett grönt alternativ eller risgrynsgröt till middag.
  • En god efterrätt varje helg, samt till soppluncherna.

Utöver luncher och middagar så serverar måltidsservice även frukost.

Vår vision är att skapa trivsamma och rogivande måltider i en lugn miljö som väcker matlust. Vi erbjuder traditionell husmanskost baserad på matgästernas önskemål och introducerar nya maträtter och temadagar för att hålla intresset för nya smaker levande.

Alla måltider tillagas efter Livsmedelsverkets rekommendationer och riktlinjer samt efter kommunens måltidspolicy.

Hållbara måltider för alla

Det är måltidsservice som lagar den mesta maten inom omsorgen. Vi jobbar aktivt med hållbarhet, inte minst när det kommer till valet av råvaror. Här kommer några klimatsmarta tips som vi följer när vi beställer mat, som alla kan inspireras av!

  • Minska mängden kött i recepten. Ersätt köttet med bönor, linser och rotfrukter för att behålla närings- och proteinvärdet.
  • Servera matvete, havreris och quinoa för att minska användandet av det vita riset.
  • Jobba i största mån med svenska råvaror. Vi använder alltid kött, fågel, färs och korv från svenska gårdar. Alla våra mjölkprodukter är dessutom ekologiska, och all fisk vi serverar är MSC- eller ASC-märkt.

Vi mäter dessutom matsvinn och arbetar mycket med att återanvända råvaror på ett klimatsmart sätt. Det gör vi genom att exempelvis steka överbliven potatis till dagen efter, göra krutonger av torrt bröd, soppa av grytor, gratänger av överbliven pasta och sås.

Produkterna vi arbetar med är upphandlade efter lagen om offentlig upphandling. De utgår från upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier, vilket innebär högt ställda krav som motsvarar lagar inom djurskydd och miljö.

Så arbetar vi på måltidsservice
Sidan senast granskad den 4 februari 2025