Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Pressmeddelande: Första föreningsgalan en stor succé

2018-04-13

banner för föreningsgalan 2018

Under torsdagskvällen arrangerade Västerviks kommun sin allra första föreningsgala på Arenan på Lysingsbadet i Västervik. Evenemanget blev en stor succé. Över 300 personer från ett sextiotal olika föreningar i kommunen var med när åtta vinnare skulle ta emot statyett, diplom och en prissumma på 12.000 kronor vardera. På scen stod kände sångaren Andreas Johnson uppbackad av husbandet TobHazzanz & the Gnuzzers, ihop med lokala uppträdanden från Danzvett och Kulturföreningen Kofarenko.

- En helt fantastisk kväll för att hylla det ideella arbetet i kommunen, genomförd med väldigt mycket glädje och stolthet, sammanfattar Lotti Jilsmo, galageneral och vanligtvis landsbygdsutvecklare på Västerviks kommun.
- Tack vare en tidig dialog med föreningslivet så tror jag att vi hamnade exakt rätt med den här galan och jag både hoppas och tror att alla som kom fick en trevlig kväll. Det allra viktigaste är att våra föreningar i kommunen känner att deras hårda arbete märks och uppskattas.

Även kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) är nöjd efter kvällen:
- Den här föreningsgalan blev helt perfekt, jag är så otroligt glad över att min gamla dröm om en gala för föreningarnas eldsjälar blev verklighet. Det är helt unikt att samla mer än 300 föreningsaktiva personer som alla arbetar ideellt för att förbättra livskvaliteten för alla oss andra i kommunen på en och samma plats. Jag pratade med så många lyckliga människor igår som jag tror fick samma kick som jag fick. Det här kan jag leva på länge! säger Tomas Kronståhl avslutande.

Under kvällen delades åtta priser ut och så här fördelades statyetterna, diplomen och prischeckarna under kvällen:

Årets Prestation: Irman Smajic

Trots motgångar och skador så står han upp när andra faller. Vinnaren i årets prestation är Irman Smajic. Från nomineringstexterna: "Irman Smajic tillhör världseliten i den stentuffa sporten MMA. Under 2017 försvarade han sitt VM-guld i tungviktsklassen, men vann även Asiatiska mästerskapen och EM."

Övriga nominerade: Isak Salomonsson (rullstolstennis), Carina Johansson (bågskytte) och Martin Ottosson (bågskytte).

Årets Ungdomsprestation: William Svensson

Med både SM- och EM-guld i bagaget så är frågan är om inte han är bäst på hela klotet. Vinnaren i årets ungdomsprestation är William Svensson. Från nomineringstexterna: "William Svensson hade flera fina bowlingframgångar under året med bland annat ett silver från elit-SM. William blev även historisk under 2017 då han var den första junioren någonsin som försvarade ett EM-guld i Masters."

Övriga nominerade: Sara Strömbäck (bågskytte), Hampus Norrström (dart) och Edvin Torlakov (simning).

Årets Kulturstipendium: Ermias Ekube

Utsågs av kommunstyrelsen 27 mars 2018, mottagare konstnären Ermias Ekube. Motivering från KS protokoll:

”Kommunstyrelsen beslutar att utdela 2018 års kulturstipendium på 12 000 kr till Ermias Ekube med följande motivering: Med stor konstnärlig integritet och unikt färgspråk ger Ermias Ekube oss nya perspektiv på kända Västerviksmotiv och starka personporträtt som berör betraktaren.”

Årets Föreningsledarstipendium: Inga Karlsson, Friluftsfrämjandet

Utsågs av kommunstyrelsen 27 mars 2018, mottagare Inga Karlsson, Friluftsfrämjandet i Västervik. Motivering från KS protokoll:

”Kommunstyrelsen beslutar att 2018 års föreningsledarstipendium på 12 000 kr utdelas till Inga Karlsson med följande motivering: Inga Karlsson har varit aktiv som ledare i Friluftsfrämjandes barnverksamheter Mulle/Strövare under mer än 45 år. Under förra året drog sig Inga tillbaka som ledare men finns det någon som förtjänar att uppmärksammas i samband med årets Föreningsgala så är det Inga Karlsson för hennes otroliga engagemang i föreningen.”

Årets Ideella Samhällsutvecklarstipendium: Hans Källgren

Utsågs av kommunstyrelsen 27 mars 2018, mottagare Hans Källgren. Motivering från KS protokoll:

”Kommunstyrelsen beslutar att utdela stipendiet för årets ideella samhällsutvecklare 2018 på 12 000 kr till Hans Källgren med följande motivering: Hans Källgren var under många år ordförande i Totebo Yxereds samhällsförening och drev frågor som var viktiga för bygden som stöd och köptrohet i lanthandeln, byggandet av HT-hallen och bredbandsutbyggnad. Ett arbete som gett resultat. Hans engagemang sträckte sig även utanför hemorten och han var drivande i att öka samarbetet mellan intresseföreningar i kommunen och bildandet av landsbygdsrådet, samt startandet av lanthandeln i Hjorted”

Årets Förnyare: Gamleby OK

Resan har inte varit raka spåret, men slit och envishet har lett till en kanonsatsning som många får ta del av. Vinnaren i årets förnyare är Gamleby OK. Från nomineringstexterna: "Gamleby OK kan efter ett långt och strategiskt arbete erbjuda en konstsnöanläggning mitt i Gamleby som ger nya möjligheter för alla skidintresserade att utöva sporten även snöfattiga vintrar. Ett stort engagemang och många ideella timmar som kommer både unga och gamla till del."

Övriga nominerade: OCR Westervik och Klätterklubben.

Årets Föreningsdrivna Evenemang: ”Liket rör sig”, Teaterskeppet

Unga, gamla, proffs och amatörer gick samman och fick liv och rörelse i en historisk händelse som präglat vår kommun. Med engagemang, nytänk och envishet blev det succé och nya besökare lockades till teater. Vinnaren i årets föreningsdrivna evenemang är Liket rör sig av Teaterskeppet. Från nomineringstexterna: "Amatörteaterföreningen Teaterskeppets egenskrivna föreställning om Hungerkravallerna "Liket rör sig" blev den jättesuccé. En industrilokal förvandlades till mysig teater där de tolv föreställningarna lockade 1200 personer."

Övriga nominerade: Kulijul (Westervik Twirling Troop), Skridskodisco (Tjust Bandy) och Ridlägerveckorna i Överum (Överums Hästsportförening).

Årets Förening: Västerviks Bågskytteklubb

Genom att satsa på organisation och utbildningsstruktur så har föreningen prickat rätt och har idag fler medlemmar och en bred spets. Vinnaren i årets förening är Västerviks Bågskytteklubb. Från nomineringstexterna: "Västerviks Bågskytteklubb: Klubben har under året haft stora framgångar på tävlingsbanan och medlemmar tog under säsongen hela 8 SM-medaljer, varav 7 seniorguld samt totalt 8 DM-medaljer. Trots knappa resurser har klubben kompetenta tränare och tydlig utbildningsstruktur för olika ambitionsnivåer bland medlemmarna. Detta har medfört både ett växande medlemsantal och fina framgångar."

Övriga nominerade: DK Danzvett, Tjustbygdens Konstförening och Västerviks Simsällskap.

För mer information, kontakta gärna

Tomas Kronståhl

Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0490-25 40 72
Mejl: tomas.kronstahl.pol@vastervik.se

Lotti Jilsmo

Ansvarig Föreningsgalan, Landsbygds- och skärgårdsutvecklare, Västerviks kommun
Telefon: 0490-25 41 70
Mejl: lotti.jilsmo@vastervik.se

Sidan senast granskad den 13 april 2018