Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Upptäck årets sommarplanteringar

2023-06-21

Nu kan du njuta av årets sommarblommor runt om i kommunen där varma och eldiga färger möter havet och kusten. Här berättar Anna Selldén från samhällsbyggnadsenheten mer om årets blomsterprogram.

I Västerviks kommun vill vi möta invånare och besökare med färgglädje och värme på gator och torg. På uppdrag av kommunen har Kanonaden AB planterat ut cirka 12 000 plantor i vackra sommarblomsplanteringar i urnor, amplar och rabatter runt om i kommunen. Planteringarna påbörjades under maj och de sista växterna planteras ut under vecka 25.

Anna framför sommarblommor.

Årets färgval

Årets planteringar symboliserar glädje och värme. De går i varma, mustiga färgskalor som en vacker mörkröd dahlia, ampelskära i orange, petunia i rosa och silvervit, snötrel och så kronan på verket; cannan i aprikos. 

Jag hoppas både kommunbor och turister ska bli glada av blommorna och känna att de skapar en härlig rumskänsla när de strosar runt i staden och i andra orter i vår kommun, berättar Anna Selldén, projekteringsingenjör på kommunen som jobbar med utsmyckning av det offentliga rummet.

Sommarblommor i Stadsparken.

Anna har tagit fram årets blomsterprogram med färger och sorter som ska lyfta varandra och såklart vara vackra ihop. Hennes personliga favorit är den eldröda begonian "dragon fly" som är planterad längs vägen in till Loftahammar och vid Skeppsbrokajen i Västervik.

Jag älskar den ganska starka röda färgen med inslag av orange. Det blir en så fin kontrast ihop med de lite mörkare bladen och ger ett effektfullt intryck när de planteras i större grupper, som bollarna vid Skeppsbrokajen. När man går förbi där ser det nästan ut som en svävande färgklick ovanför marken, berättar Anna.

Gamleby, Loftahammar, Edsbruk, Överum, Odensvi, Ukna, Hjorted, Totebo, Blankaholm, Ankarsrum,Västrum, Blackstad och Gunnebo. 

De här blommorna är planterade

De blommor och växter som planteras ut till sommarmånaderna behöver vara tåliga för att hålla hela säsongen. De ska tåla torka, vara lätta att sköta om och gärna ha en viss motståndskraft mot skadedjur som mjöldagg och andra sjukdomar. Planteringarna vattnas med sjövatten och inte dricksvatten. 

Sommarblommor i Stadsparken.

Här är exempel på blommor i årets planteringar:

 • Begonia "Bossa Nova Nigth Fever Papaya" - Begonia
 • Begonia "Dragon Fly" - Begonia
 • Salvia "rhea" - Daggsalvia 
 • Petunia "Fortado 'Dark Red'" - Petunia
 • Helichrysum petiolare "Golden Leaved" - Rabatteternell
 • Lantana hybrida "Bandolero 'Lychee' - Eldkrona
 • Cosmos atrosanguineus "Choco mocha" - Chokladskära
 • Nemesia hybrida "Palette 'Yellow White'" - Nemesia
 • Dahlia X Hybria "Collection 'Amora' - Dahlia
 • Zinnia marylandica "Double Zahara 'Fire'" - Zinnia
 • Coreopsis lanceolata "Mango Punsch'" - Dagöga
 • Pelargonium Peltatum "Super Cascade 'Salmon'" - Pelargon
 • Petunia hybrida "Dekko White" - Petunia
 • Dahlia Happy Days "Pink" - Dahlia

Sommarblommor i Stadsparken.

Här planterar vi sommarblommor:

Västervik

Skärgårdsterminalen, Lilla Strömmen, Stora torget, Grönsakstorget, Storgatan, Strandpromenaden, Spejande Sjömannen och Tändstickan, Fiskaretorget, Rullstensrondellen, Resecentrum, Stadsparken, Varmbadhuset, Bergens Lycka, Simson, Räddningstjänsten, Mejeriet, Gotlandsterminalen, Spötorget och Tullporten.

Skiss över sommarblommor

Gamleby, Loftahammar, Edsbruk, Överum, Odensvi, Ukna, Hjorted, Totebo, Blankaholm, Ankarsrum,Västrum, Blackstad och Gunnebo. 

Blommor.

Sidan senast granskad den 21 juni 2023