Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

UF-företag får unga att våga förverkliga sina idéer

2022-02-18

Skriv upp 14 maj i kalendern. Då går ett nytt välgörenhetslopp av stapeln i Västerviks stadskärna där vinsten skänks till barnkliniken på Västerviks sjukhus. Tack vare kursen i Ung Företagsamhet och entreprenörskap på Västerviks gymnasium får eleverna i WRunners UF testa på hur det är att driva företag och samtidigt arrangera ett evenemang som gör gott för hela samhället.

Vi behöver fler modiga entreprenörer som lyckas starta, driva och utveckla företag i Västervik kommun framöver. Genom Ung Företagsamhet kan vi uppmuntra våra unga att våga förverkliga sina idéer och drömmar, säger Heléne Almqvist, lärare på Västerviks Gymnasium och handledare för UF-företag. 

Helene skrattar tillsammans med eleverna

Västerviks Gymnasium har arbetat aktivt med utbildningskonceptet Ung Företagsamhet och entreprenörskap under många år. Till skillnad från andra skolor i Sverige så har alla elever här, oavsett om de går på ett yrkes-, individuellt- eller högskoleförberedande program, möjlighet att driva UF-företag. Med stöd från lärare och rådgivare från näringslivet, får de chansen att lära sig hur de startar, driver och avvecklar ett företag samtidigt som de får tillfälle att utveckla sin kreativitet och sitt entreprenörskap.

Det är stor skillnad att få jobba med uppdrag från verkligheten. Det är värdefull kunskap som jag tror är svår att läsa sig till i skolböckerna, säger Stefan Tarek som är säljare i UF-företaget WRunners.

Värdefull kunskap i livet

Sedan september 2021 är han affärspartner och delägare i WRunners UF tillsammans med Elin Rosengren, Julia Wall, Jacob Svensson och Simon Hagen. De går andra året på frisör- respektive finsnickeriprogrammet. För ett år sedan var de i princip främlingar för varandra.

På ena sidan i klassrummet satt vi från frisör, och på andra sidan de som går finsnickeri. Vi skulle aldrig ens ha pratat med varandra om det inte var för UF. Det var som en mur mellan oss i klassrummet, berättar Julia, företagets VD, och skrattar.

Heléne förklarar att UF-året går ut på att driva företaget i grupp och då gärna med nya personer som de inte redan känner. Många olika viljor ska tillsammans nå ett gemensamt resultat. Något WRunners UF är på god väg att lyckas med.

Det här har verkligen fört oss samman. Att få starta ett UF-företag har så många fördelar som jag tror vi har nytta av i livet, oavsett om vi kommer starta eget eller inte, säger Simon som är ansvarig för företagets ekonomi.

Eleverna i WRunners UF

Det lokala näringslivet en viktig samarbetspartner

Ekonomi, bokföring, försäljning, marknadsföring och en hel del nätverkande. WRunners UF har haft stor hjälp från det lokala närings- och föreningslivet, inte minst från deras rådgivare Fredrik Hallberg.

Vi har blivit jättebra bemötta från alla vi varit i kontakt med. Alla är så snälla, stöttande och vill verkligen hjälpa oss att lyckas med detta. Vi vill rikta ett extra stort tack till vår rådgivare Fredrik Hallberg, Jonas Augustsson på Maxprestation, Orienteringsklubben, Lars Jörbrink, Västervik Framåt och vår handledare och lärare Heléne Almqvist som alla hjälpt oss på olika sätt att komma framåt i detta, säger Jacob.

Helene hjälper Jacob

Enligt Heléne är det lokala näringslivet och samhället i övrigt är en viktig medspelare för att stärka elevernas entreprenörskap.

Jag känner verkligen att vi har med oss närings- och föreningslivet i Västerviks kommun. De ställer upp och engagerar sig på ett väldigt fint sätt som betyder mycket för att eleverna ska lyckas. Ungdomarna är vår framtid. Att stötta UF-företagarna är viktigt för hela samhället, det är en chans att rusta morgondagens medarbetare. Om några år är det dom som arbetar och driver utvecklingen i vår kommun framåt. Den tid och engagemang vi i tillsammans i samhället lägger ner på dom nu får vi igen senare, säger Heléne.

Simon, Julia och Elin

Arrangerar välgörenhetslopp 14 maj

14 maj är alla som vill välkomna att springa eller gå en powerwalk på 5 eller 10 kilometer i Västerviks stadskärna. Att arrangera ett lopp kräver en hel del planering och är en utmaning som gruppen gått in för helhjärtat.

Vi landade in i att det vore kul att anordna något i stället för att sälja en produkt. Det är mycket mer med att ordna ett lopp än vad vi trodde innan. Men nu får vi värdefull kunskap i hur det går till i allt från att ansöka om tillstånd till att rent praktiskt få all logistik att gå ihop på tävlingsdagen, berättar Elin som har hand om marknadsföringen.

Vinsten skänker företaget till barnkliniken på Västerviks Sjukhus.

De pengar vi får in ska gå till att sätta guldkant på tillvaron för barnen som behandlas på barnkliniken. De förtjänar det verkligen, säger Julia.

Diplomet som loppets deltagare får

Men att driva företag är inte alltid en dans på rosor.

Det är inte alltid enkelt, men helt klart utvecklande. Vissa dagar känns det bara som att vi harvar på och inte kommer någonstans. Men jag tänker att det är en erfarenhet det också. Det kommer aldrig gå spikrakt uppåt i livet, det är en viktig sak att ta med sig, säger Jacob.

Anmäl dig till loppet 14 maj

Anmälan är nu öppen för de som vill gå eller springa loppet.
Läs mer och anmäl dig till WRunners UF välgörenhetslopp här

Så kan du stötta Västerviks unga företagare:

Sidan senast granskad den 18 februari 2022